ARL-a Sarajevo: Finalni obračun na 3000m

Platforma u kojoj su rekreativni trkači dobili priliku za dodatnu motivaciju i pojačani trening ispostavila se kao jako dobra stvar što su pokazali i brojni lični rekordi iz kola u kolo koje su članovi lige obarali.

1328

Piše: Nicolae Golea

Ako tomu dodamo još i nekoliko istrčanih jako dobrih rezultata rekreativaca na raznim distancama u sklopu lige, sutra od 18 sati u središnjem dijelu 2. Atletskog mitinga Novi Grad Sarajevo možemo očekivati veliku borbu i vjerovatno novi rekord na 3000m.

Iako je najavljeno na početku da će finalna trka biti na 5000m, distanca 3000m je uzeta zbog lakše organizacije i uklapanja u sam program mitinga, a u kojemu su rekreativci dobili prostor u centralnom dijelu što je zaista velika stvar za rekreativno trčanje i svojevrsno priznanje i uvažavanje.

Ovako smo dobili zasigurno jednu brzu i atraktivnu finalnu trku gdje će neizvjesno biti do samog finiša. U prilog tome idu i rezultati sa dosadašnje dvije trke na ovoj dužini gdje je u prvom dijelu lige najbrže vrijeme ostvario apsolutni pobjednik lige Mirzet Halilović koji je tada jedini trčao ispod 11 minuta.

3000m 1. oktobar 2016.

Mirzet Halilović 10:57.11

Mustafa Mašetić 11:04.45

Armin Škandrić 11:07.93

U proljetnom dijelu lige kada je u pitanju ova distanca vidljiv je rezultatski napredak, a potpuni iskorak očekuje se u nedjelju gdje bi moglo čak i više od pet učesnika da zabilježi vrijeme ispod 11 minuta. Na 3000m u aprilu je pobijedio Alen Raonić, koji je posebno rezultatski eksplodirao u proljetnom dijelu lige, a dva vremena su zabilježena ispod 11 minuta.

3000m 22. april 2017.

Alen Raonić 10:43.05

Mirzet Halilović 10:49.00

Šaban Žunić 11:22.01

U ženskoj konkurenciji, prva u apsolutnoj kategoriji Hanifa Terzić, ne bi trebala imati problema i veliki je favorit za pobjedu u finalnoj trci. Velika borba će se voditi za ostale plasmane između Tee Sipović – Imamović, Džejne Ćeremida, Subhije Fazlić i Lejle Bunjo.

Ispod 10 minuta?

Može li neko u idealnim takmičarskim uvjetima, sa jakom konkurencijom i odličnom publikom na SRC Safet Zajko da istrči ispod 10 minuta? Zaista je teško očekivati takav rezultat ali nije nemoguć ukoliko se ostvare idealni uvjeti za to. Posljednji rezultat na 5000m koji je ostvario Alen Raonić u Joker kolu istrčavši tu distancu za 18.42.95, stavljaju ga na mjesto prvog favorita za pobjedu u finalu. Uz njega tu su još Mirzet Halilović i Armin Škandrić, a iz sjene dobar rezultat će vrebati Šaban Žunić i Kornej Arkoš. Uz spomenute favorite za najviši plasman uvijek se očekuje i poneko iznenađenje pa nam ostaje čekati sutrašnji finalni obračun rekreativaca na 3000m.

Sprinterice?

Organizator je za finalnu trku dozvolio korištenje sprinterica iako sumnjamo da će se ijedan rekreativac pojaviti u takvoj opremi pogotovo iz razloga što ih nismo navikli koristiti. Ipak, ukoliko se i dogodi da neko uzme učešće u finalu sa sprintericama na nogama mogao bi imati prednost u odnosu na ostale konkurente koji bi trčali u običnim patikama za trčanje. Ta prednost se izražava u pretpostavci da bi sprinterice jednom prosječnom rekreativcu donijele 5-6 sekundi bolje vrijeme na 3000m pogotovo ukoliko bude mokra staza.

Dodajmo još da je za finalnu trku učešće izborilo 26 članova lige.

MUŠKARCI

Prva Kategorija: Nicolae Golea, Almir Kurbegović, Senad Brković, Adnan Baždarević.

Druga kategorija: Alen Raonić, Erdin Hastor, Denis Ruvić, Ismar Ćeremida, Haris Imamović, Haris Kišić, Jasmin Šaronjić, Armin Škandrić.

Treća kategorija: Mirzet Halilović, Kornej Arkoš, Mirza Fazlić, Franjo Soldo, Muminovic Senad, Fedža Morankić, Dženkis Begović, Rešad Zorlak.

Četvrta kategorija: Šaban Žunić.

ŽENE

Prva kategorija: Tea Sipović-Imamović

Druga kategorija: Hanifa Terzić, Džejna Ćeremida, Subhija Fazlić, Lejla Bunjo.

*Atletska rekreativna liga je mali uzorak na kojemu se zaista vjerodostojno može pratiti napredak učesnika lige i krajnji efekat i značaj jednog ovakvog takmičenja.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakBudućnost trčanja
Sljedeći članakElma Čomor: Prvi maraton na “Stazama Branka Ćopića”
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.