2. STEEL TRAIL ZENICA: Učesnici o razlozima zašto se vraćaju na eko trku 30. aprila

Udruženje Građana “Modern Escape Europe” organizira trail trku „Steel Trail Zenica 2023“ u nedjelju, 30. aprila 2023. godine u 10:00 na planini Tvrtkovac (ZDK) pod sloganom „Trčimo iznad oblaka - naš bijeg od prekomjernog zagađenja zraka“.

994
Steel Trail Zenica (Foto: Jadran Čilić)
Banner
Banner
Banner

Piše: Senad Dorić

„Steel Trail Zenica 2023“ na Tvrtkovcu okupit će zaljubljenike u trail trke iz BiH, regiona i svijeta, a neki od njih su podijelili svoja iskustva sa prvog izdanja ove trke.

Među njima će biti Belma Baralija koja je osvojila drugo mjesto na trci „Steel Trail Zenica 2022“ na Smetovima i koja joj se posebno urezala u sjećanje.

– Ranije nikad nisam posjetila zeničke Smetove i prošle godine sam odlučila prijaviti se na trku, upoznati taj kraj, družiti se i uživati u prirodi. Organizatori su srdačni i topli, kao i pripadnici Oružanih snaga BiH koji su pružili podršku ovoj ekološki osvještenoj trci. Obavezno ću doći i na Tvrkovac, a dovodim i pojačanje, kaže Baralija za Moje trčanje.

Belma Baralija

Među takmičarima na „Steel Trail Zenica 2023“na Tvrtkovcu bit će i Miran Stambol koji je takođe trčao „Steel Trail Zenica 2022“ na Smetovima i to stazu od 25 kilometra koju je završio puno prije vremenskog limita.

– Od prošlogodišnjih utrka izdvojio bih „Steel Trail Zenica“ koja je trenutno jedina „carbon neutral“ trail trka u Bosni i Hercegovini. Riječ je o utrci svjetskog ranga koja okuplja trkače iz cijelog svijeta. Ljepote kojima staza prolazi su neprocjenjive, a ona se uvijek postavlja na način da trkači mogu uživati u netaknutoj prirodi, kaže Stambol.

Miran Stambol

Prvo izdanje trke „Steel Trail Zenica 2022“ na Smetovima potaknulo je i Mirelu Babić da se vrati u Zenicu i trči „Steel Trail Zenica 2023“ na Tvrtkovcu –  trku čiji je cilj promocija i doprinos zaštiti životne sredine. Za sebe kaže da je i sama pobornica ovakvih ciljeva.

– Nisam nikada trčala u Zenici, niti njenoj okolini. Stoga sam željela da upoznam i taj dio Bosne i Hercegovine i prirodu koja okružuje Zenicu. Vraćam se i ove godine na drugo izdanje trke jer sam bila oduševljena prošlogodišnjom stazom, organizacijom i pristupom. Da se ne lažemo, vraćam se i zbog vojničkog graha koji su prošle godine pripremili pripadnici Oružanih snaga BiH, a nadam se da će i ove godine, kaže Babić kroz smijeh.

Mirela Babić

Nedim Kurtović redovno provodi dane u prirodi, na planinama, na svježem zraku i uživa u krajolicima Bosne i Hercegovine. S nestrpljenjem, kaže, iščekuje „Steel Trail Zenica 2023“ na Tvrtkovcu.

– „Steel Trail Zenica 2022“ na Smetovima prijavio sam jer su mi brda i livade oko Zenice bila totalna nepoznanica i predstavljala su mi veliki izazov. Još kada sam čuo da je moja dobra prijateljica Elma Kablar „glavni krivac“ za trku, nisam mogao propustiti jednu takvu trkačku priču. Sva moja očekivanja od ove trail trke su i više nego bila ispunjena. Brda i livade Tvrtkovca – eto nas, kaže Kurtović.

