Elmir Ćerimagić: Rekreativci su velika mogućnost koju treba usmjeriti u prave vrijednosti

Kraj godine je vrijeme kada se svode računi i zatvaraju poglavlja, a pripremaju nova. U protekloj kalendarskoj godini mladi atletski klub AK Novi Grad Sarajevo je uspješno realizirao brojne projekte. Istakli su se mnogim novitetima i ponudom treninga za sve, od male djece do veterana, a pogotovo senzibilnošću za rekreativce. Učinili su presedan kada su na profesionalnom atletskom mitingu (I Atletski miting AK Novi Grad Sarajevo) u središnji program uvrstili utrku na 5000m za rekreativce.

1137
Foto: AK Novi Grad Sarajevo

Razgovarao: Nicolae Golea

Zatim je došla Atletska rekreativna liga, a ni tu ne planiraju stati. Već na proljeće možemo očekivati nove projekte za rekreativce u sklopu ovog profesionalnog atletskog kluba.

Pod njihovom palicom u SRC Safet Zajko trenira preko stotinu djece i atletičara u raznovrsnim programima prilagođenim za svaku dobnu skupinu. Za manje od dvije godine rada uspjeli su organizirati ozbiljan i zdrav klub na čvrstim temeljima sa mnogo modernih programa. Iza njih je uspješna godina rada i vidljiv progres.

– Zadovoljni smo učinjenim, sigurno da uvijek može bolje, ali kad se sve uzme u obzir možemo reći da smo vrlo zadovolji sa postignutim rezultatima. Mi smo klub koji je u svom dosadašnjem radu puno truda ulagao u izgradnju latentnih dimenzija kluba, kao što su sistemi, pravilnici, planovi, i slične stvari. Ovo je vrlo bitno jer smo sad izgradili osnovu, sisteme i projekte na kojima ćemo sad dosta lakše graditi klub, riječi su Elmira Ćerimagića, predsjednika AK Novi Grad Sarajevo.

Otvorenost za rekreativne trkače

Ono što je nas najviše oduševilo jeste želja jednog profesionalnog atletskog kluba da otvori vrata za rekreativne trkače i ponudi im kvalitetan sistem natjecanja, a koji za sobom direktno poteže i potrebu za kvalitetnijim treningom. Malo je resursa i mogućnosti za profesionalne atletičare, a onda jedan klub dio toga usmjeri za rekreativce?

– Mora se izaći iz “okova” ukoliko se želi krenuti naprijed. Neki dan sam pročitao odličan članak Arogancija je najskuplja stvar na svijetu, gdje se navodi kako je Nokia, nekad najutjecajnija kompanija mobilnih telefona na svijetu, propala upravo zbog arogancije i mišljenja da se oni ne trebaju mijenjati i pratiti trend, već da se drugi trebaju prilagoditi njima. Ovo je čest slučaj u svijetu bh. atletike. Arogancija, stereotipan pristup, mišljenje da se može živjeti od stare slave, dovelo je do toga da je naša atletika stala sa razvojem. Svjesni činjenice da se mora pratiti trend, ukoliko želimo ići naprijed, a danas je rekreacija najbrže rastući trend u svijetu, odlučili smo da klub razvijamo i u ovom polju.  Zašto? Jer znamo da stepen aktivnih profesionalnih atletičara isključivo ovisi od finansijske konstrukcije, upravo je to jedan od razloga zašto želimo raditi sa rekreativcima. Rekreativci su velika mogućnost koju treba usmjeriti u prave vrijednosti, koja će sigurno donijeti veliki profit. Vidite samo koliko se sponzora vrti oko rekreativaca, ali da bi se došlo do sponzora prvo se mora napraviti dobra baza za koju će se zakačiti sponzor, i onda samim tim dolazi bolja finansijska konstrukcija koja će održavati profesionalce. To je naša vizija i veza između rekreativaca i profesionalaca, objašnjava Ćerimagić.

14691394_1806696289576963_8600188364417892423_o

Liga

Do sada na svemu što su radili težili su da se razvija i ide naprijed. Nema stagniranja, samo napredak i poboljšanje.

