ODRŽANA HUMANITARNA TRKA: “Help for Ukraine – Trčimo za mir u Ukrajini”

Sinoć je u Sarajevu održana virtuelna trka "Trčimo za mir u Ukrajini" koju je organiziralo Udruženje Race Expert iz Ukrajine povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Ukrajine te s ciljem sakupljanja sredstava za pomoć ukrajinskim civilima u ratom pogođenoj Ukrajini.

394
Banner

Piše: Elmedina Hodžić

Na trci u Sarajevu su učestvovali lokalni trkači koji su u sklopu redovnog treninga u Centru “Safet Zajko” odradili trku.

Iryna Aniechkina, Ukrajinka sa sarajevskom adresom i jedna od trkačica, kaže da je sve počelo tako što je na svom Instagram profilu objavila da su otvorene prijave za virtuelnu trku za pomoć Ukrajini nakon čega su se javili njeni prijatelji trkači i trkačice iz Udruženja “Trčanje i to” te drugih udruženja. Pitali su kako i na koji način se mogu priključiti.

– Tako se formirala zvanično najveća grupa izvana koja trči za Ukrajinu. Prijavilo nas se 31 iz različitih dijelova BiH, poslali su nam startne pakete i medalje iz Ukrajine u BiH. Jedan dio grupe je večeras trčao u Sarajevu, ostali će svako u svom gradu jer se može trčati 24. i 27. avgusta, kaže Iryna.

Novac prikupljen od startnina organizacija Race Expert usmjerit će za pomoć civilima u Ukrajini.

Trci se priključio i ambasador Ukrajine u Bosni i Hercegovini, nj. E. Serhii Miniailo kao i uposlenici ambasade. Nakon trčanja učesnici su se počastili kafom i kolačima u lokalnom kafeu.

– Svaki put se ubijedim da je dobra na zemlji više nego zla. Hvala Race Expertu na organizaciji, hvala treneru Jasminu Harbinji i ekipi Trčanje i to, hvala Aleksandru na logističkoj podršci. Ukrajino, tebi želimo mirno nebo, ljubavi i sreće, imaš prijatelja širom svijeta, dodaje Aniechkina.

– Jako nam je važno što su se bh. trkači odazvali trci, to samo produbljuje prijateljstvo Bosne i Hercegovine i Ukrajine, istakli su iz organizacije.

Vaši komentari

Banner