MT U MRKONJIĆ GRADU: Uskoro sve trke u BiH na ljeto

Da Mrkonjić Grad neće ostati upamćen samo po 25. novembru 1943. godine i ZAVNOBiH-u, jučer su se pobrinuli organizatori trka u Bosni i Hercegovini.

699
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Vrijedni organizatori i kreatori niza odličnih manifestacija prethodnih godina u BiH su se odlučili sastati na neutralnom terenu, a to je mjesto gdje začudo prethodnih godina nije organizovana nijedna trka.

Tako nijedan od drugih gradova, ili organizatora, nije favorizovan, čak iako su neki ponudili bolju mezu, iće i piće, ali fokus je ipak bio na istorijskoj i jedinoj temi dnevnog reda – KALENDARU TRKA. Uz upute da “samo viče jes, jes” sastanku je prisustvovao čak i jedan delegat Atletskog saveza BiH. Nije da njih zanima ulično trčanje u BiH, ali je ipak bila osigurana dnevnica pa što ne bi kad je džaba.

Nažalost Asocijacija uličnih trka u BiH, o kojoj smo pisali prije tri godine, nije zaživila, ali to ne znači da organizatori ne sarađuju vrlo uspješno. Neke od tad spomenutih stavki AUT BiH liste zahtjeva za poboljšanja trka (LINK) su ispunjena i bez njenog formiranja.

Nakon rasprave je donesena velika odluka za bh. trčanje da će od iduće godine polako sve trke prelaziti u ljetne termine. Zbog prebukiranosti eventualno poneka u Hercegovini može ostati u proljetnom ili jesenjem terminu jer dole svakako gori pod nogama.

Iznesen je podatak da je prošle godine u BiH 62 trke od zabilježenih 91 održano u pet najtoplijih mjeseci (o čemu smo pisali na MT: LINK), što je dobar, ali još nedovoljan pomak, jer ljeto traje tri, a ne pet mjeseci.

Za skeptike su naravno detaljno objašnjeni i benefiti trčanja u ljetnim mjesecima:

– više se znojimo, dakle bolje mršamo i skidamo salo;

– samo hrabri asovi mogu nespremni trčati na vrućini i zato to nosi posebnu slavu;

– ko preživi trku na vrućini, kasnije može sve u životu;

– na ljetnim trkama se fino pocrni, pa se ne morate pržiti po kojekakvim plažama;

– ljeti dođe dijaspora, što znači drastično uvećanje broja navijača;

– bolja vidljivost sponzora jer sunce dobro sija, ne mora se palit svijeća.

Bonus odluke za takmičare:

– trčanje u šuškavcu će nositi dodatne bodove;

– ko preskoči okrepu dobiva dodatne bodove.

Koliko bodova i na koji način će to biti izvedeno nije zasad objašnjeno, već će detalji biti objelodanjeni početkom sljedeće godine. U svakom slučaju plan je da do 2027. godine sve trke budu premještene u ljeto. Nakon toga će biti uvedeno i pravilo koje će sve događaje postaviti u isti rang: trka se pomjera ukoliko je temperatura ispod 20 stepeni na startu. Okrepne stanice su domaćini dužni osigurati samo na trkama sa iznad 25 stepeni na startu.

Kako god sve kasnije implementirali, zadovoljstvo je primijetiti da trčanje u BiH bez ikakve sumnje svakoga dana u svakom pogledu nezaustavljivo napreduje.

Vaši komentari

Banner