Problemi koji mogu da se jave tokom trke i kako da ih izbjegnete

Trkači mogu da imaju različite rutine i rituale, a da toga nisu ni svjesni: prvo obuvaju lijevu patiku; uvijek nose sportski napitak u plavoj bočici; uvijek pakuju torbu na isti način...

1145

Pripremila: Ljilja Lukić

Ovi rituali služe da nas uvjere da smo se dobro pripremili za trku i da ništa ne može da poremeti naš plan, jer smo i mentalno dobro pripremljeni.

Ali, šta ako nas iznenada tokom trke uhvati grč – i to prvi put u ovoj godini? Ili ako egzotična hrana koju smo jeli prije dva dana još uvijek može da napravi problem u stomaku?

Nervoza u takvim situacijama ne pomaže, može samo da vam odvuče pažnju od trčanja. Evo nekoliko savjeta kako da se nosite sa ovim ne baš idealnim situacijama tokom trke, ili još bolje, kako da ih izbjegnete:

1. Počinjete trku prebrzo

Trčite polumaratom i na desetom kilometru imate osjećaj da ne možete više ni 20 metara. Znači da ste prebrzo krenuli. Morate da razvijete osjećaj za početnu fazu.

Prijavite se na kraće trke kao dio priprema, daće vam realnu sliku vaše trenutne trkačke sposobnosti.

Uvijek trku počnite malo sporije nego što vam to noge dozvoljavaju. Bolje je sačuvati energiju za drugi dio trke, nego na polovini razmišljati o odustajanju i patiti se do kraja. Još jedna prednost sporog starta je i to što ćete trku završiti sa osmjehom.

2. Iznenadni grčevi

Vjerovatno ste krenuli prebrzo, zbog nervoze ili viška energije, i niste disali u dobrom ritmu. Nepisano je pravilo da bi trebalo da udišete na dva ili tri koraka i da izdišete naredna tri. Ovo osigurava stabilan ritam – kao mašina – i olakšava dostizanje željenog tempa.

Vrsta hrane koju jedete može takođe da utiče na pojavu grčeva u stomaku dok trčite. Lagani obrok bez masnoća i malo kalorija dva do tri sata prije trke može da vam obezbijedi dovoljno energije. Takođe, treba da popijete 200 do 300 ml tečnosti u satu pred trku. Ni pod kakvim uslovima ne isprobavajte nešto novo, jer to može potpuno da vam pokvari šanse da završite trku. Nije loša ideja i da simulirate dan trke što realističnije moguće: ustanite u isto vrijeme, jedite ono što ste planirali, počnite trening u isto vrijeme kada bi trebalo da počne trka.

3. “Nervozan stomak“

Leptirići u stomaku su normalna pojava pred početak trke. Ako ste neko ko je sklon stomačnim problemima pred trku, trebalo bi da se držite lako varljive, poznate hrane u kombinaciji sa izotonikom ili energetskim gelom. Idealno bi bilo da sve ove proizvode isprobate unaprijed, na treninzima, tako da ne mogu da vas iznenade neprijatni efekti na dan trke.

4. Pretjerana nervoza na dan trke

Da li vam se desilo da ste toliko nervozni na dan trke da ste imali očajno vrijeme, iako ste odradili odlične treninge? Pripremite se tako što ćete na vrijeme istražiti rutu trke, mjesta za parking, ostavljanje stvari… Što više budete upoznati sa lokacijom i stazom, veće su šanse da izbjegnete neprijatna iznenađenja. Možete smireno da kažete sami sebi: „Spreman sam!“

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakNema razloga da se izvinjavate
Sljedeći članakBudućnost trčanja
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.