BOLNE I OTEČENE NOGE: Kako ubrzati oporavak nakon maratona

Bolne i otečene noge su ono što većinu trkača čeka nakon istrčane trke. Stepenice nam tada postaju najveći neprijatelj.

1973
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Sezona je jesenskih trka, prije svega maratona i polumaratona. Jureći za ličnim rekordima većina nas završi u “zombi hodu” sa bolnim i oteklim nogama.

Nažalost ne postoji pilula za brzi oporavak, ali donosimo vam par savjeta koji će ga ubrzati.

Odmah nakon trke počnite sa nadoknadom potrebnih nutrijenata, kako bi se mišići što brže oporavili. Pazite da tri do četiri dana nakon trke svaki obrok bude bogat proteinima. Svakako ne zaboravite niti ugljikohidrate koji su bili glavno gorivo tokom vaše trke.

Nadoknada tečnosti je krucijalna. Legendarni Boston maraton je bio prilika za istraživanje kojim se došlo do saznanja da za svaki kilogram izgubljene tjelesne mase kroz trku trebate nadoknaditi oko tri litre tekućine za potpunu rehidraciju.

Umjesto zasluženih dana ljenčarenja nakon napornog maratona, napravite lagane cross treninge kroz vožnju bicikla, plivanje pa čak i rolanje. Ova vrsta treninga je manje naporna od trčanja, a pospješit će brži oporavak mišića.

San je zasigurno najbolji način oporavka vašeg tijela nakon naporne i iscrpljujuće trke. Barem sedam do osam sati sna nekoliko dana nakon trke su preporučljivi za brži oporavak.

Mnogi od nas upadaju u iskušenje da nakon trke krenu istim intenzitetom treniranja. Međutim naučnici smatraju da je tijelu potrebno dvije do tri sedmice za potpuni oporavak nakon maratona. Stoga je potrebno usporiti sa treninzima i dati tijelu dovoljno vremena za potpuni oporavak, kako bi izbjegli nepotrebne povrede.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakDEMIR HADŽIMURATOVIĆ: Moja Chicago Marathon avantura
Sljedeći članakJASMIN HARBINJA: Od trnja do PB-a
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.