KELVIN KIPTUM (2. 12. 1999. – 11. 2. 2024.): Ostat će rezultati koje će teško biti nadmašiti

Svi aktivni maratonci i fanovi našeg sporta su se, osim vlastitih poduhvata na trasi dugoj 42.195 metara, posebno radovali i očekivali dva maratona u 2024. godini: roterdamski i olimpijski.

1275
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Na prvom je Kenijac Kelvin Kiptum 14. aprila trebao jurišati na maraton ispod 2 sata, a na drugom 10. augusta u Parizu imati dosad najuzbudljiviji okršaj u istoriji olimpijskih maratona sa sunarodnjakom Eliudom Kipchoegom.

Nijedno se neće desiti nakon tragične smrti Kelvina Kiptuma koji je tek prije par mjeseci bio napunio 24 godine.

Saobraćajna nesreća

Kao i mnogima, nestvarno nam je djelovala vijest koja je kasno sinoć došla iz Kenije i preplavila Internet. Nažalost, vrlo brzo je potvrđena sa svih relevantnih strana.

Kiptum je poginuo u saobraćajnoj nesreći zajedno sa svojim trenerom, Gervaisom Hakizimanom (36) iz Ruande (više o treneru: LINK), sinoć oko 22 sata u automobilu na cesti koja povezuje Eldoret i Kaptagat u zapadnoj Keniji.

Iznoseći dodatne pojedinosti nesreće, policija je navela da je Kiptum bio vozač, da je “izgubio kontrolu nad automobilom koji se prevrnuo, usmrtivši njih dvoje na mjestu”. Treća putnica – Sharon Kosgey – je povrijeđena i “hitno prevezena u bolnicu”.

SEBASTIAN COE, predsjednik Svjetske atletike

“Šokirani smo i duboko ožalošćeni saznanjem o gubitku Kelvina Kiptuma i njegovog trenera Gervaisa Hakizimane. U ime cijele Svjetske atletike, šaljemo najdublje saučešće njihovim porodicama, prijateljima, klupskim kolegama i kenijskom narodu. Tek ranije ove sedmice sam mogao službeno potvrditi njegov rekord iz Chicaga. Nevjerovatan sportista koji je ostavio nevjerovatno nasljeđe, jako će nam nedostajati.”

Počeci

Kiptum je rođen i odrastao u selu Chepsamo u Chepkoriju, 30 km od Eldoreta na visoravni Rift Valley koja je iznjedrila niz šampiona. U mladosti je radio na farmi stoke. Počeo je trčati sa otprilike 13 godina i pratio je lokalne maratonce na lokalnim stazama i cestama. Među njima je bio i njegov dugogodišnji trener Gervais Hakizimana iz Ruande. Prvi polumaraton mu je bio Eldoret Half Marathon gdje je zauzeo 10. mjesto u ukupnom poretku. Pet godina kasnije, 2018. u dobi od 18 godina, je pobijedio u ovoj trci sa 1:02:01. Koristio je posuđene patike.

Kelvin Kiptum i Gervais Hakizimana

Svoj međunarodni debi je imao 2019. dok je još bio tinejdžer, a sa vremenom 59:54 je završio kao peti na Lisabonskom polumaratonu. Prije nego što je prešao na maraton, Kiptum je spustio svoj polumaratonski PB na 58:42 na polumaratonu u Valenciji 2020. Između 2019. i 2021. Kiptum je šest puta probio barijeru od 60 minuta na polumaratonu.

ELIUD KIPCHOGE

“Jako sam tužan zbog tragične smrti svjetskog rekordera u maratonu i nadolazeće zvijezde, Kelvina Kiptuma. Atletičar koji je imao čitav život pred sobom da ostvari velike stvari. Moje saučešće njegovoj porodici. Neka vas bog utješi u ovo teško vrijeme”.

Najveći uspjesi

Ipak prave stvari su došle tek kasnije, prelaskom na 42.195 metara. Ostat će upamćene izvrsne izvedbe na njegova tri istrčana maratona:

Valencia Marathon (2022.) 2:01:53 (pobjeda, najbrži debi ikad)
London Marathon (2023.) 2:01:25 (pobjeda, rekord staze)
Chicago Marathon (2023.) 2:00:35 (pobjeda, svjetski rekord)

Upravo prošle sedmice Svjetska atletika je potvrdila Kiptumov svjetski rekord.

– Došao sam po rekord staze, ali srećom bio sam dovoljno brz i za svjetski rekord. Znao sam da ću jednog dana oboriti ovaj rekord, ali mislio sam kako još nisam spreman. Presretan sam, rekao je tad u Chicagu.

Kiptum se izdvaja iz klasične atletske tradicije koja nalaže da trkač prvo prođe razvoj na atletskoj stazi, da bi onda došao na ulično trčanje. On nije imao tu priliku.

Nisam imao dovoljno novca za korištenje staze, jednostavno je pojasnio za BBC prošle godine.

Kako je izgledao njegov trening i put do svjetskog rekorda, koji će teško biti oboren u dogledno vrijeme, više možete saznati na LINK-u.

Neka od fantastičnih postignuća:

– svjetski rekord u maratonu
– tri od šestih najbržih ikad istrčanih maratona
– posebna taktika trčanja, sa ubrzanjem poslije 32km

Za kraj

Kiptum je iznenadio atletski svijet izvrsnim debijem u Valensiji, lično sam imao priliku i zadovoljstvo uživo gledati njegovu završnicu ispred Buckinghamske palače na London Marathonu, da bi sve ovo krunisao već na Chicago Marathonu svjetskim rekordom. U dobi od 24 godine, kad se u prošlosti nije ni očekivalo od atletičara da uđe u maratonske vode, ostvario je progres i rezultate kojima se vjerovatno dugo neće ni nazirati talenat za nadmašiti ih.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakVLAKNA: Četiri razloga zašto bi ih trebali više konzumirati
Sljedeći članakMT REFLEKTOR: Emir Hastor
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.