MT REFLEKTOR: Ana Ćosić

MT REFLEKTOR (51): Predstavljamo Anu Ćosić.

1110
Foto: Konjički cener Facebook
Banner

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 – Ana Ćosić, Tomislavgrad.

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – Svoje neslužbene utrke istrčala sam još dok sam bila studentica u Splitu, 2013. godine s prijateljima i to na relaciji Žnjan – Duilovo – nekih 5km, koliko su nam studentske obveze dozvoljavale, s ciljem da se dovedemo u ljetnu formu. Nakon toga imala sam dugu pauzu. Trčanju sam se ponovno vratila 2019. godine. Jaka  želja me motivirala da se konačno pridružim članovima u našem lokalnom klubu Ak Puls Tomislavgrad. Iste godine odlučujem doći na našu Duvanjsku trkačku ligu – Ante Baković Fanta, na dionici puta Sarajlije gdje sam istrčala svoju prvu službenu peticu. To je jedna od najboljih odluka u mom životu, to je prijateljstvo koje traje i danas.

  1. Koliko često trčite?

 – U pravilu trčim tri, a nekada i četiri puta tjedno. Pored trčanja redovno treniram i treninge snage, a odnedavno vozim i bicikl.

  1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Moja omiljena trkačka disciplina je polumaraton, a u maratonu se planiram okušati iduće godine, samo Bože zdravlja.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – U prosjeku je to nekih desetak utrka.

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Moje omiljene cestovne patike su HOKA ONE ONE CLIFTON 9W posjedujem 2 para, a za trail također koristim HOKA ONE ONE CHALLENGER 7W, i uvijek biram njih zbog kvalitete i udobnosti koje pružaju pri svakom koraku.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

– Rezultati su mi najmanje važni jer svaka utrka je zapravo pobjeda nad samim sobom, ali svakako bih izdvojila PB na Ljubljanskom polumaratonu gdje sam imala rezultat 2:21:50.

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – U trčanju mi se sviđa sve. Posebno bih naglasila nova prijateljstva, pored toga druženja i putovanja. Jedinu manu trčanju prepisujem ozljede, jer to znači nemogućnost trčanja.

  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Najdraži trenizi su mi dužine, najteži intervalni treninzi.

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Uvijek trčim sama.

Foto: shuttersport.eu (Bokeški polumaraton)
  1. Omiljena trkačka trening ruta?

Omiljena trkačka ruta mi je oko sela Sarajlije – Letka.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 – Uvijek se rado sjetim svog prvog polumaratona kojeg sam istrčala u Splitu, pored toga NGO Marathon – šfafetna utrka DUVANJKE, s mojim prijateljicama iz kluba u sastavu Matija Drmić, Mira Kovačević i moja malenkost, koja je ujedno i moja prva štafetna utrka. Još bih istaknula utrku Ljubuška desetka „SCUNASTICUS“ 10,40 km, koja mi je svaki puta sama po sebi izazov.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Svaka utrka na kojoj sam imala priliku biti sudionica, smatram da ima svoje neke posebnosti, ali ona koja mi se urezala za čitav život je prošlogodišnji Ljubljanski polumaraton, jer je to grad koji u svakom segmentu, jednom rječju živi sport. Od cijele organizacije i same utrke ostavila me je Ljubljana bez daha i nadam se da ću je nekada ponovo imati priliku posjetiti.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Ne mogu izdvojiti niti jednu trku koja me razočarala.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Trčim rekreativno. Nakon svakog istrčanog kilometra osjećam se ispunjeno i fizički i psihički. Kroz tu svoju rekreaciju upoznala sam divne ljude, stekla divna prijateljstva. Ne znam što više reći. Mene to čini sretnom i ispunjenom u svakom pogledu.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Motivaciju za trčanje pronalazim u samom onom osjećaju nakon treninga, osjećaju zadovoljstva i ispunjenosti nakon treninga ili utrke. Često pomislim kako sam mogla još koji kilometar istrčati.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Ne pratim, ali uzorima sam okružena oko sebe.

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Trčanje bih svima preporučila, mogli bi se ugodno iznenaditi kolike su prednosti trčanja kao što su druženja i održavanje forme.

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Istrčati maraton, nastaviti trčati i pomjerati vlastite granice.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku/ koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Moja poruka svima koji se ne bave nikakvim sportom ili nikakvom fizičkom aktivnošću, da se pokušaju pronaći u bilo kojoj fizičkoj aktivnosti, bez obzira je li to trčanje, šetnja, vožnja bicikla, da otkriju koji sport vole i krenu u nezaboravno putovanje jačanja svoga tijela i duha.

Vaši komentari

Banner