Treće kolo Atletske rekreativne lige: srednje pruge nose nova uzbuđenja

U sklopu drugog kola Atletske rekreativne lige trčao se Sarajevski polumaraton koji je dokazao ono što smo svi predviđali nakon prve utrke na 5000m: da će se dosta toga svesti na duel dvojice vodećih, Mirzeta Halilovića i Mustafe Mašetića. Dok je prvi odnio pobjedu u prvom kolu, potonji mu je uzvratio dvije sekunde boljim vremenom na polumaratonskoj distanci i dobili smo na samom početku lige jako zanimljivu borbu.

918

Piše: Nicolae Golea

Treće kolo donosi utrku na 3000m što je najkraća distanca do sada i tu se očekuje da se istaknu trkači kojima bolje odgovaraju srednje pruge iako među rekreativcima je najveći broj dugoprugaša.

U trećem kolu koje će se održati na stazi SRC Safet Zajko Halilovići očekuje se i najveći broj učesnika do sada. U međuvremenu se u ligu učlanio novi broj trkača pa je stanje prije trećeg kola takvo da je do sada bar jednu utrku koja se ubraja kao kolo lige trčalo sveukupno oko 40 članova. A određeni broj će u subotu i debitovati.

https://www.youtube.com/watch?v=7IkwvzwMrlo&feature=youtu.be

Organizator i voditelj lige AK Novi Grad Sarajevo za subotnje kolo najavljuje određene novosti radi kvalitetnije organizacije: „Pošto je ARL dostigla broj članova koji onemogućava da svi startaju u jednoj utrci i pošto je 3k disciplina brža u odnosu na discipline prethodnih kola, u trećem kolu članove lige ćemo podijeliti u tri jakosne grupe. Ovom podjelom omogućavamo kvalitetniju organizaciju kola, homogenost grupa po pitanju brzinskih trkačkih kvaliteta, duži i bogatiji program koji će izgledati kao mini atletsko takmičenje i mnoge druge benefite koji će doprinijeti članovima i gledaocima veći atletski užitak“.

Prva grupa starta u 9.00h, druga u 9.15h i treća u 9.30h. Prva grupa će biti sačinjena od 15 prvih članova sa najviše skupljenih bodova, druga grupa sljedećih 15, i treća grupa će biti sačinjena od preostalih u koje spadaju i tek prijavljeni članovi. Moguće je da muškarci i žene budu pomiješani, bez obzira što su apsolutne kategorije odvojene, jer će se jakosne grupe praviti shodno visini sakupljenih bodova u obje kategorije tj. pomiješano muškarci i žene.

Napomena: nipošto nemojte zaboraviti startne brojeve koji su vam dodijeljeni u prvom kolu pri potpisivanju članstva. Oni koji prvi puta nastupaju u subotu dobiti će broj prije utrke. Također, svi koji nisu do sada izvršili uplatu za članstvo potrebno je da to učine u subotu. Svaka nova utrka u sklopu lige se plaća 5KM kao kotizacija. Svi zainteresirani za Atletsku rekreativnu ligu detaljnije informacije za prijavu mogu pronaći OVDJE.

14440748_1738547039730459_6953301243432497796_n
Duel iz drugog kola lige na Sarajevskom polumaratonu, Mašetić odnosi pobjedu dvije sekunde ispred Halilovića Foto: Jasmin Šaković

Utrka na 3000m spada u srednje pruge (800 – 3000m). Ove brže dionice koje su postavljene u nekim kolima lige imaju zadatak da doprinesu zanimljivosti i šarolikosti lige, ali prije svega da potaknu rekreativce na treniranje bržih disciplina i prakticiranje treninga koji podrazumijevaju intervale i trening tempa. Za sada su vodeći u ukupnom poretku gore spomenuti dvojac Mirzet Halilović i Mustafa Mašetić, prati ih sa treće pozicije Armin Škandrić. U subotu nas očekuje zasigurno zanimljivo kolo koje će donijeti dosta kvalitetnih rezultata jer se očekuje i nastup još nekoliko novih dobrih trkača koji će začiniti konkurenciju i donijeti još veću neizvjesnost i zanimljivost.

Ono što liga dodatno doprinosi je i druženje te više prilika za susret rekreativaca. Tako organizator za subotu najavljuje sastanak članova poslije utrke kako bi se zajedničkim prijedlozima i usuglašavanjem nekih važnih pitanja iznašlo kvalitetno rješenje za nastavak takmičenja.

Vidimo se na stazi u subotu u 9h!

 

Vaši komentari

Banner