Pauza na kraju trkačke godine je korisna za svakoga

Biti trkač rekreativac ponekad nije lako. Potrebno je svoje slobodno vrijeme nakon posla i ostalih obveza pametno rasporediti kako bi imali vremena i za trčanje.

1474
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Nekada to postaje pravi izazov. Osobito što termini treniranja uvijek moraju biti podređeni drugim obvezama.

Naše tijelo i um su izloženi brojim naporima tokom samo jednog dana. Postavlja se pitanje: kada je potrebno povući ručnu i napraviti zasluženu pauzu?

Nažalost, na ovo pitanje ne postoji jasan odgovor. Teško je saznati kada je tijelo, ali i naš um, na rubu iscrpljenosti, osobito kako su mnogi trkači zaneseni svojim zacrtanim ciljevima pa neki uopće ne prave ni dane odmora.

Isto tako teško je odrediti koliko treniranja sedmično je previše. Neki trkači su sposobni uskladiti i po 10 sati sedmičnog treninga sa zasluženim odmorom, dok drugi svoje fizičke aktivnosti svode na četiri ili manje sati.

Aktivni odmor

Poželjno je jednom godišnje napraviti pauzu od običajnog načina treniranja. Zamijenite svoje patike za trčanje nekom drugom aktivnošću koja će vas i dalje držati u formi, ali unijeti i malo zabave u ove zimske mjesece. Bitno je i dalje imati treninge osrednje težine kako bi tijelo i um ostali u formi.

Nemojte zaboraviti pronaći nove aktivnosti za vaš um.  Ovdje je najbitnije napraviti balans između fizičkih i mentalnih aktivnosti kako bi našli vremena i za ostale bitne stvari i hobije u životu.

Pasivni odmor

Isto tako možete se posvetiti fizičkoj neaktivnosti kroz zaslužene masaže, saune, duže spavanje pa čak yogu i meditaciju. Ovakav odmor opušta cijelo naše biće, ali i povećava fleksibilnost mišića.

U svakom slučaju, odvojite par sedmica godišnje za zasluženi odmor. Strah od dugih pauza će postupno nestati nakon što uvidite njihovu blagodat.

Napravite retrospektivu

Ovo je odlično vrijeme da napravite dublju analizu cijele trkačke godine. Neka od pitanja mogu biti: Koliko je vaš način treniranja efikasan? Jeste li zadovoljni postignutim rezultatima? Kakva je motivacija da nastavite dalje? Treba li nešto mijenjati, šta i kako?

U rekreativnom sportu potrebno je pronaći jasan balans uloženog i dobivenog, kao i otkriti pravu ravnotežu napora i odmora. Stoga je poželjno i dobro stati na loptu, procijeniti situaciju i pametno krenuti dalje. Ranija iskustva će poslužiti kao stimulans za dalje jer svakim danom sve više poznajemo svoje slabosti i prednosti.

Želimo vam ugodan odmor!

Vaši komentari

Banner