Izazov za rekreativce u 6. kolu ARL: najbrža disciplina 800m

Već je jesenja sezona utrka pri kraju i približio se „zimski san“ u vidu odmora od sezone i smanjenog intenziteta treninga. Ipak, članovima Atletske rekreativne lige su protekli vikend i vikend pred nama, kao finale polusezone. Prošlog vikenda je istrčana utrka na 10 000m, a već ovog raspored donosi 6. kolo u kojemu se trči najbrža i najkraća distanca lige 800m.

1707
Foto: www.atleta.ba

Piše: Nicolae Golea

To je trenutno najpopularnija distanca u Bosni i Hercegovini jer je popularizirana i praćena jako dobrim nastupima Amela Tuke. Za rekreativce predstavlja veliku novost i izazov.

U subotu u 10 sati će doći članovi Atletske rekreativne lige u Sarajevu na SRC Safet Zajko Halilovići da bi trčali samo dva kruga na stazi. Za rekreativce je to neobično jer velika većina njih trči dugoprugaške distance. Ovdje je riječ o najkraćoj srednjoprugaškoj disciplini, a radi koje će neki članovi doći i iz Tuzle.

Veliki je pogodak ova raznovrsnost distanci koje liga nudi i već se mnogo članova složilo s tim da bi rijetko kada sami na treningu istrčali kraće distance jakim intenzitetom i maksimalno motivirano. Znamo koliko je važno dugoprugašima imati raznovrsne treninge i treninge brzine. Liga sa svojim sadržajem upravo nudi tu raznovrsnost i nadogradnju. Disciplina 800 metara je spoj brzine i izdržljivosti, sprinta uz dobru taktiku. Itekako je važno napraviti dobru procjenu ovisno o svojim mogućnostima jer maksimalna izdržljivost na anaerobnoj razini je nemoguća tokom cijele utrke pa se zna dogoditi da neki trkači krenu prejako i popuste u finišu. Ili nama još poznatiji slučaj „kasno je krenuo“ koji je često korišten pri analiziranju nastupa Amela Tuke, a misli se na laganiji i rezerviraniji start sve do određenog dijela trke kada se krene sprintom prema finišu. Misleći da je to tako prosto šira javnost u svojim analizama vrlo često osudi taj Amelov navodno pogrešan “tajming” za finiš. Trebao je ranije! Upravo će biti zanimljivo rekreativcima u subotu snaći se na najbržoj distanci lige i pripremiti najbolju moguću taktiku. Iznenađenja su ovdje itekako moguća pa se može desiti da neko iz drugog plana iznenadi vodeće i favorite.

Atletski rekordi naše zemlje većinom su stari mnogo godina ali to nije slučaj sa rekordom na 800 metara. Za to se pobrinuo Amel Tuka koji je istrčao tu distancu u Monaku 2015. godine za 1:42.51.

Pisali smo o brojnim benefitima koje dobivamo od ligaškog takmičenja ali vrijedi istaknuti i da članovi koji se direktno susreću sa zadatim distancama iz kola u kolo, posebno ovim rekreativcima manje srodnim, puno više obraćaju pažnju na te atletske discipline, počinju da se više zanimaju i prate, te i na taj način se dodatno popularizira atletika i da nisu samo nogomet i košarka bogomdani da se djeca upisuju i treniraju samo te sportove.

Budući da se radi o završnoj utrci polusezone u subotu će se riješiti i pitanje jesenjeg prvaka, onoga koji će prezimiti na prvom mjestu i na proljeće nastaviti kao vodeći. Trenutno prvi na tabeli je Mirzet Halilović sa 329,4 sakupljena boda kojeg u stopu prati Mustafa Mašetić sa 328,18 bodova. Mrtvu utrku za prvo mjesto prate sa preko 300 prikupljenih bodova još i Šaban Žunić 320,83, zatim Kornej Arkoš 319,81 te kao peti Mirza Fazlić 312,33.

Poslije utrke slijedi druženje svih članova lige ali i ostalih ljubitelja trčanja koji budu prisutni. Uz druženje najavljeno je sumiranje polusezone te sva eventualna pitanja radi poboljšanja i unapređenja ligaškog takmičenja u korist svih članova.

Atletska rekreativna liga u Sarajevu je ligaški sistem natjecanja u trčanju koja je otvorenog tipa u svakom smislu. Možete se prijaviti bilo kada i priključiti utrkama, bez obzira odakle dolazite. Prijaviti se možete OVDJE.

Vaši komentari

Banner