Wings for life world run: Anderson globalni pobjednik; u Zadru Radojković; Šustić slavila u Cambridgeu

Danas je po službenoj statistici Wings for life world run finiširalo 86 240 trkača u službenim utrkama na 25 lokacija u svijetu. Pored toga, veliki je broj trkača koji su putem jedinstvene aplikacije trčali „za one koji to ne mogu“. Bosna i Hercegovina je također imala organizirani „App run“ u Sarajevu u organizaciji Studentski pohodi - Univerzitet Sarajevo.

1176

Pripremio: Nicolae Golea

Organizirani start WFL-a u Sarajevu je bio na mostu Suade i Olge gdje se okupilo nekoliko desetina trkača. Nama najbliža službena destinacija je Zadar gdje je učestvovalo oko 8000 trkača među kojima i nekoliko učesnika iz BiH.

U Zadru je najbolji iz Bosne i Hercegovine bio Džoni Jurić koji je sa pretrčanih 44 kilometra zauzeo 13. mjesto u ukupnom plasmanu. Drugi naš najbolji učesnik u Zadru bio je Nedžad Polić koji je istrčao 32 kilometra. Samir Ovčina je bio treći najbolji bh. trkač sa 30 kilometara.

Globalni pobjednik ove godine je Aron Anderson koji je nastupio u sportskim kolicima i presretačko vozilo WFL-a ga je uhvatilo na 93. kilometru, tačnije, uspio je preći čak 92,14 kilometara. Anderson je nastupio u Dubaiu.

Najduže istrčanu distancu imao je Bartosz Olszewski u Milanu i to 88 kilometara. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Dominika Stelmach koja je trčala u Santiagu (Čile) sa 68 pređeni kilometara prije nego ju je presrelo WFL službeno vozilo.

Robert Radojković

U Zadru je slavio Robert Radojković kojemu je ovo druga pobjeda do sada jer je pretprošle godine najduže istrčao u Ljubljani i kao nagradu odabrao Tokio gdje je trčao prošle godine. Radojković je danas imao cilj da istrči preko 70 kilometara, ali zbog problema sa grčevima zaustavio se na 65 kilometara što je bilo dovoljno za pobjedu. Spomenimo da je Radojković pripremao našeg ultramaratonca Rasima Junuzovića iz Bihaća koji je istrčao nekoliko zahtjevnih ultramaratona poput Balatona i Sparthatlona. U ženskoj konkurenciji u Zadru je pobijedila Željka Šaban iz Hrvatske sa 44 pretrčana kilometra.

Naši susjedi imaju pobjednicu i u Cambridgeu. Nikolina Šustić iz Splita je sa pretrčanih 55 kilometara slavila u ženskoj konkurenciji i ovo je bila njena treća pobjeda u ovom takmičenju sa humanitarnim predznakom. Nikolina je pobijedila u Zadru 2015. godine, a prošle godine u Stavangeru.

 

Vaši komentari

Banner