Budućnost trčanja

Rekreativno trčanje na našim prostorima je sve popularnije, ali po trendovima još uvijek kaskamo za razvijenijim trkačkim zajednicama.

1010

Pripremila: Ljilja Lukić

Evo šta je pokazalo istraživanje u Americi, kakva je budućnost trčanja, a šta svakako čeka i nas u narednim godinama:

Tempo je sve sporiji

U 2015. godini finišeri su bili sporiji za 9% u odnosu na prethodni period. Vjerovatni razlog tome je sve veći broj rekreativaca na trkama, koji ne jure vrhunske rezultate, ali vole da učestvuju na trkama, druže se, najčešći cilj im je da završe trku, ne obazirući se na vrijeme za koje to urade.

Manje trka, ali veći kvalitet

Dok smo mi još uvijek u fazi povećanja broja trka, i često u situaciji da jedan te isti vikend možemo da biramo između nekoliko zanimljivih dešavanja kod nas ili u regionu, budućnost u toj oblasti je u smanjenju broja trkačkih događaja, ali povećanju kvaliteta organizacije. Opstajaće oni koji trkačima mogu da ponude najbolje uslove, a trke na kojima se konstatno smanjuje broj učesnika će se gasiti.

5K sve popularniji

Trke na 5 km imaju sve više učesnika, a u 2016. godini u Americi je tu distancu finiširalo 8.242.500 učesnika. Sa druge strane, 10K, polumaraton i ostale varijacije imaju pad učesnika za 4%. Broj učesnika na maratonima se nije mjenjao.

Žene dominiraju

Žene su činile 57% finišera u istraživanom periodu, a broj onih koje se odluče za trčanje je u stalnom porastu. Ukoliko se taj trend nastavi, budućnost trčanja će sigurno biti više ženska.

Bolji sa godinama

Najveći broj finišera, 49% je iz dobne skupine 25 do 44.

Dakle, trkači će se sve više okretati kvalitetnijim događajima i onim koji su mnogo bolje organizovani, žene nastavljaju dominaciju po brojnosti na trkama, trče sve duže i bolje sa godinama, a popularnost trka na 5K može se objasniti i time što je lakše uklopiti treninge za kraće distance sa užurbanim načinom života i poslovnim obavezama. Ostaje da vidimo kako će se ovi trendovi razvijati kod nas.

Vaši komentari

Banner