1. CAZINSKI MARATON: Trka koja bi mogla prerasti i u državno prvenstvo

Bosna i Hercegovina će dobiti još jedan maraton (trku na 42.195m), i to u Cazinu, gdje će organizator 12. augusta 2018. godine (start u 8 sati) biti tamošnji BURT (Bosnian Ultra Running Team) uz punu podršku Grada Cazina.

7826

Piše: Ersan Bijedić

Osim maratonske trke koja je svakako posebna novost, u sklopu manifestacije će biti održane i trke na 5km, 10km i polumaraton.

Razlika u odnosu na Maraton “Stazama Branka Ćopića” i Banjalučki noćni maraton (prvo izdanje najavljeno za 29. septembar ove godine) je u tome što organizatori Cazinskog maratona odmah najavljuju da će stazu sigurno premjeriti AIMS mjeritelj i uredno certificirati, a što kompletnoj manifestaciji pruža dozu ozbiljnosti više.

– Organizator trke je BURT, a Grad Cazin naša podrška. Praktično smo zajedno došli

Mirsad Abdaković

na ideju da tako veliko takmičenje organizujemo u Cazinu. Naš uslov i jeste bio da opština pruži svu moguću podršku (policija, zatvorene ulice, sanitet, sponzorstvo…) jer želimo da organizujemo kvalitetnu trku, naglašava ispred organizatora predsjednik BURT-a, Mirsad Abdaković.

Staza Cazinskog maratona će biti ravna i trčat će se po gradu.

– Krugovi za takmičenja na 5 i 10km će biti po 5km (trči se 1, odnosno 2 kruga). Za polumaraton i maraton krugovi su po cca 7km. Planiramo tačno izmjeriti stazu, moramo imati AIMS certifikat za trku, naglašava Abdaković.

To otvara mogućnost i organizovanja državnog prvenstva u maratonu. BiH takvo takmičenje dosad nije imala.

– U ovom trenutku nismo sigurni da ćemo moći organizovati državno prvenstvo već ove godine, ali nam je sigurno u planu za 2019. godinu. Za tu ideju imamo i punu podršku Grada Cazina, kazao je Mirsad Abdaković.

Startni paket

Prijave možete obaviti ovdje. Stotinka d.o.o. će raditi i elektronsko mjerenje vremena (čipovi). U startnom paketu će trkači dobiti finišerske majice (Haad), finišerske medalje za sve takmičare i okrepu.

Nagrade za najbolje

Za prva tri mjesta su predviđeni pehari i novčane nagrade. Adekvatno će biti nagrađeni i najbolji u starosnim kategorijama. Posebno će biti nagrađeni najbolji bh. takmičari, kao i najbolji takmičari Unsko – sanskog kantona.

Iznosi kotizacija

Sve četiri trke će imati start u 8 sati 12. augusta. Kotizacija za trke na 5 i 10km iznosi 20 konvertibilnih maraka do 1. maja (od 1. maja do 1. augusta je 25 posto skuplje), a za polumaraton i maraton 40 konvertibilnih maraka do 1. maja (od 1. maja do 1. augusta je 25 posto skuplje).

Vaši komentari

Banner