XXVI Balkansko atletsko prvenstvo veterana: 20 medalja bh. predstavnika

Proteklog vikenda je, pomalo u tišini, održano već 26. po redu Balkansko prvenstvo atletičara veterana. Domaćin igara je bio Novi Sad te su Novosađani ugostili preko 600 veterana iz 12 zemalja članica. Zbog propusta i nesuglasica u organizaciji događaja značajan broj atletičara iz nekih članica je odustao od učešća.

2265

Bosanskohercegovački atletičari veterani, iako u krnjem sastavu i bez ženskih predstavnica, zabilježili su jako dobar nastup i osvojili čak 20 medalja od kojih 6 najsjajnijih, 10 srebrnih i 4 bronzane.

Pripremili: Denis Kadić i Nicolae Golea

Neizvjesnost domaćinstva i bojkot blizu 200 atletičara

Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti gdje će u Srbiji biti održana Balkanijada, tek 40 dana prije pala je odluka na Novi Sad. Zbog toga je bilo manje učesnika nego uobičajeno, čak je BAMA (Balkan Master Athletics Association) bila pogođena sa bojkotom od strane nekih grupa. Prije svih, oko 100 grčkih veterana nije htjelo doći u Novi Sad iz razloga što je prije bilo odlučeno da se Balkanijada održi u Beogradu. Tako su grčki veterani još u maju mjesecu sve svoje rezervacije prijevoza i smještaja napravili za Beograd. Pored Grka, nije došlo ni 50-tak turskih veterana. Ipak, u Novom Sadu je nastupilo ukupno oko 620 takmičara iz 12 zemalja članica Balkanske veteranske federacije (Grčka, Turska, Rumunija, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Moldavija i Bosna i Hercegovina).

Drugi najbolji nastup bh. predstavnika

Naša ekipa iz BiH je prijavila ukupno 20 veterana, od kojih je službeni nastup ubilježilo njih 16 (zbog privatnih razloga 4 veterana nisu mogla nastupiti). U tri takmičarska dana osvojeno je ukupno 20 medalja (6 zlatnih, 10 srebrenih, 4 bronzane) što je naš drugi najbolji rezultat na dosadašnjih 12 Balkanijada (od 2005.) od kada se BiH pojavljuje na ovom takmičenju.

„Ja sam trčao prvog dana takmičenja u 11.45 sati na stadionu Vojvodine. Prvo sam nastupio na utrci 5 kilometara, u kategoriji 45 godina, gdje sam zauzeo prvo mjesto, sa vremenom 19:14,76 osvojivši zlatnu medalju i pri tome ostvarivši lične rekorde na 3 i 4 kilometra. Meni je posebno interesantno i drago što sam na ovom takmičenju vidio mnogu atletsku elitu. Bez obzira na godine, trkači su vrhunski. Najviše me raduje što sam prvi puta zvanično nastupio za atletske veterane Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu da sam u zadnjih 6 godina, istrčao preko 60 zvaničnih utrka i da je dobra većina tih utrka odrađena van granica BiH, na svim tim trkama sam nastupio pojedinačno. Ovo je ispred države i za državu“, kazao je Mirzet Halilović, jedan od debitanata sa osvojenom zlatnom medaljom.

Otvoreno pitanje sljedećeg domaćina

Kako je običaj na ovom takmičenju, održan je i redovni kongres Balkanske veteranske asocijacije, kojim je predsjedavao njen predsjednik, gospodin Zoran Milaković (Srbija). Na kongresu, koji je trajao oko 3 sata se raspravljalo o problemima u kojima se nalazi veteranska atletika na Balkanu. Između ostalog, izabran je novi tehnički direktor BAMA-e, te se razgovaralo o mogućem domaćinu sljedećih igara (dvorana 2017. i stadion 2017.). Bilo je mnogo zainteresiranih da posjete Sarajevo, pa su izrazili želju da naš glavni grad bude domaćin 27. Balkanskih igara za atletske veterane. Ipak, predsjednik AAV u FBiH (Asocijacije Atletskih Veterana u Federaciji Bosne i Hrecegovine) prim. dr. Zlatan Hrelja je objasnio tešku situaciju u kojoj se nalazi sarajevska atletika (tehnički nedostatak adekvatnog objekta – stadiona) pa su prisutni to razumjeli i na žalost konstatovali da Sarajevo kao domaćin BAMACS-a 2017. godine nije realna opcija. Sljedeća opcija je Bugarska, no, oni pak imaju problem animiranja javnosti i volontera, kojih je teško pronaći. Na kraju je u obzir uzeta i Turska, ali ipak nije donesena odluka, nego se postavio rok od 2 mjeseca da se neko sam javi i ponudi organizaciju. Dvoranska Balkanijada 2017. će vjerovatno da se održi u Beogradu kao test za seniorsko dvoransko prvenstvo u atletici, koje će se održati u Beogradu marta 2017.

„Pored aktivnosti kao generalni sekretar AAV u FBiH, ja lično i nastupam u trkačkim disciplinama. Član sam ekipe od 2010. godine i do sada sam nastupio na ukupno 6 veteranskih Balkanijada, na kojima sam osvojio ukupno 13 medalja. Na ovoj Balkanijadi u Novom Sadu sam trčao 400m prepone (68:31) i osvojio bronzanu medalju, te 3000m prepreke (11:52:82) gdje sam bio drugi (srebrena medalja)”, izjavio je Denis Kadić.

Takmičara iz BiH u Novom Sadu je bilo, kao što smo već gore spomenuli, 16. Pretežno su to bili bacači i trkači. Malo imamo skakača, a naša stara boljka je to što, već nekoliko godina, nemamo nijednu ženu veteranku, koja bi branila boje BiH. Iskreno se nadamo da će ovo pročitati potencijalne zainteresirane atletičarke, starije od 35 godina, i probati da se okušaju u veteranskim takmičenjima.

Debitant Bunić osvojio tri zlata za BiH

Naš najbolji takmičar u Novom Sadu je bio Slaviša Bunić iz Prijedora. Ovo je za Slavišu bio i debitantski nastup za reprezentaciju atletskih veterana BiH. Trčao je 5000m, 1500m i 3000m prepreke i osvojio 3 zlatne medalje. Pored Slaviše, imali smo još nekoliko reprezentativaca koji su osvojili 2-3 medalje.

„Nisam se nadao medaljama jer konkurencija je bila jaka, a trčao sam Sarajevski polumaraton i nisam se stigao odmoriti pošto mi je prva trka bila već u petak. Međutim pobijedio sam na 5000m, tako i na 1500m gdje su Grk i Slovenac bili apsolutni favoriti, a onda pobjeda i na stiplu te zamalo rekord balkanskih prvenstava. Da sam bio odmoran oborio bih sva tri rekorda, ali pošto sam ušao u seniorsku reprezentaciju BIH u polumaratonu, nije mi žao što sam trčao u Sarajevu. Ovo je tek početak, jer nakon pauze od 10 godina, treniram svega 11 mjeseci“, rekao nam je trostruki osvajač zlatne medalje za BiH, Slaviša Bunić.

Rezultati:

Kako postati veteranski reprezentativac BiH?

Potencijalni kandidati treba da imaju 35 godina. Ne postoji neko posebno članstvo, dovoljno se javiti sekretaru Denisu Kadiću. Iako su moguće i individualne prijave na Balkanijadu, ipak se prakticiraju zajedničke prijave preko Udruženja asocijacija atletskih veterana. Kompletni troškovi prijave, putovanja i smještaja plaćaju se individualno.

 

Vaši komentari

Banner