VLAKNA: Četiri razloga zašto bi ih trebali više konzumirati

Bez obzira na to kako vaša prehrana izgleda, velike su šanse da vam treba i veća konzumacija vlakana.

551
Foto: Pexels
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Evo zašto su vlakna ključna za zdravo i sretno tijelo.

Odgovarajuća količina vlakana je potrebna bez obzira na vaš pristup prehrani. Ovo su neki od razloga zašto.

1. Ključna su za zdravlje crijeva

Tijelo je dom milijunima mikroskopskih živih organizama. Zajedno, te bakterije, gljivice, mikrobi i još mnogo toga čine vaš mikrobiom. Većina tih mikroorganizama nalazi se u vašim crijevima, uključujući 300 do 1200 vrsta bakterija. Istraživači su otkrili da oni reguliraju stotine tjelesnih procesa. To ne uključuje samo prividne funkcije poput probave i metabolizma energije, već i spavanje, regulaciju hormona, a možda čak i mentalno zdravlje.

Četiri od pet značajnih studija su otkrile vezu između povećanog unosa vlakana i veće raznolikosti mikrobioma. Sugeriraju da to može poboljšati regulaciju metabolizma i, prema drugim istraživanjima, poboljšati koliko učinkovito vaše tijelo “prikuplja energiju, štiti od patogena i regulira imunitet domaćina”.

2. Pomažu stabilizirati šećer u krvi

Drugi razlog za unos više vlakana je njihov utjecaj na metabolizam glukoze. Recenzija objavljena putem European Journal of Clinical Nutrition procijenila je 34 prethodne studije koje su istraživale učinke vlakana iz zobi i ječma. Zaključeno je da je glikemijski odgovor sudionika bio niži nakon jela bilo koje žitarice od onih u kontrolnoj skupini, što sugerira da vlakna pomažu u održavanju šećera u krvi stabilnim, čak i nakon što su pojeli obrok ili međuobrok sa visokim udjelom ugljikohidrata.

Vlakna također mogu spriječiti kronična stanja povezana s metabolizmom glukoze. Visok unos dijetalnih vlakana može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 20 do 30 posto. Vlakna iz žitarica i cjelovitih žitarica imaju najznačajniji utjecaj na ovom području.

3. Poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema

Druge studije su otkrile korelaciju između unosa vlakana i smanjene učestalosti kardiovaskularnih bolesti. Tim sa Univerziteta Warwick u Engleskoj (LINK) napisao je da “postoji značajan blagotvoran učinak povećanog unosa vlakana na ukupnu razinu kolesterola“, a druge su studije pokazale da konzumiranje više topivih vlakana iz izvora poput crnog graha, prokulice i slatkog krumpira može smanjiti količinu LDL kolesterola koji cirkulira u vašem krvotoku.

Meta-analiza koju je proveo duo nizozemskih znanstvenika otkrila je da unos više vlakana smanjuje krvni tlak i može pomoći u sprječavanju razvoja kronične hipertenzije. Ukupni unos dijetalnih vlakana je povezan sa smanjenjem rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti srca.

4. Jačaju imunitet

Istraživači sa Univerziteta Illinois (LINK) kažu da povećanje unosa vlakana može ojačati imunitet. To podrazumijeva pomaganje tijelu da izbjegne stanje kronične upale u kojem bujaju bolesti i stanja poput artritisa, zaštitu stanica od vrsta toksina koji pridonose Alzheimerovoj bolesti i drugim vrstama kognitivne degeneracije te povećanje proizvodnje tvari koje moduliraju imunološki odgovor na viruse i patogene. “Otopiva vlakna mijenjaju imunološke stanice iz proupalnih stanica u protuupalne stanice“, rekao je koautor studije Gregory Freund.

Zaključak

Ako na jednostavan način želite ojačati svoj imunitet, zaštititi svoj kardiovaskularni sistem i poboljšati zdravlje crijeva, lagano rješenje je jesti više hrane bogate vlaknima. Svo povrće koje su nas majke od djetinjstva poticale da jedemo su pune raznovrsnih vlakana.

(Izvor: www.trainingpeaks.com)

Vaši komentari

Banner