MT REFLEKTOR: Miloš Klindo

MT REFLEKTOR (25): Predstavljamo Miloša Klindu.

989
Foto: Podgorica Millennium Run (getpica.com)
Banner

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 – Miloš Klindo, u posljednjih 9 mjeseci živim u Sloveniji.

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – Do prije 8 godina sam trčao 1-2 mjesečno bez ikakvog plana. Kada sam se početkom marta 2015. prijavio na 1. Banjalučki polumaraton (17. maja), i svoj prvi u životu, počeo sam redovno da treniram. Uslijedila je pripremna trka u Novom Sadu na 10,5 kilometara tako da su te trke ,,krive” što sam ušao u trčanje. Dva i po mjeseca praćenje plana kojeg je izbacila fejsbuk stranica polumaratona pomoglo mi je da shvatim kako sve funkcioniše. Po planu su bila uglavnom 3 treninga sedmično, samo su dvije sedmice imale po 4 treninga.

  1. Koliko često trčite?

 – Trudim se da trčim 6 puta sedmično i uglavnom uspijem u tome. 5 puta u prosjeku oko 45 minuta i jednom sedmično dužina 15-18 kilometara. Ako imam trku kraću od 10 kilometara, onda tu sedmicu nemam treninga dužine.

  1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Polumaraton! Volim i trke na 5 i 10k, ali na polumaratonu sam svoj na svome.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – Petnaestak trka u 2023. Prethodne ih je bilo 29 i sigurno da je to prevelik broj jer se ne možeš posvetiti trening planu na pravi način.

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Dva para patika imam trenutno. Zoom Vaporfly 2 su za trku i trenutno su omiljene.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

 – 5k – 17:17 (Bihać, 25. 12. 2022.), 10k – 35:29 (Zagreb, 6. 11. 2022.), 21,1k – 1:18:48 (Zagreb, 13. 11. 2022.), 42,2k – 3:47:50 (Sarajevo, 18. 7. 2021.).

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – U trčanju mi se najviše sviđa što baš svako može da bude pobjednik, zavisiš samo od sebe i koliko se daješ. Sa druge strane, ako po trenutnim rezultatima nisi na spisku kandidata za top 10 u jednoj trci po nepisanim pravilima bi morao stati ipak malo dalje od startne linije. Često primjećujem pojedince koji gotovo nikad ne budu među prvih 100 obavezno ,,moraju” da stanu u prvi red, sprintaju prvih 200 metara i onda počinju zaostajati. Sebi prave medveđu uslugu, ali i nekim favoritima koji ne mogu ući ni u treći red na startu jer zašto nekom brzom trkaču dozvoliti da stane u prvi red? Apel za organizatore da malo porade na tome.

  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Najdraži trkački treninzi su mi intervali na 1000 metara. Znaju biti izuzetno teški, ali ih uvijek odradim do kraja bez obzira ako posljednji intervali budu nekoliko sekundi sporiji od ciljanog tempa.

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Sigurno da je lakše trčati u paru ili grupi s nekim, ali za jake treninge ćete teško naći pravog sparing partnera jer malo ko ima brzinu kao vi (neko je sporiji, neko brži).

Apatinski polumaraton
  1. Omiljena trkačka trening ruta?

 – U Gradišci gdje sam živio do sada 27 godina je vjerovatno omiljena po mom kraju, krug od 7 kilometara gdje je asfalt i dobro utabana bankina tako da mogu rasteretiti mišiće, kosti i zglobove. Svaki drugi vikend sam tamo pa uglavnom odradim trening po toj stazi, dok u Sloveniji postoji tartan staza sa krugom od 200 metara. Uglavnom na njoj odradim jake treninge.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 – Definitivno se najradije sjetim pobjede na prvoj novogodišnjoj petici u Bihaću kada sam na 400 metara od cilja zaostajao oko 150 metara i u poslednjim metrima stigao do tada vodećeg momka koji je imao bolje rezultate od mene. I na drugom izdanju prošle godine nisam bio vodeći sve do zadnjih 500 metara tako da se u Bihaću nekako osjećam kao kod kuće.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Bihać i možda Travnik gdje sam jednom trčao na noćnoj petici. Travnik ima strašne navijače, cijeli grad navija i trka je organizovana na vrhunskom nivou. Takođe volim sve trke u Banjaluci, šteta što nema onog starog BL polumaratona, trke koja je bila omiljena mnogim trkačima. U inostranstvu nemam posebnu destinaciju, volim da otkrivam nove trke, ali ako bih morao izdvojiti jednu, onda bi to bila izuzetno brza i ravna staza u Kopenhagenu. Nepregledni redovi navijača duž cijele staze.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Postoje neke trke u BiH koje su razočarale, ali neću da im pravim reklamu.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Definitivno ima više benefita, ali ono najbolje što je donijelo trčanje je izdržljivije i zdravije tijelo i obilazak nekih gradova koje vjerovatno ne bih posjetio da u njima nisam prijavio trku.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Imam ustaljenu rutinu trčanja, generalno bolje funkcionišem nakon treninga, ali i to kad prijavim ciljanu trku, pa nekako mi bude prirodno da na treninzima dajem sve od sebe.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Pratim atletiku, i uzmem pomalo iz svačijeg treninga, ali nemam trkačkog uzora.

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Preporučio bih svima da počnu trčati i da odu na neku veliku trku jer tako trčanje uđe u krv. Trčanje u većini slučajeva donosi samo dobro. Ono što može donijeti, a da nije dobro su povrede, ali one u 99% slučajeva dolaze zbog neadekvatnog treninga. Trčanjem ćete bolje upoznati sebe i otkriti sopstvene granice.

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Trkački ciljevi za budućnost su da ostvarim što bolje lične rezultate i da uz to budem što konstantniji sa treninzima. Jedan od ciljeva mi je takođe istrčati svih 6 superpolumaratona (Superhalf Series). U Kopenhagenu i Lisabonu sam već trčao, za sljedeću godinu sam prijavio Prag u aprilu i Valensiju u oktobru, pa mi ostaju još Berlin i Kardif. Do sada iz Bosne i Hercegovine još uvijek niko nije istrčao svih 6 trka iz pomenute serije.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Patike na noge i van na trčanje. Jer ono što želim sebi, to želim i drugima. Nema izgovora.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članak5. DUVANJSKI PINGVIN: Održano peto izdanje humanitarne trke
Sljedeći članakCross sport i trčanje
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.