Krešimir Sliško: Uz trkačku ligu, Duvanjsku desetku, uskoro i škola trčanja

Važnost trkačke lige je prije svega u potrebi trkača da redovno nastupaju kako bi održali dobru razinu forme i motiviranosti za trening, ali i veća mogućnost napredovanja jer takvo takmičenje budi u svakome želju da ostvari što bolji plasman pa se utoliko još više trudi. Duvanjska trkačka liga osnovana je 2014. godine i jedna je od prvih trkačkih liga u BiH.

1510

Razgovarao: Nicolae Golea

U prvim kolima lige učesnika je znalo biti preko 100. Nakon što je splasnuo početni entuzijazam, taj broj se spustio na 20-30 redovnih ligaša.

Od ove godine i 4. izdanja, Duvanjska trkačka liga je promijenila ime u DTL Ante Baković Fanta, po nedavno preminulom duvanjskom trkaču Anti Bakoviću.

– Liga ima 16 kola u kojima se trči 5 km, a 4., 8., 12. i 16. kolo trči se i 10 km. Na kraju sezone podijelimo pehare, medalje i diplome najboljim učesnicima. Pored naših 16 kola, svako drugo kolo ove tri godine bila je organizirana i dječja trkačka liga. Nažalost ove godine je bilo malo hladno pa nismo još organizirali za mlađe uzraste, a i interes djece je malo spao, govori Krešimir Sliško, predsjednik atletskog kluba Puls Tomislavgrad.

Ako pratite trkačku scenu u našoj zemlji mogli ste primijetiti da je zajednica rekreativaca iz Tomislavgrada jako dobro organizirana, putuju grupno na utrke, imaju svoju ligu, svoju utrku i nekoliko odličnih trkača sa jako dobrim rezultatima u rekreativnom svijetu. Sada idu i korak dalje u jačanju zajednice osnivanjem škole trčanja.

– Ove godine imamo ambicije da organiziramo školu trčanja kako bi postigli masovnost jer ova naša grupa trkača iz kluba već je toliko napredovala da se ostali rekreativci nelagodno osjećaju zbog toga što su znatno sporiji pa želimo pravim pristupom razbiti njihovu inferiornost, kaže Sliško.

Uz ligu je 2014. godine nastala i Duvanjska desetka koja će se ove godine održati po 4. put.

– Dakle, iste godine kada je osnovana trkačka liga, organizirana je ulična utrka na 10 km koja je već postala tradicionalna. Ove godine će biti održana 15. 07. s početkom u 18:00 sati. Trasa utrke nije stalna zato što se preuređuju ulice našeg grada pa se nadamo u budućnosti da bude uvijek ista staza koja bi dobila certifikat tako da možemo organizirati prvenstvo BiH na 10 km. Ova utrka do sada je brojala oko 60 trkača, a među njima nastupaju i renomirani atletičari iz BiH i RH. Pobjednici dobivaju novčane nagrade, pehare, medalje, diplome i to u muškoj, ženskoj kategoriji te najbrži Duvnjak i najbrža Duvanjka. Svake godine uz okrijepu na stazi i cilju bude i druženje trkača uz večeru i hladno piće. Ove godine u startnom paketu biće odlična trkačka majica, a startnina će biti minimalna kako bi pokrila ono što trkač dobije, najavljuje ovogodišnju Duvanjsku uličnu desetku Krešimir Sliško.

Do sada su na Duvanjskoj desetci trčala neka poznata imena poput Lise Stublić-Nemec, Srđana Samardžića, Zaima Šumana, Ivana Malića, Karla Sušilovića.

Stanje na tabeli DTL-e nakon 3. kola

Kao i u drugim gradovima, na prvu masovniju pojavu rekreativnih trkača i javnost u Tomislavgradu je gledala začuđeno:

– U početku je javnost bila nekako zatvorena prema nama, ali se to s vremenom promijenilo tako da ljudi vole naš klub, ligu i uličnu utrku. Nadamo se da će ova škola trčanja tu komunikaciju još više proširiti, govori za kraj Krešimir Sliško.

Vaši komentari

Banner