MNOGI SU SE UNEREDILI TOKOM TRČANJA: Zašto je trčanje broj 1 sport ovog neugodnog fenomena?

Vjerojatno najneugodnija situacija za jednog dugoprugaša bi bila da izvrši veliku nuždu još dok trči svoju utrku.

2354

Pripremio: Dražen Filipović

U odnosu na ostale sportiste upravo su maratonci najčešće oni koji se unerede dok trče.

Brojni su primjeri dugoprugaša koji su se uneredili za vrijeme takmičenja i nastavili prema cilju kao da se ništa nije dogodilo. Koji je razlog ove vrlo neprijatne pojave koja najčešće prati maratonce?

Prvi razlog je trkačka dijareja, koja je stvarna pojava. Istraživanje provedeno početkom devedesetih godina među 109 dugoprugaša, u vezi nagona za veliku nuždu tokom trčanja donosi nevjerojatne podatke.

Tako 62 posto njih je moralo prekinuti trčanje kako bi obavilo veliku nuždu, 46 posto je imalo dijareju zbog nervoze prije same utrke, 51 posto ispitanika su nakon trčanja odmah trčali i do toaleta zbog dijareje, a čak 12 posto prijavilo je potpunu fekalnu inkontinenciju tokom trčanja.

Često su se te epizode javljale uz bolove u trbuhu i rektalno krvarenje. Istraživanje navodi da bilo koji oblik trkačke dijareje nije bio povezan sa dobi, prethodnom crijevnom infekcijom ili trovanjem hranom, alergijama na hranu ili dijetalnim vlaknima.

Drugo istraživanje je pokazalo da čak do 90 posto učesnika sportova izdržljivosti doživi neku vrstu gastrointestinalnog simptoma.

Brojni su faktori koji dovode do ove velike nelagode za trkače. Tokom vrlo zahtjevne fizičke aktivnosti poput trčanja ozbiljno je smanjen dotok krvi u trbušne gastrointestinalne organe. To može često uzrokovati gastrointestinalnu ishemiju, stanje koje između ostalog, uzrokuje simptome dijareje i bolova u trbuhu.

Osim toga, trkačima može biti teško kontrolirati svoje analne sfinktere dok naporno rade s ostalim mišićima. Usred naporne fizičke aktivnosti, teško je dobrovoljno držati mišić zatvorenim dok se bavimo drugim aktivnostima s drugim mišićima u nogama i zdjelici.

Konstantno naguravanje gore – dole dok trčite, slanje hrane uokolo i stres doživljen prije utrke vjerojatno također pridonose ovom fenomenu.

(Izvor: flscience.com)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakERNA KURTIĆ: Put do kvalifikacije na Boston Marathon
Sljedeći članakJASMIN HARBINJA: Malaga maraton
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.