MT REFLEKTOR: Dario Krtalić

MT REFLEKTOR (55): Predstavljamo Darija Krtalića.

662

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 – Dario Krtalić, Mostar.

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – 09. mjesec 2019. godine pokušao sam trčanje kao nadopunu funkcionalnom treningu. Nakon toga slijedi uključenje u Školu trčanja Sanus Motus, a kada sam počeo putovati po utrkama i treninzi su postali ozbiljniji.

  1. Koliko često trčite?

 – Pokušavam trčati minimalno 3 puta tjedno. Nekad bude tjedana s više ili manje treninga. Ponekad pokušam prijaviti neku važnu utrku i postaviti sebi izazov da se kvalitetno pripremim za nju.

  1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Nemam omiljenu disciplinu. Podjednako volim 5 km, 10 km i polumaraton. Distance veće od polumaratona zasad još uvijek nisam pokušao trčati.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – Trčim minimalno desetak utrka, ali pokušavam trčati što više. Uvijek nastojim podržati što više lokalnih utrka, bez obzira na rezultat koji ću tamo postići. Obično odaberem jednu ili dvije utrke godišnje koje zahtijevaju duže putovanje pa se za njih posebno pripremam.

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Trenutno koristim dva para patika za cestu i jedan par za trail trčanje. Cestovne patike su mi drage jer su dizajnirane po principu „zero drop“ i „barefoot“ tehnologije. Radi se o modelima Topo Athletic ST-4 i Merrell Vapor Glove 6.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

 – 5 km – 24:07 – Sarajevo reciklažna utrka 2020. godine; 10 km – 53:37 – Konjic noćni cener 2022. godine; 21 km – 2:01:25 – Banja Luka polumaraton 2021.

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – Trčanje je korisno za zdravlje, jača mišiće i povećava kapacitet pluća. Ponekad može biti stresno, naporno i teško za psihu, ali vrlo često (poslije završene utrke ili treninga, obaranja osobnog rekorda) nudi osjećaj zadovoljstva, uspjeha i sreće. Socijalni aspekt je također važan, trkači se međusobno bodre, druže i podržavaju, među njima vlada pozitivan sportski rivalitet.

  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Najdraži dio – posljednji kilometar bilo kojeg treninga, ili bilo koja dionica na kojoj mogu opušteno ubrzati. Također nizbrdice uvijek dođu kao olakšanje.

 – Najteži dio – uzbrdice, dijelovi staze kojim prolaze automobili. Također, hlađenje/cool down nikad nisam osjetio da mi je potrebno i neophodno.

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Uglavnom mi je svejedno, nekad zavisi od raspoloženja. Ponekad trčim sam, a ponekad u grupi. Grupni treninzi se najčešće odvijaju u školi trčanja.

Foto: NGO Marathon Facebook
  1. Omiljena trkačka trening ruta?

U Mostaru šetalište Bare, Trimuša, Planinica. Van Mostara, nasip Bajer kod Ljubuškog, odličan za brzinske i dužinske treninge.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 – Najdraži rezultati su mi dva najbrža polumaratona (Banja Luka i Mostar). Uvijek mi rado ostane u sjećanju utrka na kojoj sam oborio vlastiti rekord ili prethodni rezultat na toj utrci.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Beograd, Ljubljana, Skopje, Split maratoni zbog odlične organizacije; Mostar polumaraton, Ljubuški polumaraton, Stolački i Konjički cener, Duvanjska desetka, Travnik noćna utrka 5k – lokalne utrke također poznate po odličnoj organizaciji; Čvrsnica Ultra Trail, Mostar Challenge, Vučko Trail, Wild Horses Trail Livno, Jahorina Termag Challenge su odlično organizirane trail utrke. Također bih istaknuo da sve navedene utrke rade odličan posao promocije lokalne kulture i znamenitosti.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Ne želim imenovati utrke, ali jedna lokalna utrka je imala lošu organizaciju prijevoza natjecatelja. Također, nekoliko utrka me razočaralo više puta omjerom cijene i sadržaja startnog paketa, kao i zacrtanom rutom koja ponekad vodi van grada ili ima preteške uzbrdice.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Trčanje mi donosi mnogo benefita. Prije svega tu su fizička sprema i kondicija, brzina, fizička pokretljivost i mobilnost. Zahvaljujući trčanju sam upoznao neke drage ljude i putovao na mjesta koja možda ne bih obišao da se ne bavim trčanjem.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Najčešći način je stvaranje motivacije gdje zacrtam sebi da moram biti spreman za sljedeću utrku koju sam prijavio. Sviđa mi se činjenica da mogu u bilo koje doba dana samo obući tenisice i odraditi trening.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Da, povremeno pratim atletiku. Imam sportaša u svakoj disciplini kojeg smartam primjerom za trud, požrtvovnost i dobre rezultate. Od trkača su to Noah Lyles, Yohan Blake, Jakob Ingebrigtsen, Eliud Kipchoge.

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Trčanje bih preporučio svakome. To je odličan način za dovesti se u formu i ostati u formi. Socijalni aspekt je također bogat, jer se trčanje pokazuje kao jednostavan način za povezati sport, putovanje i druženje.

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Iako sam u trčanju relativno dugo, još uvijek je ostalo mnogo nedostignutih ciljeva. Neki od njih su: Istrčati polumaraton ispod 2 sata, istrčati maraton i neku veću trail utrku, trčati bilo kakvu utrku u nekom od većih europskih i svjetskih gradova.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Možda bih pored cestovnog mogao istaknuti i trail trčanje, koje na neki način pruža posebnu vrstu zadovoljstva. Posljednjih godina se povećava broj utrka i sudionika na utrkama. Smatram da se svi rekreativni trkači koji su se dosad bavili cestovnim, mogu okušati i u trail trčanju. Sigurno će im pružiti neko novo iskustvo.

Vaši komentari

Banner