Skakavac trail: Uz podršku institucija trail poslastica na poznatom vodopadu nadomak Sarajeva

Prvotno najavljivana za mjesec maj, trail poslastica na poznatom vodopadu Skakavac nadomak Sarajeva pomjerena je za 07. 10. ove godine. Organizator utrke je PD Željezničar koji unutar svojih redova ima grupu zaljubljenika u trail trčanje i već su do sada organizirali službeno dva izdanja Vučko traila.

1348
Foto: Skakavac trail (Facebook)
Banner

Pripremio: Nicolae Golea

Ove godine je, u maju, održan po drugi puta i zajednički trening na Skakavcu pod nazivom „Trail za sve“ gdje je nekoliko desetaka trkača oprobalo pojedine dijelove staza kojima će se trčati 7. oktobra.

Vodopad Skakavac je zaista lijepo posjetiti bilo kada i uživati u čarima prirode, ali posebno je lijep prizor u jesen što je jedan od razloga zašto je trka pomjerena za oktobar.

– Termin održavanja Skakavac traila 2017. pomjeren je na oktobar mjesec iz prostog razloga jer je spomenik prirode Skakavac u ovom periodu obojen najljepšim bojama. U ovom periodu vodopad pokaže svu svoju ljepotu. Jedan od razloga je i taj što je posljednjih par godina u maju nestabilno vrijeme. Veća mogućnost je da se u oktobru mogu vidjeti sve čari ovog kraja, objašnjava Amir Bašić, član PD Željezničar koji svakodnevno radi na pripremi nove trail trke u Bosni i Hercegovini.

Amir Bašić (desno) na 100 milja Istre

Čini se da organizacija do sada ide u dobrom smjeru, a najviše nas je pozitivno iznenadila značajna podrška institucija.

– Organizacija utrke do sada, na našu veliku radost protiče bez problema. Obzirom da na projektu radi tim zaljubljenika u trčanje i prirodu, skoro pa smo sve stvari po pitanju organizacije posložili na mjesto. Da je utrka za 7 dana mogla bi se održati i sigurno bi sve proteklo bez problema. U samom početku imali smo sreću da se u projekat uključio Olimpijski komitet BiH, koji je specijalni partner utrke. Da li zahvaljujući tome, stvari su krenule u pravom smjeru. Projekat je podržan i od zvaničnih institucija, što je jako mnogo pomoglo u dosadašnjoj organizaciji. Na našoj Facebook stranici počeli smo svakodnevno obavještavati o tome što se do sada učinilo po pitanju organizacije, a pošto skoro svakodnevno dobijamo podršku sponzora i partnera vjerovatno ćemo ići sa obavijestima do samog početka trke, govori Bašić pa dodaje:

– Na našem primjeru čini se da je šira zajednica i javnost počela da prepoznaje prednosti i čari trail trčanja, jer svakim danom je sve više trkača koji žele da probaju kako je to trčati u netaknutoj prirodi.

Detalj sa treninga “Trail za sve”

Na prvom zvaničnom izdanju Skakavac traila 2017. možete trčati dvije dionice i to 18 km i 32 km.

Kraća dionica od 18 kilometara ima 830 metara uspona, a limit je 6 sati. Start je u 11 sati na Uževici. Ona ide na izvor i vidikovac vodopada te na sam vodopad. Na petom kilometru silazi u Vićki potok, odakle izlazi na vrh planine Motka, gdje je na planinarskom domu predviđena okrijepna stanica, te dalje preko Crnog vrha ide prema cilju koji je u Gornjoj Jošanici.

Ona duža, 32 kilometra i najzahtjevnija, sa usponom je od 1270 metara. Start je kod planinarskog doma Hidrogradnje na Čavljaku u 9 sati. Vremenski limit je 10 sati. Staza se kreće kroz Donje Biosko, odakle ide na vrh Crepoljskog, te dalje na Bukovik, gdje je u planinarskom domu planirana prva okrijepna stanica. Od doma Bukovik prelijepim predjelima ide prema Uževici gdje se spaja sa stazom utrke od 18 kilometara i završavaju na istom mjestu.

– Svi koji se odluče trčati Skakavac trail sigurno će sa nestrpljenjem čekati narednu godinu i Skakavac trail u drugom izdanju. Bit ćemo malo drugačiji. Od okrijepnih stanica, pa do samog zatvaranja utrke. Uglavnom, treba se prijaviti, istrčati. Ne treba se bojati i imati predrasude. Staze su trčljive, veoma male mogućnosti su za skretanje sa staze. Staza će biti jako dobro markirana i pokrivena volonterima. Potrudit ćemo se osigurati dobru trku i kvalitetan dernek. Utrke nismo limitirali brojem natjecatelja. Koliko ćemo imati prijava, to nas ne opterećuje mnogo. Ukoliko se prijavi 500 natjecatelja imat će istu pažnju, kao da je jedan. Spremni smo ugostiti sve koji se prijave na trku, poručuje Bašić.

Za sve učesnike utrka, predviđene su finišerske medalje, majice utrke, kao i poklon iznenađenja sponzora. Po završetku utrke za sve učesnike bit će osiguran topli obrok i piće. Utrke će biti osigurane medicinskim osobljem, pripadnicima GSS-a i volonterima. Za prva tri mjesta u kategorijama Ž/M, osigurane su novčane nagrade i robne nagrade sponzora. Također, pobjednici u ovim kategorijama bit će oslobođeni plaćanja startnina za Skakavac trail 2018.

Prijaviti se možete OVDJE.

Vaši komentari

Banner