Nedim Kurtović

O organizatoru

Udruženje Građana “Modern Escape Europe” organizuje brojne aktivnosti i projekte s ciljem povezivanje ljudi i promocije zdravih navika i zdravog načina života, prirodnih resursa, prirodnih destinacija, zdrave lokalne i eko hrane na svim kontinentima naše planete. Posebna pažnja usmjerena je na promociju, proučavanje i realizaciju planinarskih sportova (trail trčanje, penjanje, planinarenje, kampovanje, brdski biciklizam).

Najmnogobrojniji među stotinama trail trkača „Zenica Steel Trail 2023“ na Tvrtkovcu bit će upravo Zeničani. Među njima je Irfan Alić, koji je pomogao organizaciju trke „Steel Trail Zenica 2022“ na Smetovima, ali i trčao istu.

– Posebno mi je drago što su trku podržali Grad Zenica, Oružane snage BiH, sponzori i mediji te brojnim trkačima iz cijelog svijeta i investitorima pokazali potencijale i mogućnosti izletišta Smetovi. I ove će godine moja Zenica biti domaćin trke Steel Trail Zenica, ali na Tvrtkovcu. Trčaćemo staze koje vode kroz historiju srednjovjekovne Bosne, kroz nekropolu stećaka, pored Markovog kamena, kroz park Postojan, pored ostataka bogumilske crkve, kroz plato dovišta Lastavica, pored izvorišta Selačke rijeke uz obilje flore i faune. Fantazija! Bit će to prilika da dodatno promovišemo turističke potencijale moga grada i moje domovine Bosne i Hercegovine, ponosno kaže Alić za Moje trčanje.

Irfan Alić

„Steel Trail Zenica 2023“ na Tvrtkovcu sa tri različite dužine staza

Ovu inovativnu i atraktivnu trail trku karakterišu brojne staze, obilje prirodnih ljepota, historijski lokaliteti i sela, što je idealan kraj za ovakav tip trke.

„Steel Trail Zenica 2023“ na Tvrtkovcu ima tri dužine staze: Veliki Tvrtko 25km (1057m kumulativnog uspona), Mali Tvrtko 10 km (330m kumulativnog uspona) i Pikolo Tvrtko 2 km (62m kumulativnog uspona). Na kraju trke sve će se začiniti druženjem uz muziku i dobru domaću hranu i sokove kada će biti objavljeni rezultati trke i uručeno preko 4.000KM kao nagrade za pobjednike.

Kotizacija za „Steel Trail Zenica 2023“ na Tvrtkovcu iznosi: 25 kilometara – 50 BAM, 10 kilometara – 40 BAM i 2 kilometara – 10 BAM. Pobjednici „Steel Trail Zenica 2022“ imaju besplatne kotizacije za „Steel Trail Zenica 2023“.

Prateće aktivnosti koje će oduševiti sudionike

„Steel Trail Zenica 2023“ na Tvrtkovcu prethodiće Zelena akademija sa okruglim stolovima i diskusijama čiji će voditelji biti stručnjaci iz BiH, regiona i dijaspore iz oblasti ekologije i aerozagađenja i predstavnici grada Zenica.

Bit će organizirane i druge aktivnosti kao što su pošumljavanje, izložba slika „Steel Trail Zenica 2022“, biciklijada, japanska kaligrafija, origami radionica, sajam domaće hrane i sokova, takmičenje u spremanju bosanskog lonca, igre na otvorenom za učenike osnovnih i srednjih skola, plogging (akcija čišćenja u kombinaciji sa laganim trčanjem) te planinarenje sa djecom i roditeljima.

„Steel Trail Zenica 2023“ na Tvrtkovcu i prateće aktivnosti, koje će biti realizirane kroz suradnju lokalne zajednice i udruženja, sponzora i Modern Escape Canada, imaju za cilj promociju i doprinos zaštiti ovog dijela Bosne i Hercegovine. Detalje o „Steel Trail Zenica 2023“na Tvrtkovcu i linkove za prijave možete pronaći na www.steeltrailzenica.com.

Vaši komentari

Banner