ULOGA HORMONA U TRČANJU: Kako zadržati balans?

Trening pozitivno utječe na razinu hormona, dok preveliki stres može dovesti do njihovog disbalansa. 

2002
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović 

Ključni hormoni za koje trkači trebaju znati su hormoni rasta, inzulin, kortizol i testosteron.

Hormon rasta

Hormon rasta cilja na mišiće i stanice koje su pod stresom tokom treninga, i čini ih podobnim za adaptaciju i razvoj. Mišići se adaptiraju tokom oporavka, dok spavamo. Tokom dubokog sna najviše se izlučuje ovaj hormon. Sa godinama gubimo kvalitetu sna, a time i količinu hormona rasta. Tokom vježbanja se također luči u manjim dozama hormon rasta. Ukoliko češće vježbamo veći je postotak hormona rasta.

Ipak kako se nakupljaju sedmice treninga, količina hormona rasta koji se izlučuje se smanjuje jer se tijelo prilagođava. Ako stvarno želite “vidjeti kako hormoni luduju”, najbolji odgovor ćete dobiti ako ste van forme i onda počnete trenirati.

Inzulin

Inzulin je često zanemaren u treningu. On je zadužen da prati stanično preuzimanje glukoze, kao i zalihe glikogena, kako bi imali dovoljno energije tokom treninga. Ukoliko redovno i umjereno jedemo, treniramo i spavamo, ovi se hormoni sami reguliraju i u balansu su. Taj balans narušavamo pretreniranošću jer preopteretimo endokrini sistem.

Kortizol

Kortizol je protuupalni hormon koji razgrađuje stanice u tijelu. U prosjeku kortizol razgradi 1 posto mišićnog proteina dnevno. Kod treniranja taj postotak je od 3 do 5 posto dnevno.  Zaključak je da previše treniranja stvara previše kortizola, koji onda razgrađuje previše proteina.

Testosteron

Previše treniranja smanjuje udio i testosterona kod muškaraca i žena. On je zadužen za povećanje mišićne mase, ali i smanjenje vremena potrebnog za oporavak. Pravilo je da ga intenzivni kratki treninzi podižu, a sporiji i dugi treninzi smanjuju.

Razlozi disbalansa

Pretreniranost je glavni razlog disbalansa hormona kod trkača. Glavni simptomi su: gubitak sna, otečeni mišići, povišeni otkucaji srca tokom mirovanja i sveopći umor. Ovo su znakovi da smanjite obim treninga.

Ostali faktori koji utječu na balans hormona su kvaliteta sna, stres, alkohol (jedno pivo može smanjiti količinu izlučenog hormona rasta za 25 posto) i starenje općenito, nepravilna prehrana, manjak željeza u krvi, bolest…

Pokušaji povećanja udjela hormona rasta su većinom potpuno neuspješni ili su samo kratkotrajni. Posebno su opasna ilegalna doping sredstva koja mogu dovesti do brojnih zdravstvenih posljedica ili čak smrti.

(Izvor: outsideonline.com)

Vaši komentari

Banner