Rekreativci dobili trkačku ligu: 1. sezona počinje u septembru

Nakon što je u mjesecu junu AK Novi Grad Sarajevo pokazao osjećaj i susretljivost za rekreativni svijet trčanja i organizirao u sklopu svog mitinga utrku rekreativaca na 5k koja se održala u središnjem dijelu programa, sada su otišli nekoliko koraka dalje i svoju brigu za rekreativce razvili u Atletsku ligu rekreativaca koja će početak premijerne sezone doživjeti u septembru sa prvom „peticom“ na stazi.

873
Banner

Pri pokretanju ove stranice kada smo navodili neke od želja u budućnosti i razvoja svijeta trčanja u našoj zemlji pisali smo i o ligi za trkače rekreativce, po uzoru na susjedne zemlje u kojima takvih liga ima i više. Natjecanja za rekreativce ne može biti previše i čim se formira i samo malena zajednica trčanja nužno joj je da ima dostupno učešće na utrkama kako bi motivacija neupitno ostala na nivou, a i radi bolje promocije trčanja i novih trkača da se lakše pridobiju kada vide jednu takvu utrku i zainteresira ih trčanje. Bosna i Hercegovina, koliko nam je poznato, a vas pozivamo da nas ispravite ukoliko griješimo jer jedino tako ćemo napraviti dobru bazu podataka, je imala samo Duvanjsku trkačku ligu koja je pionir u ligaškom takmičenju trčanja u Bosni i Hercegovini.  Drago nam je da ova 2016. godina i dalje biva godinom velike popularizacije i osjetnog omasovljenja rekreativnog trčanja. Osnivanje lige rekreativaca u Sarajevu taj trend itekako potvrđuje.

atletska liga

Liga je pod ravnanjem mladog atletskog kluba koji se vrlo brzo istaknuo u glavnom gradu

Bilo je neopisivo lijepo i dragocjeno rekreativnim trkačima učestvovati na 1. Mitingu AK Novi Grad Sarajevo. Tom mogućnošću smo dobili određeno priznanje i vjetar u leđa da rekreativno trčanje dobiva na vrijednosti i priznaju mu se istinske vrijednosti. U AK Novi Grad Sarajevo pušu vjetrovi koji su pozitivniji od naše svakodnevnice i to je, po do sada prikazanom, jedan moderan klub sa mladim ljudima koji ga vode, i to dobro kako vidimo jer u malo vremena iza njih su i rezultati, a i jako dobar sveukupni društveno koristan rad. U Sarajevu djeluju još i drugi stariji klubovi i atletska udruženja ali se domaćin atletske lige za rekreativce, iako najmlađi među njima, vrlo brzo istaknuo nekim novim i modernim pristupima, otvorenošću prema svima i pohvalnom susretljivošću prema rekreativnom svijetu, a ne zatvarajući se samo i isključivo u svijet profesionalne atletike. Od početka imaju u programu i rad sa svima koji žele određeni vid aktivnosti i zdravog života. Tako su osjetili potrebe i želje trkača rekreativaca i gotovo u istom trenu krenuli u istraživanje i pokretanje ligaškog natjecanja u trčanju koje će, sigurni smo, donijeti mnogo dobroga za trčanje u Bosni i Hercegovini.

arl

Prva sezona je debitantska svima, i organizatoru i trkačima

Vrlo je važno što organizator lige od samog početka osluškuje i prihvaća dobre prijedloge samih trkača i cijelu organizaciju prilagođava njima. Prvu sezonu trebamo svi ispratiti sa strpljenjem i na sve načine potpomoći organizaciju, a eventualne propuste ne doživjeti tragično nego raditi svi zajedno na poboljšanju. Jedino tako će biti osiguran ogroman rast sveukupnog takmičenja.

Atletska rekreativna liga je projekat koji ima za cilj da okupi rekreativce trkače, priredi im sistem takmičenja, motivira ih da treniraju tokom čitave godine, rastereti ih svakodnevnice, te da na taj način izgradimo trkačku zajednicu u kojoj svi uživaju i unapređuju sebe.

Kako i gdje se prijaviti?

Domaćin atletske lige je kako smo već napisali AK Novi Grad Sarajevo i centralna dešavanja će se događati na SRC Safet Zajko – Halilovići Sarajevo. Iako je liga u Sarajevu nije nipošto ograničena samo na trkače iz Sarajeva. Mogućnost prijave ima bilo koji trkač stariji od 18 godina koje želi učestvovati i biti dio lige, ma odakle bio. Već postoji određeni interes za ligu od trkača koji su i malo dalje od Sarajeva, a spremni su dolaziti na utrke lige. Za sve informacije, prijave, satnice, rezultate otvorena je podstranica na stranici atletskog kluba domaćina: ATLETSKA REKREATIVNA LIGA

Ovim putem stranica trcanje.net pozdravlja pokretanje lige te garantira medijsku promociju kao medijski partner koji je od samog početka ove priče tu.

Vaši komentari

Banner