ASOCIJACIJA ULIČNIH TRKA (AUT BIH): Domaće trke će za licencu morati ispuniti listu zahtjeva

S obzirom na enormni porast broja ovakvih i onakvih trkačkih događaja već neko vrijeme se u organizatorskim krugovima bh. trkačke zajednice vode rasprave o pokretanju asocijacije na nivou države Bosne i Hercegovine kojom bi se uredili određeni standardi i postigla njihova bolja usklađenost na trkama.

1482
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Osim toga ozbiljnost koju bi donijela jedna ovakva asocijacija bi bila temelj za bolju saradnju sa partnerima i sponzorima.

Poznato je da trke u BiH imaju najbolje startne pakete na planeti Zemlji, tako da je uz promociju turističke ponude, cilj iskoristiti ovaj ogromni potencijal.

Lista zahtjeva

Kako saznajemo iz izvora koji nije blizak pokretaču inicijative, navodno je već kreirana i lista zahtjeva koji se trebaju ispuniti da bi se jedna trka uvrstila na AUT BiH listu i tako bila priznata kao ozbiljan trkački događaj, odnosno time isposlovala licencu za AUT BiH kalendar.

Saznajemo da su među najvažnijim kriterijima koje je potrebno ispuniti i sljedeće odrednice:

– osigurati po jedan toalet na prijavljenih 50 ljudi u zoni starta/cilja trke jer je utvrđeno da neki učesnici/učesnice nisu navikli vršiti veliku nuždu unutar šireg kruga kolega, prijatelja i poznanika;

– voditi rezultatsku arhivu trka jer je AUT BiH ustanovio da se ovdje ipak radi o sportskim događajima;

zabranjeno je promovisanje trka popraćeno lažima i dovođenjem trkača u zabludu (npr. 467 finišera ne znači da je trka imala 5.000 učesnika, ravna staza nije ona sa spustom od 400m, a trka nije tradicionalna ako se održala jednom);

obaveza je isplatiti novčanu nagradu objavljenu u raspisu trke (više neće biti raspisa gdje malim slovima piše da se spomenuta nagrada isplaćuje samo u slučaju svjetskog rekorda).

Odgovornost učesnika

Ovo su samo neke od stavki koje je potrebno ispuniti, ali će zbog toga biti i puno veći zahtjevi po pitanju odgovornosti učesnika trkačkih događaja.

Neki od prijedloga imaju tendenciju da se suspenzijom ili diskvalifikacijom određena ponašanja limitiraju. To još nije usvojeno, ali se ide ka tome da će prilikom prijave trkači trebati staviti potpis na sljedeće odrednice:

ako nema janjetine, to ne znači da se radi o lošoj okrepnoj stanici;

Za određena ponašanja ovdje nije moguće uvesti suspenzije i kazne, ali zato iz AUT BiH pažnju skreću preporukama. Tako se svima savjetuje da elitne trkače i trkače koji puno treniraju tapšu po ramenima za uloženi trud i govore “svaka čast”, ali i napominju da je malo koga briga za njihovo trčanje te da je Leo Messi zvijezda jer je u fudbalu.

– trčanje sa slušalicama u ušima i lijevom stranom na kružnoj stazi povlači suspenziju sa svih AUT BiH događaja do kraja sezone;

elitni trkači su, za promjenu, također dužni držat se osnovnih pravila (npr. prijava u zadanom roku, trčanje sa takmičarskim brojem koji nije sa pretprošlog izdanja neke treće trke i sl.);

novčane kazne za trkače koji najavljuju Olimpijske igre bez ikakve osnove (ne odnosi se na djecu do 15 godina, sklonu sanjarenju).

– radi uspješne kolektivne promocije našeg sporta trkači se pozivaju na odgovornost i dužni su prije javnih istupa razabrati pojmove (npr. Ironman nije isto što i polovni Ironman, odlazak na olimpijski maraton nije moguće osigurati preko polumaratona, maraton ima dužinu od 42.195m i sl.).

Napominjemo i to da su ove odrednice nastale povodom Međunarodnog dana šale, 1. aprila.

Vaši komentari

Banner