Putovanje i trening

Otišli ste na put i šta vam je činiti po pitanju treninga?

1044
Pariz

Piše: Jasmin Harbinja

Ako već radite sa trenerom, dobro bi bilo da ranije najavite odlazak.

Ako radite sami, u nastavku teksta su neke smjernice kojih se ja držim.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Ukoliko ste u toku priprema za trku i putujete na more, treba da uzmete par faktora u razmatranje:

  • Prvi je da je sama promjena okruženja stresna za vaš organizam i da ne možete uzeti kao polaznu tačku za treninge formu vašeg uobičajenog okruženja. Organizmu treba vremena da se navikne na nove uslove i izlagati ga prevelikom stresu nije dobro dugoročno.
Rim

Ja lično na odlazak na more gledam kao na odmor u svakom smislu riječi: i fizički i psihički. Shodno tome, sedmica odmora je i u planu treninga rezervisana za odmor. To ne znači da nećete nikako trčati, nego će trčanje biti do maksimalno 40 min laganog tempa. U većini slučajeva, mjesta na moru su mala i mogućnosti da trčite dužinu su dosta ograničene. Izlazak na magistralu po toplom vremenu nije dobar i predstavlja samo izlaganje sebe opasnosti.

  • Drugi problem je sama klima. Pored visoke temperature tu je i velika vlažnost, što znatno utiče na vaš organizam. Ako vam je baš stalo do trčanja na odmoru, a želite malo pobjeći od svojih najmilijih, onda su vam opcije trčati jako rano ujutro ili jako kasno naveče.
Geteborg

Ako ipak putujete u veliki grad, onda možete upoznati taj grad na malo drugačiji način i vidjeti mjesta koja niste vidjeli prije ili možda kao turista nećete vidjeti. Razgledanje grada kroz trčanje zna zaista biti zanimljivo. Nova lokacija garantuje da ćete izbjeći monotoniju koja se inače javlja na trčanju poznatim rutama. Još jedan benefit je da možete upoznati kako se lokalno stanovništvo ponaša prema trkačima.

Ja sam na ovaj način upoznao razna mjesta, neka od njih su London, Rim i drugi. I dok kao turista trčite kroz veliki grad, postoji velika šansa da ćete željeti da trčite u tom gradu i trku.

London

Stvari koje treba uzeti u obzir:

  • Vaš opseg hodanja kao turiste je puno veći nego inače, pa u toku putovanja treba da radite samo easy run i “skupljate kilometre”.
  • Trebate biti oprezni da se ne izgubite, pa je dobro ako koristite sat ili mobitel da spasite početnu lokaciju. Pored sve te tehnologije lako se izgubiti, što mi se desilo nedavno u Rimu.
Hag

Vaši komentari

Banner