RENATO CANOVA: Ključ je u povećanju volumena intenziteta

Kad je Norvežanin Sondre Nordstad Moen 3. decembra oborio europski maratonski rekord (2:05:48) na Fukuoka Marathonu i postao prvi neafrikanac sa maratonom ispod 2:06, u prvi plan je osim njegovog vrhunskog postignuća ponovo izišao i trener koji već desetljećima radi s vrhunskim atletičarima, Talijan Renato Canova.

3872
Renato Canova
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Posebnost i veličina trenera koji iza sebe ima uspjehe sa nizom vrhunskih trkača (kao što su 2:03 maratonac Moses Mosop, svjetski rekorder na 3.000m Saif Saaeed Shaheen, bivša svjetska rekorderka u polumaratonu Florence Kiplagat, talijanski nositelji zlatnih medalja sa OI, Gelindo Bordin, 1988. i Stefano Baldini, 2004., jedno vrijeme Wilson Kipsang, Kenenisa Bekele itd.) je u tome što je potpuno otvoren podijeliti svoja iskustva i znanje široj javnosti.

Redovan forumaš

To je izraženo u tolikoj mjeri da je kao jedan od najboljih svjetskih trenera relativno redovan forumaš na letsrun.com pa ste samo par dana poslije Moenove briljantne trke u Fukuoki mogli pročitati kako je izgledao šestosedmični proces treninga Norvežanina između polumaratona u Valenciji (22. oktobra, rezultat: 59:48) i maratona u Fukuoki (3. decembra, rezultat: 2:05:48). Kad se malo dublje “prokopa” moguće je naći i njegov trening program za Mosesa Mosopa pred 2:03 maraton, kako trčati dužine, koliko je naučio radeći s mlađim kolegom Claudiom Berardellijem, šta misli o dopingu i doping skepticima itd.

Canovin trening je put za naprednije trčanje, ne nužno elitno, već se odnosi i na sve trkače koji su u poziciji da nakon par trka više ne uspijevaju popraviti svoj lični rekord. Osnovni princip je u tome da trkač treba trenirati za produženje specifične brzinske izdržljivosti, a ne brzine.

– Ako želiš trčati brz maraton šta podrazumijeva specifični trening? Specifični trening za maraton nije nijedan trening ispod dužine polumaratona! Specifični trening za maraton nije nijedan trening za 10 posto ili više sporiji od ciljanog tempa maratonske trke! Trčanje jako dugo i sporo nije specifičan trening za maraton! Na primjer, ako želiš trčati maraton tempom 3 minute po kilometru, tijelo u trčanju na tempu 4 minute po kilometru nema nikakvu trening stimulaciju, tvrdi Canova.

Tempo, a ne dužina!

Ako ste već pet godina u treningu, Canova insistira na trčanju 50 posto treninga u tempu trke za koju se pojedinac priprema.

Veliki pomak Moena u 2017. godini

Norvežanin Sondre Moen je radeći s Renatom Canovom ove godine ostvario veliki napredak, od maratona 2:10:07 u Hannoveru (9. aprila) do 2:05:48 u Fukuoki. Proveo je ove godine 237 dana trenirajući na nadmorskoj visini iznad 2.000 metara u Keniji i Italiji. Canova ističe da je uradio dosta treninga između 27 i 30km, tipa 7x3000m. Sve te dionice od 3.000m je trčao na tempu maratona ili koju sekundu brže, a 1.000m oporavljajućeg trčanja između dionica oko 40 sekundi sporije od ciljanog tempa maratona.

– Na trci možeš uraditi isključivo ono što si radio na treningu. Ključ je u tempu, ne u dužini. Korisnije je trčati 25km na tempu maratona, nego 38km sporo, pojašnjava Talijan.

Canova već godinama trenira kenijske trkače u Itenu i tvrdi da je upravo u ovakvom pristupu i razlika između tamošnjih i neafričkih trkača.

– Svi Afrikanci produžuju intenzitet treninga, trče na ciljanom tempu koliko dugo to mogu. S druge strane za Europljane ili Amerikance je važna pretrčana dužina.

Ističe da je jedno od važnijih pravila nikad ne dozvoliti da trkač izgubi u treningu ono što već radi kad je u njega naumio uvrstiti ono što nije imao. Drugim riječima, limitacije su u onome što ne radimo, a ne onome što radimo.

Sedmični volumen elitnih trkača koje trenira ide do oko 200km (najčešće oko 170 – 180), što je dosta manje kilometara od onoga kako su profesionalci radili ranije. I sam Canova je izjavio da bi zbog inovacija u treningu koje su napravljene u posljednjih petnaestak godina puno toga promijenio u nekim svojim ranije objavljenim studijama o trenažnom procesu.

– Japanac Toshihiko Seko je trčao i do 480km sedmično. Takve kilometraže su ranije samo dovele do toga da nijedan japanski maratonac nije trajao dugo. Takav volumen potpuno uništava tijelo. Ključ za popravljanje rezultata je u povećanju volumena intenziteta. Dakle ne volumena, niti intenziteta, nego volumena intenziteta, zaključuje Renato Canova.

Njegovo predavanje o ličnim principima i filozofiji treninga na engleskom jeziku iz Valencije septembra ove godine možete poslušati ovdje.

Vaši komentari

Banner