– Ono na čemu ćemo sigurno raditi za Atletsku rekreativnu ligu, jeste na popularnosti iste. Atletska rekreativna liga je trenutno sad u vrlo dobrom konceptu, hoću reći da je dobro uređena i da dobro funkcioniše, jer smo skoro od juna ove godine intenzivno radili na osmišljavanju i unapređenju iste. Sad ćemo se usmjeriti u reklamiranje iste, na razne načine, kako bi za istu saznali mnogi rekreativci i kako bi se u nju mnogi učlanili. Ja sam siguran da će Atletska rekreativna liga postati sarajevski rekreativni hit, samo treba vremena, ona je dobrih “gena”, samo sad te gene treba usmjeravati u onom pravcu koji je plodonosan. Pored reklamiranja iste, moguće da ćemo za drugu sezonu dodati još jednu kategoriju u kojoj će sistem bodovanja biti baziran na hendikep sistemu, gdje će onda svi u toj  kategoriji biti “jednaki” i “ravnopravni” bez obzira na spol ili godine. Ovaj hendikep sistem bi se ogledao po tome da stariji trkači i dame po automatizmu dobiju unaprijed određen broj bodova i tako bi svi bili na “istom” i gdje bi onda plasman ovisio samo od spremnosti rekreativca. Uglavnom, sigurno da ćemo Ligu razvijati na sve moguće načine, i pokušat ćemo da našim ligašima udovoljimo u svim mogućim željama kako bi se isti osjećali u Ligi što bolje, odlučan je predsjednik AK Novi Grad Sarajevo.

Zašto atletika?

Često provlačimo u zadnje vrijeme priču o povlaštenim sportovima poput nogometa i košarke. Popularnost tih sportova opčinila je mnoge roditelje pa djecu mahom upisuju u škole nogometa, košarke. Kako stvoriti privlačan program za djecu i roditelje da počnu trenirati atletiku znaju ipak u AK Novi Grad Sarajevo. Nekoliko puta smo se zadesili na treningu gdje je primjetna neviđena energija kod djece, trud, zalaganje ali opet ne oduzima im se igra.

– Nama su djeca od prvog dana prioritet među postavljenim ciljevima. Njih od prvog dana pokušavamo “uvući” u atletiku preko Atletske škole i preko propagande da budu atlete. Upravo smo u kreiranju i pokretanju našeg novog projekta “Quickie dječja atletska liga”. Mislimo da će ovaj projekat doprinijeti da se veliki broj djece “zarazi” atletikom, i ovo nam je trenutno projekat na kojem puno trošimo energije i vremena s ciljem da populariziramo atletiku kod male raje, govori Ćerimagić te nastavlja o tome zašto uopće trenirati atletiku:

– Zato jer je to osnova, nijedan drugi sport ne može biti maksimalno kvalitetan ako u sebi nema elemenata atletike. Hoću reći, efikasnost i kvalitet tog sporta se neće dići na veći nivo ukoliko se u treningu tog sporta ne bude koristila atletska trenažna tehnologija. Znate, fudbal jeste interesantan, ali on ima u sebi dosta više atletike nego što mi mislimo da ima. Treba samo pogledati kondicione treninge na zapadu pa ćemo spoznati tu istinu. Ja često kažem, možemo mi voljeti sokove i sva druga pića, ali ipak kad tad moramo popiti vodu, ako ništa svaki sok ili drugo piće procentualno ima više vode u odnosu na druge sastojke. Tako vam je i u sportu, možemo mi voljeti drugi sport, ali u skoro svim tim drugim sportovima atletika je dosta više zastupljena nego što znamo, zato trenirajmo atletiku ukoliko želimo da razvijamo i druge sportove. To je baza, a znamo za staru izreku “Atletika je kraljica sportova” i neka to bude odgovor na pitanje zašto trenirati atletiku.

Novi projekti

Prva bh. stranica o trčanju (trcanje.net) i AK Novi Grad Sarajevo su u partnerskom odnosu gotovo od samog početka rada stranice, što je nedavno i službeno potvrđeno. Kao takvi biti ćemo u prilici da vam predstavimo sve nove projekte koje iz ovog kluba pripremaju. Sve je još uvijek u fazi kreiranja i nećemo detaljizirati osim da se radi i na jednom projektu koji bi mogao biti izuzetno vrijedan za rekreativce.

– Vjerujte da imamo u planu realizaciju dva projekta koja Vam ne smijem u ovom trenutku otkriti, iz više razloga. Ali Vam mogu reći ukoliko uspijemo ostvariti plan za ova dva projekta, da ćemo sigurno postati jedan od najkompletnijih, najinovativnijih i najproduktivnijih klubova u regionu. Nećemo ulaziti u druge planove dok ova dva projekta ne realizujemo. Može da bude vrlo teško, a može da ispadne i vrlo lagano, ovisi od nekih drugih stvari na koje mi ne možemo puno da utičemo. Uglavnom, paralelno na ostvarivanju ova dva projekta nastavit ćemo sa promocijom našeg globalnog projekta “Atletika za sve generacije i varijacije”, u šta spada razvijanje naših dosadašnji projekata kao što su Atletska rekreativna liga, Quickie dječja atletska liga, Atletska škola, Atletski trening, Atletski fitnes i tako dalje. Siguran sam da će u budućnosti Atletski fitnes biti jedan novi vid rekreativnog pravca koji će doživjeti ekspanziju, samo treba strpljenja, zapamtite šta sam Vam rekao, optimističan je Elmir Ćerimagić i za kraj dodaje:

Budi atleta.ba!

Vaši komentari

Banner