11. SARAJEVSKI POLUMARATON: Pet trka, 3.000 prijava, državno prvenstvo, rekord staze, društveno – odgovorni projekti

817
Banner
Banner

Jedanaesto izdanje, Sarajevo Coca-Cola polumaraton, na rasporedu je sutra u 10 sati ispred BBI Centra. Start trke će označiti gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, koji je i sam najavio da će učestvovati u Fun Run trci.

Banner

Piše: Ersan Bijedić

Organizatori su objavili da se na trku prijavilo 3.000 učesnika iz 30 zemalja koji će uz polumaratonsku trku imati priliku učestvovati i u “G-Drive štefetnom polumaratonu”, “Novo Nordisk Fun Run” utrci te “Zmajzi Kid’s Run” trci, dok će uz posebnu podršku američke vlade biti organizovana i trka “Run with me” za osobe sa invaliditetom.

Uočljive promjene u najavi su svakako start trke (pomjeren sa 9 na 10 sati) i bogatija okrjepa, po prijavama bi se možda mogao očekivati novi rekord u masovnosti ovog velikog sportskog događaja (prošle godine je učestvovalo oko 2.500 trkača), dok najavljene vremenske prilike pozivaju sve učesnike na oprez (ukoliko se zaista desi da bude vruće).

Sarajevski polumaraton će još jednom biti i državno prvenstvo Bosne i Hercegovine na dionici od 21.097.5m. Šta će ova trka donijeti vidjet ćemo sutra, a sigurno je samo da naslove prvaka i prvakinje iz prošle godine neće braniti Srđan Samardžić i Danijela Kuna. Nije to i jedina trka unutar trke jer će Sa Half predstavljati i 2. kolo sarajevske Atletske rekreativne lige koju vodi AK Novi Grad.

Ako sve prođe po planu Sarajevski polumaraton će od danas imati i rekordere staze u obje konkurencije nakon što je prošle godine ruta premjerena i dobila AIMS certifikat. S obzirom na propuste prošlogodišnjeg izdanja (trčanje oko stadiona Asim Ferhatović – Hase na Koševu, a ne na atletskoj stazi istog i kasnije prepravljanje rezultata po slobodnoj procjeni) rezultati su bili neregularni. Tako će ovogodišnji pobjednici najmanje sljedećih godinu dana uz svoja imena držati i titulu rekordera staze.

Društveno – odgovorni projekti

Kao društveno – odgovorna manifestacija, Sarajevski polumaraton je od 2006. do 2016. godine svojim akcijama omogućio prikupljanje ukupno 235 hiljada KM, a ova tradicija nastavit će se i ove godine kad se očekuje prikupljanje više od 15 hiljade KM.

Direktor Udruženja Marathon Sarajevo, Erol Mujanović, istakao je da Sarajevski polumaraton bez svojih društveno odgovornih akcija ne bi bio to što jeste.

– Naši partneri na 11. Sarajevo Coca-Cola polumaraton su Humanitarna organizacija Hope and Homes for Children BiH, Alzheimer udruženje AiR Sarajevo te Udruženje građana Ruke koje realizuje ekološki projekat Let’s Do it – milion sadnica za 1 dan. Naravno tu je i naš projekat „Run with me“ u okviru koje ćemo, zahvaljujući pomoći Ambasade SAD-a u BiH, omogućiti da 150 osoba sa invaliditetom učestvuje na posebnoj trci. Ovim saradnjama nastavljamo našu tradiciju društveno odgovornog djelovanja kojim želimo unaprijediti društvo u kojem djelujemo, rekao je Mujanović.

Udruženje građana Ruke u oktobru 2017. godine organizuje veliku akciju pošumljavanja “Let’s Do it – milion sadnica za 1 dan” na području 40 općina u Bosni i Hercegovini. Svaki učesnik i učesnica će imati priliku kupiti zahvalnicu u iznosu od 3 KM kojom će donirati jednu sadnicu za ovu veliku akciju. Za pomoć Alzheimer udruženju AiR Sarajevo, učesnici i učesnice će moći prodavati svoje kilometre pod sloganom “Ne zaboravi svoje roditelje“ kako bi pomogli dementne osobe u BiH i podigli svijest o potrebama ove ranjive populacije u BiH. 11. Sarajevo Coca-Cola polumaraton će biti i prilika za sve građane da postanu hranitelji jednog od 30 mališana bez roditeljskog staranja koji čekaju na porodicu koja bi im mogla pružiti ljubav i zaštitu. Više o hraniteljstvu možete saznati i putem promotivnog videa HO Hopes and Homes for Children.

TRASA TRKE

Maršala Tita; Alipašina; Patriotske lige do Pionirske doline gdje je okretnica trolejbusa; nazad Patriotskom ligom do stadiona; jedan krug unutar stadiona, potom nazad do ul. Patriotske lige; Alipašina; Marijin dvor; Vrbanja; Vilsonovo; Franje Račkog; Vilsonovo; Fra Filipa Lastrića; Vilsonovo; okretnica na kraju Vilsonovog šetalista; nazad Vilsonovim prema Vrbanji; Hiseta; Obala Kulina bana; Bentbaša; Aleja ambasadora; do mosta Kozija ćuprija gdje je okretnica; nazad Aleja ambasadora; Bentbaša; Telali; Mula Mustafe Bašeskije; Maršala Tita do BBI centra gdje je CILJ. Staza za štafetu je ista kao i za pojedinačnu utrku. Izmjene štafete su na okrepnim stanicama broj 2 (okretna tačka na Dolac Malti) i broj 3 (ispred Vijećnice – smjer prema Kozijoj ćupriji).

Vaši komentari

Banner