(VIDEO) 6. KONJIC SUMMER FEST: Konjičani biskali do odličnog izdanja manifestacije

Na podjeli startnih paketa za Konjički cener i ostale trke na Konjic Summer Festu je istaknut slogan: „Dobrodošli u grad dobrih ljudi“.

612
Foto: Konjic Summer Fest Facebook
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Djeluje pomalo naivno, kao Olovo – grad budućnosti.

Pomislio sam šta bi na to rekao Zuko Džumhur, kao jedan od najpoznatijih Konjičana, a znajući da ne ide uz njegov karakter i djelo.

Nikad nije dosta biskanja

Našao sam brzo odgovor podsjetivši se na jedan intervju gdje su mu olako pokušali pripisati da je dobar čovjek.

Više o rezultatskom segmentu na LINK-u.

– Nije tačno. Apsolutno nije tačno. U meni ima zla makar koliko i u drugim ljudima. Ono gdje bih sam sebi odao izvjesno priznanje, to je rigorozna odluka, odnosno sposobnost da kontrolišem sebe i sopstveno zlo. U meni kuljaju ljubomora, zavist, podlost, poriv za osvetom, proplamsaji ljute mržnje. Da ih ne kontrolišem, imali biste posla s jednim od najlošijih ljudi koje ste ikada upoznali. Kontrola, to je ključna riječ, kazao je Džumhur dalje pojašnjavajući:

– Dobar čovjek ne postoji, to je zabluda loših ljudi. Dobar čovjek je vještačka tvorevina, rezultat teške unutrašnje borbe sa samim sobom. Zato bih radije, umjesto o dobrom, govorio o pametnom čovjeku. Budi pametan da ne bi bio loš. Pametan čovjek povazdan bišće po sebi, odstranjuje svoje lošosti, i u jednom trenutku shvati da nikada nije dosta tog biskanja. Nikada ne možeš odstraniti svoje mane, ali nikada ne smiješ ni prestati da ih tamaniš. Ako potamaniš dovoljno svojih zala, ako ih nekako turiš pod kontrolu, onda ispod njih izbije vedrina. Pojavi se osmijeh.

Osmijesi na licima

Slično je i sa trkama. Nema trke bez neke mane, ali ima organizatora koji biskaju manje ili više ne bi li svoj događaj digli na viši nivo. Onih koji ulažu više ili manje entuzijazma, više ili manje ljubavi, u ono što rade. Trkači to vrlo brzo primijete, a u ovaj put vrelom Konjicu ih je bilo puno sa osmijehom na licu.

Trka u Konjicu je ove godine sigurno bila od onih gdje su se domaćini dosta potrudili da naprave korak naprijed.

Vidi se to od trenutka kad su učesnici dobili email sa vodičem za manifestaciju na 16 strana. Katalog pruža sve potrebne informacije, a daje i telefonske kontakte za slučaj nužde. U video prilogu možete vidjeti koliko opcija sa popustima su učesnici KSF-a imali prilikom posjete znamenitostima kao što je npr. Titov bunker (50 posto od cijene), ili ukoliko su se htjeli okrijepiti u lokalnim restoranima. Ovo je svakako pružilo ugodniji boravak mnogima, osjećaj poštovanja učesnika – trkača.

Trasa za Konjički cener je ove godine certificirana od AIMS-a, a u sklopu nje su onda održana državno i federalno prvenstvo za 10km, što svakako diže rejting kompletne manifestacije. U vrelom ljetnom danu trka je imala vrhunsku okrepu na stazi i u cilju. Održane su i Business Run, dječje trke, štafetna trka te puzijada. Ono što se može lako popraviti je start trke (start u subotu je kasnio 12 minuta) i proglašenje pobjednika s obzirom da voditelj drugu godinu zaredom ne uspijeva ispravno izgovoriti imena trkača. Iz perspektive lokalaca možda ništa neobično, za trkače – da, jer se radi o takmičarima koji se godinama pojavljuju na postoljima trka širom BiH.

Ali ništa dramatično, već samo prilika za dalje „biskanje“ trkačke manifestacije koja se ove godine pokazala iznadprosječnom za bh. prilike.

Vaši komentari

Banner