3. PLOČE TRAIL: Sve što svaki ljubitelj brdskog trčanja treba – izazov, ljepota prirode i odlična zabava

Grad Ploče sa svojom okolicom nudi niz mogućnosti za sve ljubitelje outdoor aktivnosti.

863

Tekst: Ploče Trail PR

Nekada pretežno industrijski grad, zadnjih godina aktivno iskorištava pontecijal koji je do sada bio skriven većini ljudi.

Sam grad je smješten na tromeđi Delte Neretve, Baćinskih jezera i Biokova. Taj specifičan položaj pruža savršene uvjete za niz avanturističkih sportova. Ušće Neretve poznato je odredište za kiteboarding, dok je rijeka Neretva odličan poligon veslačkim sportovima gdje dolaze trenirati veslači iz čitave Europe. Blagi vremenski uvjeti, daju mogućnost treniranja cijelu godinu.

Povodom 41. rođendana Hrvatskog planinarskog društva Grabovica Ploče, 2022. godine , organiziran je 1. Ploče trail na kojem je nastupilo 235 trkača. Utrka se trči duž planinarske tematske staze „Tragom bunkera“ na brdu Striževu iznad Ploča.

Ploče Trail je specifična utrka po mnogočemu. Kontrolne točke koje se nalaze na talijanskim bunkerima iz Drugog svjetskog rata, čine jedan raritet u Hrvatskoj. Bunkeri su građeni na strateškim pozicijama sa kojih “pucaju” prekrasni pogledi na more, Deltu i Baćinska jezera.

Utrka starta na samoj morskoj obali, gdje voda iz Baćinskih jezera utječe u more. Zatim se dalje penje iznad Baćinskih jezera i prolazi kroz dva napuštena zaselka, praćena suhozidima i ilirskim gomilama.

Postoje dvije discipline:

Mala utrka dužine 7 km i 250 m elevacije sa jednom kontrolnom točkom (perforacija).

Velika utrka 17 km i 800 m elevacije sa 8 kontrolnih točaka (perforacija). Ova disciplina sadrži i elemente trekkinga, iako je staza čitavo vrijeme označena uz obvezan smjer kretanja. Većina kontrolnih točaka (čak 7) se nalazi u prvom dijelu staze, dok je drugi dio staze dosta trčljiv. Staza osim iznad Baćinskih jezera prolazi i tik uz more netaknutim primorskim pojasom.

Prijaviti se mogu natjecatelji svih uzrasta. Djeca do 18 godina mogu nastupiti samo na Maloj utrci uz roditeljski/skrbnički potpis o odricanju odgovornosti. Djeca do 15 godina mogu nastupiti također samo na Maloj utrci isključivo uz roditeljsku pratnju i za njih je startnina besplatna. (Potrebna prijava na stotinka.hr).

Svi natjecatelji izvan Hrvatske, uplatu mogu izvršiti na sam dan utrke prilikom preuzimanja startnog broja. Prethodno se potrebno prijaviti na stotinka.hr, te potvrditi dolazak mailom (josip.cupic992@gmail.com), ili porukom u inbox facebook stranice Ploče Trail.

PRIJAVITE SE NA OVOM LINKU

U prošla dva izdanja na utrci su nastupila 333 natjecatelja. Mnogi su prepoznali draž utrke i ljepotu staze, koja je sigurno jedna od najljepših u Hrvatskoj. Velika raznolikost na malom prostoru pruža trkačima pravi izazov i budi avanturistički duh. Ploče trail je utrka koja pruža sve što svaki ljubitelj brdskog trčanja treba: izazov, ljepota prirode i odlična zabava.

Zato se vidimo 09. 11. 2024. u Pločama na 3. Ploče Trail-u. Pratite novosti i na Facebook stranici Ploče Traila.

Ploče Trail Maskota

Vaši komentari

Banner