Probajte nešto novo: I kolo Državnog prvenstva u orijentiringu

Svi zainteresirani ljubitelji trčanja imaju mogućnost da se u nedjelju 23. aprila prijave i učestvuju u prvom kolu Državnog prvenstva u orijentiringu. Prilika je ovo da pored redovnih treninga i utrka oprobate se u nečemu drugačijem. Orijentiring traži pored fizičke pripremljenosti i druge vještine.

857

Pripremio: Nicolae Golea

Takmičenje počinje u 11 sati na lokalitetu parka Ilidža. Organizator je Orijentiring klub Ilidža.

– Orijentiring je sport koji je nastao krajem 19. vijeka u Švedskoj. To je sport u kojem takmičar uz pomoć svojih navigacijskih sposobnosti treba da nađe određeni broj kontrolnih tačaka za što je moguće kraće vrijeme. U ovom sportu svaki put je drugačija staza i na drugačijim mjestima se postavljaju kontrolne tačke. Tako da monotonija za ovaj sport i ne postoji. Svako takmičenje je drugačije i u sebi ima dozu avanture. U Švedskoj je to jako bitan sport i uvršten je u nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja, pojašnjava Tarik Bandić, osnivač I predsjednik Orijentiring kluba Ilidža.

Organizator takmičenja se pobrinuo da staza kojom će se kretati trkači bude zanimljiva. Također, na takmičenju će se koristiti elektronska oprema specijalizirana za ovaj sport koja mjeri tačno vrijeme trkača kao i registraciju pronađenih kontrolnih tačaka. Ovaj sport je pogodan za trkače rekreativce jer se mogu takmičiti kako žele, u grupi ili individualno.

– Ovaj sport je novost za trkače u BiH i trebali bi se okušati u ovom sportu jer svako može pobijediti bez obzira na fizičku spremnost, tj. i onaj fizički najslabiji može pobijediti ako dobro čita kartu. Karte koje će se koristiti za ovo takmičenje su prilagođene svim uzrasnim kategorijama i jako su jednostavne, poručuje Bandić i poziva sve rekreativne trkače da se odazovu i oprobaju u orijentiringu.

  • Potrebno se prijaviti na takmičenje putem broja telefona: 061/243-195 ili putem Facebook profila
  • Prije samog početka takmičenja, bit će održano malo upoznavanje o čitanju karte
  • Kada se prijavite, prije starta ćete dobiti elektronski ‘’stik’’ za čekiranje kontrolnih tačaka
  • Takmičari startuju u rasponu od 1 minute
  • Kada startujete uzmete kartu i počinjete trčati prema kontrolnim tačkama
  • Po završetku trčanja vraćate elektronski stik i dobijate isprintan, sa svim prolazima, svoj rezultat

Vaši komentari

Banner