Cross sport i trčanje

Duga sezona može biti izazovna, posebno nakon ostvarivanja ciljeva u godini.

1093
Foto: Oziel Gomez (Pexels)
Banner
Banner
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

U periodu s manjim intenzitetom treninga možete posegnuti za novim izazovom, tj. za cross treningom kako biste razbili monotoniju i razvili druge mišićne skupine.

Važno je odabrati sport koji neće uzrokovati ozljede.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Izraz “cross sport” odnosi se na različite sportove ili aktivnosti koje se izvode izvan uobičajenog treninga ili glavnog sportskog područja. Cross sportovi često uključuju kombinaciju različitih vještina i fizičkih elemenata te pružaju holistički pristup vježbanju. Ovi sportovi često mogu biti korisni za poboljšanje opće kondicije, razvoj različitih mišićnih skupina i održavanje motivacije kroz raznolikost aktivnosti.

Skijaško trčanje

Skijaško trčanje, predstavlja izvrstan cross sport s nizom benefita za trkače. Skijaško trčanje zahtijeva kontinuirano kretanje nogu i ruku, što uključuje velike mišićne skupine. Ova aktivnost poboljšava kardiovaskularnu izdržljivost, koristeći srce i pluća na način sličan trčanju. Raznolikost pokreta u skijaškom trčanju aktivira različite mišićne skupine, uključujući noge, ruke, leđa i trbušne mišiće. To doprinosi cjelokupnoj tjelesnoj izdržljivosti.

Foto: Gustav Lundborg (Pexels)

Skijaško trčanje pruža odmor od stalnog trčanja po tvrdoj podlozi. Ovaj cross sport donosi raznolikost u treninge, što može spriječiti monotoniju i smanjiti rizik od ozljeda povezanih s ponavljajućim pokretima. Potezi potrebni za guranje skija angažiraju različite mišićne skupine, uključujući kvadricepse, zadnje lože, listove, ruke i ramena. To može doprinijeti jačanju cijelog tijela. Skijanje na različitim terenima zahtijeva stabilnost i ravnotežu, što može biti korisno za trkače u poboljšanju koordinacije i smanjenju rizika od ozljeda. Skijaško trčanje pruža priliku za vježbanje na svježem zraku i uživanje u prirodi, što može poboljšati mentalno zdravlje i motivaciju za vježbanje.

Skijanje kao skijanje ne preporučujem kao cross sport zbog velikog rizika od povreda. Povrede koje proizlaze iz skijanja mogu biti ozbiljne i imati dugotrajne posljedice, uključujući mogućnost da vas udalje od trčanja na duži vremenski period.

Plivanje

Plivanje je također izvrstan sport za ovaj period, unatoč izazovima vezanim uz pristup bazenu i plivačke tehnike. Za razliku od trčanja, plivanje ne stvara udarce na zglobove. To znači manje opterećenje na koljenima, zglobovima i kuku, smanjujući rizik od povreda. Plivanje, posebno plivanje prsnim stilom ili leđnim stilom, jača mišiće leđa i trupa. Ovo može poboljšati držanje tijela tijekom trčanja i smanjiti rizik od ozljeda leđa. Plivanje pruža promjenu ritma i pokreta u odnosu na trčanje, što može spriječiti dosadu i pridonijeti općoj fizičkoj dobrobiti. Kontrola daha je ključna komponenta u plivanju. Razvijanje bolje kontrole daha u plivanju može imati pozitivan učinak na disanje tokom trčanja.

Foto: Guduru Ajay (Pexels)

Hiking

Za one koji uživaju u prirodi, hiking se ističe kao izvrsna opcija kao cross sport, pružajući ne samo fizički trening, već i priliku za obnovu energije na planinama te mentalni odmor. Hiking, ili planinarenje, predstavlja sveobuhvatnu aktivnost koja uključuje hodanje po raznolikim terenima, bilo da su to planine ili  šumske staze. Hiking pruža priliku za bijeg od gradske vreve te omogućava ljubiteljima prirode da se povežu s okolišem i uživaju u miru i tišini planinskih pejzaža.

Teretana

Vježbanje u teretani predstavlja izvrsnu opciju kao cross sport s brojnim prednostima za trkače. Teretana nudi širok spektar opreme i vježbi koje omogućuju ciljanje različitih mišićnih skupina. To pruža mogućnost raznovrsnosti treninga, što može biti korisno za opću kondiciju. Trening s tegovima u teretani pomaže u izgradnji snage mišića i kostiju, što ima velike benefite za svakog trkača. Vježbe s opterećenjem omogućuju rad na specifičnim mišićnim skupinama, što može pomoći u ispravljanju eventualnih nebalansa i poboljšanju opće simetrije tijela.

Foto: Victor Freitas (Pexels)

Ne preporučujem…

Nije svaki trening snage dobar za trkače, a jedan od cross sportova koji ne preporučujem je CrossFit. Iako sama ideja CrossFita je jako dobra, na žalost realizacija tog sporta je jako loša. CrossFit je poznat po visokom riziku od povreda, čak i za one koji su dobro upućeni u ovaj sport. Jedan od ključnih problema leži u mehanici vježbi koje se često koriste, gdje je često pogrešna tehnika izvođenja. Selekcija vježbi je i neadekvatna za amaterski pristup ovom sportu, stvarajući dodatne rizike.

Svaka vježba zahtijeva posvećenost vremena kako bi se savladala pravilna tehnika, ali problem leži u činjenici da niti treneri, niti polaznici često nemaju dovoljno vremena za temeljito usvajanje ispravne tehnike izvođenja. Posebno problematična je izvedba vježbe na vratilu, koja je redovna u CrossFitu na način koji može ozbiljno ugroziti mišiće ramena. Povrede ramena, s obzirom na činjenicu da je to najveći sklop mišića na našem tijelu, mogu biti izuzetno bolne i dugotrajne u procesu oporavka.

Iako je CrossFit doživio popularnost zbog svoje intenzivnosti i zajedničkog pristupa treninzima, važno je pažljivo razmotriti rizike koje ovaj sport može predstavljati. Trkači posebno trebaju biti svjesni potencijalnih ozljeda.

Kontakt sportovi

Kontakt sportovi su sportovi koji su najviše udaljili trkača od trčanja. Znam da fudbal i poznati termini visoko kotiraju kod mnogih trkača, ali jednostavno povrede koje su prouzrokovane nisu vrijedne toga. Povrede koljena su najčešće i kao takve vi kao trkač nikada nećete biti isti.

Tako da kod cross sportova je dobro odabrati nešto u čemu ćete uživati, ali s druge strane neće po vas imati negative posljedice.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMT REFLEKTOR: Miloš Klindo
Sljedeći članakMotivacija ili disciplina?
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.