(VIDEO) 15. SARAJEVSKI POLUMARATON: Arhivirano zamlaćivanje relativno ravne, brze staze sa dva kruga

U organizaciji NGO Marathon Sarajevo u nedjelju je održan 15. po redu Sarajevski polumaraton, najstarija živuća trka ovog tipa u Bosni i Hercegovini.

1241
Foto: Jadran Čilić
Banner
Banner
Banner

Tekst: Ersan Bijedić / Video: Dražen Filipović

Prvi Sarajevski polumaraton je održan 22. septembra 2007. godine na “Dan bez automobila”, a u nedjelju je “doživio” svoje 15. izdanje.

Brojke i slova

Trka je imala najviše finišera na jednom polumaratonu ove godine u Bosni i Hercegovini (690) i premašila brojku od 518 finišera koliko je imao prošlogodišnji polumaraton u Sarajevu. To je još daleko od predpandemijskih brojki kad se Sarajevski polumaraton nekoliko godina kretao oko brojke od oko 1.000 polumaratonskih finišera, ali je posljednje dvije godine generalno evidentan pad broja učesnika na svim trkama u BiH (uz drastično povećanje broja trkačkih događaja).

Više o rezultatskom dijelu na LINK-u.

Na prvom polumaratonu u Sarajevu pobjedu su podijelili Senaid Hasić i Ðuro Kodžo, dok je u ženskoj konkurenciji slavila Lucia Kimani. Stazu dugu 21.097,5 metara trčalo je blizu 150 učesnika.

Besmisleno zamlaćivanje

Sjećam se da je izraženo negativno iskomentarisana nova staza Sarajevskog polumaratona, objavljena upravo na Moje trčanje Facebooku još decembra 2019. godine (LINK). Trkači su se prethodno uglavnom žalili na dosta tešku stazu u Sarajevu (trčanje na Koševo i na Darivu sa dosta uspona), a onda i na novu stazu (bez da su je trčali) jer moraju ponavljati dva gotovo identična kruga.

Ne može brže

Premijeru je ova nova staza imala prošle godine jer je trka 2020. otkazana radi pandemije. Tumačenja onih koji trče po Sarajevu su uglavnom da je teško pronaći ravniju trasu na ovom terenu, a ujedno i atraktivniju. Dva sarajevska kruga su mnogima u nedjelju ponudila šansu da trče lične rekorde, što je novo u odnosu na ranija izdanja (do 2019. godine). U BiH imamo i ravnijih staza (npr. Banjaluka, Gradiška, možda čak i Mostar), ali sad i Sarajevo, bez obzira na nekoliko nezgodnih okreta i ponešto uspona, ulazi u okvir onih gdje se može jako dobro trčati.

To je svakako najatraktivnija staza u BiH zbog same činjenice da se trči u centru Sarajeva. Nekoliko muzičkih punktova je bar malo moglo razdrmati učesnike (čak i poneka uspavanka je bolja od mrtvila tišine), dok će publiku možda dočekati neke druge trkačke generacije.

Atmosfera i dojmovi

O tome kakva je bila atmosfera u nedjelju bi trebao upotpuniti naš video, a ukupne dojmove o događaju sami učesnici koji su govorili za MT: Jasko Aličehajić, Ernad Bajrektarević, Džana Njemčević, Mirzet Halilović, Almin Durmić, Miran Stambol i Ines Jozić.

Vaši komentari

Banner