(VIDEO) JASMIN HARBINJA: Iskustvo sa Londonskog maratona

Istinski entuzijastični trkači znaju da je London, kao i Berlin, puno više od običnog maratona - to su pravi festivali trčanja.

1868
Banner
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

Istinski entuzijastični trkači znaju da je London, kao i Berlin, puno više od običnog maratona – to su pravi festivali trčanja.

London Expo

London Expo je vrhunski uređen sistem koji vam omogućava preuzimanje broja u rekordnom vremenu. Iako uz svoj broj dobijete samo kesu za stvari, znamo da će majica u finišu biti jedna od najdražih uspomena sa London maratona. Važno je napomenuti da se startnim paketom finansira cijela organizacija maratona, stoga čak i ako ne dobijete nešto u paketu, dobijete vrhunsku trku.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Na Expo-u smo se susreli s ogromnim izborom brendova za trčanje, a bilo je tu i predavanja. Jedna od predstavljenih trka bila je i Valencia maraton. Dok smo mi bili na Expo-u, Kipchoge je bio na bini, ali navodno je pobjegao čim nas je ugledao – vjerojatno se još uvijek sjeća našeg okršaja prije Berlina. Ersan je iskoristio jedinstvenu priliku da na velikoj traci trči 400m njegovom brzinom kojom Kipchoge trči maraton. Ako ste mislili da će nešto biti na popustu, tu biste se dobro zeznuli.

London je uvijek krcat, ali u danima prije trke dodatno je gužva. Unatoč tome, ne idete svaki dan u London, stoga iskoristite vrijeme za obilazak grada.

Dan trke

Jutro maratona, iako se nisam morao buditi tako rano, bilo je za mene izazovno i uzbudljivo. Već noć ranije sam završio sve pripreme za trku i još jednom sam pregledao svoju opremu kako bih bio siguran da sam potpuno spreman za ovaj veliki događaj. Srećom, taj dan je bio poseban za sve sudionike maratona u Londonu, jer je sav javni prijevoz bio besplatan, što mi je olakšalo put do startne linije.

Iako je put od smještaja do starta trebao trajati oko 40 minuta, na kraju sam se zatekao u vozu punom drugih trkača koji su žurili na isto mjesto. Nakon sat vremena stajanja u vozu, napokon smo stigli do startne linije. Tada se dogodilo nešto zanimljivo – slučajno sam sreo Kristijana Sindika, organizatora Splitskog maratona. Vjerujem da će nas na narednom Splitskom maratonu čekati nešto zaista posebno.

Uvijek je uzbudljivo sudjelovati u velikim sportskim događajima poput maratona, ali važno je biti potpuno pripremljen i spremno se suočiti sa svim izazovima koje nam oni donose. Kada se suočimo sa takvim izazovima na pravi način, možemo se osjećati još jačima i spremnijima za sve što nam život donosi.

Start trke je bio odlično organiziran, što je značilo da su svi trkači bili u svom valu, bez neželjenih pomaka iz jednog vala u drugi. Redari su bili strogi u tome, što je bilo korisno za sve učesnike. Međutim, iskreno rečeno, start trke u Berlinu je bio još bolji. Displej na početku trke je najavio nezaboravno iskustvo koje će mi biti pruženo tokom trke.

Trke poput ove zahtijevaju puno strpljenja, jer ima puno ljudi i teško je održati svoj tempo. Čim uspijete proći jednu grupu trkača, odmah vas čeka druga grupa, i tako se nastavlja do kraja trke. Nažalost, London je imao dosta uskih grla, pa se desila velika gužva. Oni koji su već trčali znaju o čemu pričam. Često sam morao gledati u noge kako bih izbjegao da stanem nekome na nogu. Par puta sam bio zakačen, ali srećom nisam pao. Čak smo jednu ženu uspjeli spasiti od pada tako što smo je uhvatili nakon što se okliznula.

Stanice za osvježavanje su bile fenomenalne i tačne, iako sam propustio jednu zbog gužve. Međutim, nadoknadio sam je oko 2 km kasnije gdje sam dobio izotonični napitak. Sam tok trke bio je spektakularan.

Vidio sam od slika preminulih osoba na majicama trkača do raznih kostimiranih trkača poput dinosaura, vitezova, avatara i drugih koji su na taj način pokušali da privuku pažnju na sebe. Jedan trkač čak je trčao s radijatorom na leđima, iako mi nije jasno zašto.

Na kraju sam uspješno završio trku za 3 sata i 47 minuta. Sada shvatam da moram izgubiti barem 10 kg kako bih imao bolje rezultate u budućnosti. Stoga ću se fokusirati na gubitak težine u narednom periodu.

Hvala ekipi koja me je pratila tokom trke i učinili ovo putovanje još boljim i zaista sam im zahvalan. Hvala svim osobama iz Trčanja i to, koji su me virtualno pratili. Želio bih se zahvaliti svima koji su podržali moje putovanje na trku u Londonu svojim donacijama. Bez vašeg doprinosa, ne bih bio u mogućnosti da tako brzo trčim maraton u Londonu.

Penny Appeal organizacija zaista radi izvrstan posao i svaki donirani cent je otišao ljudima u Turskoj i Siriji kojima je pomoć potrebna.

Ako još uvijek želite pomoći, možete to učiniti putem OVOG LINK-a.

Hvala vam što ste mi omogućili ovu priliku i nadam se da ćemo se vidjeti na nekom od budućih velikih maratona. Do tada, vidimo se na maratonu u Sarajevu, gdje ću biti vaš pacer na 2:00.

Vaši komentari

Banner