Atletska rekreativna liga: nakon trećeg kola porast članova i zaoštravanje konkurencije

Do sada su održana tri kola nedavno pokrenute Atletske rekreativne lige i to dva na ARC Safet Zajko - Halilovići te jedno kolo kao eksterna utrka, Sarajevski polumaraton. Treće kolo je donijelo još više zanimljivosti u samom takmičenju, ali i dodatne vrijednosti poput zajedničkog druženja poslije trčanja koje je potvrdilo jako dobru povezanost organizatora i članova lige što proizlazi iz velike želje obiju strana za jednim ovakvim takmičenjem.

840

Piše: Nicolae Golea

Stanje na vrhu se nije promijenilo. Mirzet Halilović je današnjom pobjedom definitivno potvrdio da je glavni favorit da bude „jesenji prvak“ lige. No, konkurencija se zaoštrava sa dolaskom novih članova.

Prvog dana oktobra, po rasporedu Atletske rekreativne lige, na red su došle srednje pruge i utrka na 3000m (kolo iza ovoga trči se „milja“). Budući da je iz kola u kolo vidljiv priliv novih članova i da se ovo takmičenje sigurnim koracima razvija, bilo je nužno podijeliti učesnike u dvije skupine radi lakše izvedbe. Tako je u prvoj grupi trčalo 15 članova lige, a u drugoj preostalih 19 koji su se pojavili na utrci 3000m. Prijavljenih članova koji su se do sada pojavili na bar jednoj utrci koja se računa kao kolo lige je blizu 50.

Novi trijumf Halilovića

Iako najkraća dionica do sada, uloge su ostale iste. Nastavljena je borba između Mustafe Mašetića i Mirzeta Halilovića. „Mogu reći da sam zadovoljan svojim rezultatima, iako je u ovom momentu teško naći pravu formu za kratke trke, s obzirom da sam u završnim pripremama za maraton koji ću trčati u Zagrebu sljedeći vikend. U posljednju trku sam ušao previše taktički i dosta kalkulisao sa tempom, što mi na kraju nije ostavilo priliku za kvalitetniji finiš.“ – rekao nam je Mustafa Mašetić koji će sljedećeg vikenda nastupiti na Zagrebačkom maratonu kao jedan od brojnih trkača iz naše zemlje, ali i jedan od rijetkih koji ciljaju na vrijeme ispod 3 sata.

Mašetić je redovan i u samom je vrhu lige te kao jedan od glavnih favorita za završni miting sljedeće godine za ovo takmičenje kaže: „ARL postaje interesantnija i masovnija. Novi članovi koji se prijavljuju ne doprinose samo u masovnosti lige nego pokazuju da svojim kvalitetama mogu značajno izmijeniti situaciju na vrhu tabele. Naredne trke mogu donijeti još nekih iznenađenja, s obzirom da nekim trkačima odgovaraju kraće dionice. U svakom slučaju sama liga je pozitivan korak u promociji rekreativnog trčanja.“

Najbrže vrijeme na 3000m:

  1. Mirzet Halilović 10:57.11
  2. Mustafa Mašetić 11:04.45
  3. Armin Škandrić 11:07.93

Sve rezultate današnje utrke na 3000m možete pogledati OVDJE!

Bude se pripadnice ljepšeg spola

Već sa ovom dionicom i podjelom u dvije grupe imali smo mini miting što daje dodatnu zanimljivost. Sve je više publike na tribinama koja isprati rekreativce u želji da ostvare što bolji plasman. Ono što nas veseli je i konačno više zanimanja pripadnica ljepšeg spola pa smo danas imali nastup tri članice lige od ukupno prijavljenih pet. Zasigurno da se povećava interes i da ćemo uskoro imati nove članice. U vodstvu na tablici u ženskoj konkurenciji je Hanifa Terzić koja je redovna učesnica lige: „Atletska rekreativna liga mi je zvučala kao dobra ideja, ali ništa posebno nisam očekivala. Odlučila sam se pridružiti ekipi samo da podržim jedan zanimljiv sportski projekat. Danas smo završili i treću utrku lige, i mogu reći da mi se projekat iz dana u dan čini sve više zanimljivim, i nama koji smo dio toga postaje na neki način okosnica planiranja budućih treninga.“ – govori Terzić i dodaje: „Organizator se od prvog dana trudi usvojiti sve ideje i prijedloge na zadovoljstvo svih nas, čime smo dodatno motivirani da učestvujemo u projektu i damo sve od sebe.“

14484715_1267916526592667_5904139283170265791_n

Rekreativci na srednjim prugama

Ono što je organizator od početka želio je da uvedu distance koje će donijeti raznolikost i šarolikost, a iz toga i veća zanimljivost. Možda su u početku neki članovi bili zbunjeni kraćim distancama i srednjim prugama ali se ispostavilo da vodstvo lige ima jako dobru namjeru, a to je da na neki način natjera rekreativce trkače na raznovrsnije treninge i posebno na treninge brzine, a koje u biti često preskočimo jer su i najteži, ali zasigurno je da bez njih nema napretka. Vjerujemo da će liga biti mnogima pokretač da još kvalitetnije i predanije treniraju što misli i Terzić: „Ono što je bitno posebno istaknuti da je ovo prvi put kod nas da trkači rekreativci imaju priliku okušati se u srednjoprugaškim disciplinama, što ranije nije bio slučaj. Svi smo trenirali za polumaraton/maraton, jer drugih takmičenja nije bilo. Sa ovako profesionalnim pristupom u organizaciji, i motiviranošću svih nas koji smo dio pionir projekta, očekujem da će ARL u godinama koje su pred nama izrasti u ozbiljnu i respektabilnu rekreativnu ligu. Jednostavno želite biti dio toga!“.

sastanak

Takmičenje otvorenog tipa

ARL-a je otvorenog tipa i svi punoljetni trkači se mogu učlaniti bez obzira odakle dolaze. U svakom trenu je moguće pristupiti i nikad nije kasno. Prijaviti se možete na ovom linku.

Nakon završenog trećeg kola članovi i organizator su održali kratko druženje gdje su doneseni novi termini preostala tri kola do zimske pauze kao i distanca koja će se trčati u 6. kolu, a to je s Amelom Tukom postala popularna distanca u BiH.

Organizatori iz AK Novi Grad Sarajevo napominju: 
  • Disciplina VI kola ARL je 800m
  • Zbog velikog broja rekreativaca koji će učestvovati na Ljubljanskom polumaratonu 30.10.2016. izvršili smo korekciju kalendara, tako da sad važe ovi datumi kola: IV kolo ostaje 15.10., V kolo se pomjera na 12.11.2016., i VI kolo se pomjera na 26.11.2016.
  • Disciplina 800m, to jeste VI kolo, bi se trebalo održati u noćnom terminu pod reflektorima. Konačnu odluku o ovome donijet ćemo ubrzo, jer trebamo da izvršimo konsultacije sa JP LOKOM koji vode poslove Centra Safet Zajko, pa moramo vidjeti slobodne termine u kojima možemo održati ovo kolo.

 

Vaši komentari

Banner