NATALIJA GULIN: Što sam starija idem što dalje, što luđe i nadam se, sve brže

Kažu mi pa gdje ću u Sydney, zar nema nešto bliže?

662

Piše: Natalija Gulin

Pa kod mene je pravilo što dalje, što luđe – što sam starija, a nadam se i sve brže.

Naime na početku godine sam dobila poziv za Svjetsko prvenstvo u kategorijama koje se treba održati  u Sydneyu (Australija) u sklopu Sydney maratona 15. 9. Nisam uopće dvojila da ću ići i odmah se prijavila, a naročito zato što će oni koji su sudjelovali na Svjetskom prvenstvu dobiti prvo privremenu, a zatim pravu zvjezdicu jer će Sydney maraton 1. 1. 2025. postati 7. MAJOR maraton.

Inače norma za Svjetsko je do najviše 3 sata i 34 minute za moju kategoriju.Čast mi je bila predstavljati žene Hrvatske na ovom Svjetskom prvenstvu, meni za sada prvom. Uskoro idem na Svjetsko master prvenstvo Bukurešt 13. 10. Također sam upala i na Tokyo 2. 3. 2025. koji mi je ostao posljednji u nizu. Tako da kad prođem cilj u Tokyo trebala bih dobiti vjenac od 7 zvjezdica, nadam se…

Za ovo Svjetsko prvenstvo sam se spremala po ekstremnim ljetnim vrućinama što je bilo jako teško. Trrbalo se svaki drugi dan dizati u 5h za odraditi nekako trening. Jer je bila i velika gužva i posla u turizmu. Nisam imala uopće neka očekivanja za neki dobar rezultat jer konfiguracija terena nije bila za neki rezultat, a naročito što i jet leg utječe i prognoza vremena koja je najavljivala jaki vjetar. Start utrke je bio na stadionu na posebnom dijelu za nas koji smo na Svjetskom prvenstvu – po hladnom i jakom vjetru i hladnoći.

Ali upravo ta hladnoća mi je pomogla da lakše odradim maraton i ostvarim svoje najbolje vrijeme ikada 3:29 min. Krenula sam i uživala cijelim putem, nisam imala ni najmanjih kriza cijelim putem. Stazu sam prošla lako, kao da nisam odradila maraton. Najveći gušt je bio kad sam se približavala cilju i shvatila da ću imati odličan rezultat za moju kategoriju. To mi je bilo nešto nevjerojatno da sam jaki vjetar i uzbrdice bez problema pobijedila, da sam u cilju, eto priznajem, plakala.

Na maratonu se mora poklopiti puno stvari da bi uspjeli ostvariti željeni rezultat. Na kraju od 190 jakih maratonki u kategoriji 55 do 60 ja sam osvojila 28. mjesto na svijetu. 1.600 maratonaca je završilo Svjetsko, a 21.000 uopće maraton. Na maratonu u Sydneyu je najtežih zadnjih 2 km. Naravno da rezultati ne padaju sa neba – iza toga stoji predan rad i kvalitetan trening bez ozljeda, prehrana itd.

Ja sam izuzetno sretna i zadovoljna da u ovim godinama mogu toliko i da se odlično osjećam. Dokle – ne znam, ali znam da me čekaju sve veći i zanimljiviji planovi koje maratone pokoriti. Inače Sydney je predivan grad sa toliko raznih nacionalnosti, najstariji i najveći grad u Australiji. Nezaobilazne koale, klokani i predivna Sydney opera.

Vaši komentari

Banner