Kako povećati kilometražu na najjednostavniji način?

Kada pokušavaju uvećati sedmičnu kilometražu, mnogi trkači odmah prelaze na duga trčanja i jače treninge.

1243
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Ali to u stvari može napraviti više štete nego koristi.

Iz više razloga, produživanje zagrijavanja i hlađenja su najsigurniji i najlakši načini dodavanja dodatne kilometraže.

Prvenstveno se zagrijavanje i hlađenje rade sporim, laganim tempom. Ako postoji nešto što smo naučili od elitnih trkača je da morate trčati sporo da bi se utrkivali brzo. Ovi trkači rade do 80 posto svoje kilometraže vrlo sporim tempom, što im pomaže da trče više bez povećanja stresa za svoje tijelo. Povećanjem dužine zagrijavanja i hlađenja povećavate vrijeme koje provodite na nogama bez stresa vašeg tijela sa težim trčanjem.

Drugo, pomoći će vam da bolje pripremite tijelo za vježbanje. Ako ste poput mnogih trkača, vjerovatno ste malo skratili zagrijavanje i hlađenje kako biste odradili glavni dio treninga. Ponekad jednostavno želite krenuti s treningom, a na drugoj strani, kad ste umorni od treninga, hlađenje se može činiti kao kazna. Ipak oboje su važni aspekti treninga, budući da pomažu pripremiti vaše tijelo za rad koji je pred vama (zagrijavanje) i pomažu u pokretanju procesa oporavka (hlađenje).

Konačno, zagrijavanje i hlađenje odlična su opcija za dodavanje kilometraže jer, osim uloženog dodatnog vremena, jedva ćete primijetiti promjenu – to je kao besplatna kilometraža! Jednostavno počnite dodavanjem pet minuta više laganog trčanja s obje strane vašeg treninga (na dane treninga) i možete postepeno nastaviti dodavati svojim zagrijavanjima i hlađenjima na ovaj način dok ne budete zadovoljni svojom ukupnom sedmičnom kilometražom. Iako se čini kao da se radi o malim brojkama, ukupni dodatni kilometri nisu zanemarivi.

Ako ionako ne radite specifične treninge brzine u svojoj rutini, i dalje možete povećati sedmičnu kilometražu prostim dodavanjem po 5 minuta što laganijeg trčanja na početak i kraj vašeg treninga.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner