Udruženje “Marathon” najavljuje: Na proljeće u Sarajevu dvije nove utrke

Aktivnosti udruženja „Marathon“ Sarajevo za narednu godinu počinju već 01. 01. u 11 sati sa zajedničkim treningom. I sljedeća godina će obilovati sadržajima, a najvažnija novina su dvije proljetne utrke.

938
Foto: NGO Marathon Facebook

Piše: Erol Mujanović

U narednoj godini nastavljamo raditi super stvari sa super ljudima. Naime, ostatak planiranih aktivnosti u narednoj godini će se dijeliti u tri velika bloka, a kroz svaki od njih će se prožimati i društveno-odgovorno poslovanje.

1. Nastavljamo sa organizacijom postojećih utrka (Djevojke na trčanju 10. 09. 2019. i Sarajevo Coca-Cola polumaraton 17. 09. 2017. gdje će biti naravno i Novo Nordisk Fun Run trka, Dječja trka kao i Gazprom štafetni polumaraton). Cilj za Djevojke na trčanju jeste dodatno omasovljavanje, dok je za polumaraton primarni cilj konsolidacija, podizanje kvaliteta utrke i očekujemo rast broja trkača od 10% za sve trke tog vikenda što bi značilo oko 3000 trkača u Sarajevu u septembru, što bi već bilo izvrsno. Pored navedenih i već tradicionalnih utrka planiramo na proljeće organizovati još dvije utrke, jednu u aprilu, a drugu u maju. Prema trenutnim planovima jedna će biti duga 5 km a druga 10 km, dakle obje kratke i brze. Jedna bi trebala biti noćna, a druga dnevna proljetna utrka. Tako da ćemo obogatiti ponudu za našu zajednicu, za članove ali i za sve ostale trkače iz BiH i iz regiona. Sarajevu već odavno nedostaje jedna kvalitetna i regionalno jaka proljetna trka pa je pravi čas da ponudimo zajednici i taj događaj. Sve utrke će imati i humanitarni karakter kao i uvijek.

14570350_1744212882497208_8585935389232433757_n

2. Zatim drugi veoma važan blok aktivnosti i nama trenutno najdraža aktivnost jeste omasovljavanje rekreativnog trčanja u BiH i posebno u Sarajevu. Tome najviše doprinosimo putem naše već čuvene Škole trčanja “Klix” koja je nazvana #najpozitivnijapricaugradu i to iz mnogo razloga, a mi ćemo se truditi i u narednoj godini da tako i ostane. U narednoj godini ćemo proslaviti jubilarnu 500-tu članicu/člana škole trčanja od početka Škole. Škola će startati na proljeće, prije početka treninga imat ćemo tradicionalnu info-sesiju, a tokom “školske godine” tu će biti i tematske radionice za školarce, iz važnih oblasti kao što su motivacija, prevencija povreda, ishrana i tako dalje, te naravno i nekoliko ekskurzija i odlazaka na druge utrke širom regiona. Očekujemo u ovoj godini sličan broj polaznika kao i prošle godine, oko 150 do 200 osoba na prvim treninzima odnosno 100 novih polumaratonaca koje ćemo spremiti za septembar 2017. i za Sarajevo Coca-Cola polumaraton. Kao i do sada bićemo na raspolaganju svim drugim gradovima koji žele pokrenuti školu trčanja.

3. U treću veliku grupu aktivnosti spada mnogo stvari. Nastavit ćemo da brinemo o našoj zajednici trkača i trkačica tako što ćemo im ponuditi u narednoj godini još veći broj trkačkih ekskurzija odnosno putovanja na utrke u regionu, za početak tu će biti Split, Banja Luka i Dubrovnik, a u drugoj polovici godine i druge utrke. Zatim, od drugih ponuđenih usluga trkačima iz naše brzorastuće zajednice tu će biti i stručne i tematske radionice a prije svega nastavit ćemo da organizujemo naš nedjeljni Free park run trening na Vrelu Bosne gdje su svi dobrodošli. Te treninge po potrebi možemo orijentisati u humanitarne svrhe, kao što je to bio slučaj prije dvije sedmice kada su trkači donirali slatkiše, odjeću i školski materijal za pravljenje preko 100 paketića za mališane iz socijalno ugroženih porodica. Pomoći ćemo omasovljavanje nekoliko drugih utrka u BiH i takođe u regionu tako što će nas 80-100 otići da trči navedene utrke. U ovaj blok aktivnosti spada pomoć društvu i(li) zaslužnim pojedincima oko nas i to na mnogo mogućih načina.

Foto: Škola trčanja Klix
Foto: Škola trčanja Klix

To će biti otprilike i optimum aktivnosti koje smo u mogućnosti raditi na kvalitetan način pa ćemo od 2018. godine čuvati sličan plan aktivnosti, a jačati kvalitet događaja koji će svakako postajati sve masovniji i sve zahtjevniji za organizovati. Naš mali spartanski tim jeste sjajan, ali ima svoje granice tako da ćemo paziti da količinom aktivnosti ne ugrozimo kvalitet aktivnosti, a to se svakako najbolje nauči kroz praksu i iskustvo. Svi koji imaju ideje i sugestije za nove aktivnosti, odnosno za poboljšanje naših postojećih aktivnosti, nam se mogu uvijek javiti putem naše Facebook stranice.

U Udruženju “Marathon” smo istinski sretni i ponosni što se naša vizija ostvaruje i što se sve više ljudi bavi trčanjem. Tome danas doprinosi i vaš cijenjeni portal (https://trcanje.net), za koji očekujem još veći rast popularnosti i broja posjetioca iako ste već fantastično napredovali od nedavnog početka.

Iskoristio bih ovu priliku da poželim sretne predstojeće praznike svim trkačima i trkačicama širom Bosne i Hercegovine, svakog dana nas je sve više i to je fantastično.

 

Vaši komentari

Banner