DOBRODOŠLA ALTERNATIVA: Zašto je hodanje savršen bazni trening?

Teško da bilo koji napredniji trkač hodanje doživljava kao ozbiljnu aktivnost.

1143
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Brzo hodanje nije samo lagana aktivnost za naše tijelo, već je idealan bazni trening i alternativa trčanju.

Možda je u prošlosti i varijanta nordijskog hodanja bila više aktualna. Predstavljena je kao savršen sport za zdravlje i snažno zagovarana od strane industrije. Međutim i jedan i drugi oblik aktivnosti, iako nosi puno benefita, nije ostvario dugoročnu popularnost, što ukazuje kako je teško određeni sport ustabiliti u društvu ukoliko nema podršku industrije/medija/marketinga.

Hodanje se prvenstveno smatra dobrim za naše zdravlje, a ne takmičarskim sportom. Zato mnogi trkači vjerojatno misle: Zašto hodati kada mogu trčati? Što je donekle opravdano, ali hodanje je i dalje idealan kros trening za sve vrste sportista, a posebno za trkače.

Možete hodati bilo gdje, što stvara malo opterećenja za mišićno – koštani sistem. Zbog blagog kardiovaskularnog naprezanja, automatski se krećete u optimalnoj zoni za osnovni trening i metabolizam lipida, tako da je rizik od ozljeda minimalan. Za razliku od trčanja, dugi treninzi od dva, tri ili čak četiri sata lako se podnose.

Za sve trkače koji trče više od tri puta sedmično, hodanje rasterećuje mišićno-koštani sistem i predstavlja dobrodošlu alternativu. Iako je hodanje lagana aktivnost, ono osigurava optimalan puls za osnovni trening – ako ga malo ubrzate.

Ako hodate brzo, možete postići tempo do 9 minuta i zonu otkucaja srca od oko 70% vašeg maksimalnog broja otkucaja srca. Možete dodatno povećati izazov ako hodate uzbrdo, tako da postignete 80% svog maksimalnog broja otkucaja srca ili čak i više, dok i dalje radite lagani trening izdržljivosti.

(Izvor: datasport.com)

Vaši komentari

Banner