(VIDEO) 1. PIVSKA MILJA – SARAJEVO: Prvi put u BiH; disciplina za one sa jakim stomakom

Trkači obično kažu da trčanje i piva idu zajedno, ali gdje je tu granica? To smo imali priliku provjeriti na prvoj Pivskoj milji održanoj u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Udruženja Dečki u plavom.

934
Foto: Jadran Čilić
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Po prvi put smo u BiH imali priliku pratiti ili učestvovati na trci Beer Mile – Pivskoj milji, koja je u srijedu 23. 8. 2023. godine održana u Sarajevu na Vilsonovom šetalištu.

Uvod

Pravila Pivske milje imaju svoje varijacije pa bi onu održanu u Sarajevu mogli vidjeti kao jednu od tih varijacija. Održavala se uz pivske boce od 0.33l i uz pomalo relaksirano vođenje instrukcijama organizatora od pojedinih učesnika, što se može vidjeti i u video prilogu.

Sama atmosfera je bila odlična jer se ključni dio takmičenja odvija upravo u zoni gdje se ispijaju pive pa je bilo zanimljivih trenutaka, navijanja i dešavanja sve vrijeme ove trke.

O prošlosti

Ukratko, prva Beer Mile trka je održana još 1989. godine u Burlingtonu (Ontario, Kanada). Onda su se umiješale SAD i negdje od 1997. godine počeli voditi državne rekorde. Od 2015. godine se održavaju svjetska prvenstva u Beer Mile, a vode se i državni, kontinentalni i svjetski rekordi. Na prvenstvima praktično učestvuju elitni atletičari, možete vidjeti na OVOM LINK-u kako to izgleda.

Takmičenje se probilo i na Balkan prethodnih godina, pa je nekoliko ovakvih trka održano u Hrvatskoj, a po prvi put u srijedu i kod nas. U Beogradu, na Kalemegdanu, će prvi put biti održano 16. septembra.

O pravilima

Prosto rečeno, u što kraćem roku je potrebno popiti 4 pive i istrčati 4 kruga po 400m, odnosno dužinu milje (1609m). Trkači na startu i u tranzicijskoj zoni moraju prvo popiti pivu pa onda trčati 400m. To trebaju ponoviti četiri puta. Na svjetskim prvenstvima se ne pije manje od 0.355l što je standard za američku limenku pive. Ali zato postoji veliki broj varijacija u pravilima pa npr. Britanci imaju „Chunder Mile“ gdje pred svaki krug piju britansku pintu, odnosno 0,568l pive!

Sarajevska trka

Bilo je vrlo zanimljivo i iznenađujuće prvi put na domaćem terenu pratiti kako trkačke sposobnosti ovdje nisu ključne. Tako su neki od trkača od kojih smo očekivali dobre rezultate ostali pozadi u poretku, dok su oni sporiji, ali sposobniji za eksirati pivu, bili u samom vrhu. Šlag na tortu je bila činjenica da je one najbrže u eksiranju čekalo finale, što znači da su najbolji iz tri kvalifikacione grupe trebali popiti još po 4 pive. Pobjednik Igor Vuković, rekorder Hrvatske u ovoj disciplini, je popio devet, zbog jedne kaznene.

On je u svojoj polufinalnoj grupi popio 4 pive i istrčao 4x400m za ukupno 6:41, što znači da je intervale od 400m trčao za oko 80 sekundi, a pive pio za prosječnih oko 20 sekundi. U finalu sa 6 najboljih nije bio puno sporiji sa 7:20.

Tamo je drugi stigao Francuz Cristophe Erceau (7:37), a zatim domaći takmičari Gabriel Kesić (7:43), Zufer Garaplija (7:44) i Krunoslav Džalto (7:59). Adi Šaljić je odustao. Kompletne rezultate provjerite na LINK-u.

Zaključak

Pivska milja je trka koja nosi razlog više za posjetiti u ulozi gledaoca ili navijača, a na trkačima je da prosude je li za njih i da se oprobaju u ovom izazovu. Moglo bi se reći da su neki u srijedu definitivno pronašli svoju disciplinu.

Vaši komentari

Banner