Savjeti za trkače „u godinama“

Trčanje može da odloži i popravi mnoge uticaje starenja – kako fizičke tako i mentalne.

1840

Pripremila: Ljilja Lukić

Stariji trkači koji imaju srčane bolesti, diabetes, visok krvi pritisak, neke oblike raka i neurološka oboljenja u prosjeku obolijevaju 16 godina kasnije nego netrkači.

Imaju bolju pokretljivost, koordinaciju, gustinu kostiju, jačinu mišića i uopšteno se bolje osjećaju. Zato, zaboravite na rodni list i uz primjenu nekih savjeta, uživajte u trčanju:

*Pažljivo birajte patike. Stopala su osjetljiva, a tokom trčanja izložena naporima, pa ukoliko imate mogućnosti potražite odgovarajuće patike u specijalizovanim prodavnicama opreme za trčanje.

*Odgovarajuća oprema je bitna ne samo zbog udobnosti. Tijelo se opušta sa godinama, pa vodite računa o tome šta nosite i kako će vam to pristajati.

*Dobro se zagrijte prije svakog trčanja. Adekvatne vježbe će pripremiti vaše tijelo za trčanje, i spriječiti eventualne povrede ili teškoće tokom treninga.

*Povedite računa o signalima koje vam tijelo šalje, i ponašajte se u skladu sa njima. Ne pokušavajte da trčite dok vas nešto boli ili se osjećate loše.

*Planirajte dane za odmor i oporavak. Odmorite se, naspavajte i dajte šansu tijelu da ojača.

*Kombinujte treninge. Trčanje je uživanje, ali i yoga, plivanje, vožnja bicikla ili planinarenje su aktivnosti koje će održati vaše tijelo u dobroj formi.

*Radite manje treninga brzine, a više laganih treninga dužine, to će na prirodan način da povećava vaš aerobni kapacitet.

*Trčanje ima mnogo pozitivnih efekata na starije trkače – motivacija, zadovoljstvo i dobar osjećaj u cjelini.

*Ako idete na trke, napravite raspored tako da imate vremena da se adekvatno pripremite. Trke će biti dobar pokazatelj vrijednosti vašeg treninga, a to je i odličan razlog da putujete i upoznate neka nova mjesta i ljude.

*Pridružite se trkačkoj grupi, tako ćete trčanju dodati i socijalni aspekt.

*Volontirajte na trkama, biće to odlična motivacija i iskustvo.

Vaši komentari

Banner