Šta bh. trkači očekuju u 2018. godini?

Početak godine je vrijeme velikih odluka. U trkačkom svijetu, to je vrijeme kada se već planiraju trke do kraja godine, raspoređuju treninzi i razmišlja o strategijama za popravljanje ličnih rekorda.

4218
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Pitali smo bh. trkačice i trkače kakvi su njihovi trkački planovi u 2018.

Osman Junuzović

 – Planovi u 2018. godini su najprije da ozdravim, da se vratim još jači i da budem tamo gdje i pripadam: u samom atletskom vrhu.

 

 

Mirsad Abdaković

 – Moj plan trka je sljedeći (mart): 100km Beograd; (april): 69 km Istra trail; (maj): 80km trail SP Španija; (juni): 100km državno austrijsko, 24 satno državno austrijsko; (juli): 69km Jahorina trail; (septembar): SP 100km, Hrvatska.

 

Nudžejma Softić

 – Plan je sezonu otvoriti sjajnim polumaratonom u Splitu prvi put zajedno s polumaratoncima iz grupe “Trčanje i to”. Nastaviti je Mostarskim i Dubrovačkim polumaratonom u sklopu priprema za Moskovski maraton u septembru. U međuvremenu odraditi vjerovatno još neki polumaraton u regiji kao test forme za ostvarivanje postavljenog maratonskog cilja. U međuvremenu održavati formu u plivanju i biciklizmu dok ne uđem u trenažni proces i pripreme za full Ironman triatlon 2019. godine.

Rasim Junuzović

  Sa pripremama sam započeo nedavno, sve se odvija po planu i programu. Centralna trka mi je krajem maja gdje ću učestvovati u trci na 48 sati u Austriji. Prvi put ću trčati na 48 sati i bit će to za mene veliki izazov, pokušat ću istrčati više od 300 km (rekord BiH drži Mirsad Abdaković sa 315 km). Bude li se odvijalo po planu, provjera forme će biti u Beogradu na Maratonu Maratona gdje ću trčati kao prošle godine trku na 12 sati početkom marta. Na jesen je u Hrvatskoj Svjetsko prvenstvo na 100 km koje je ujedno i veteransko i otvoreno, gdje ću nastupiti kao jedan od trkača ispred BiH. Najteže ostaje za polovinu oktobra: ultramaraton Zagreb – Vukovar, 344,1 km u pet dionica.

Hanifa Terzić

 – Primarni cilj mi je da ne patim. Ambiciozno, nema šta! U protekle tri godine sam pravila velike planove, kretala entuzijastično (čitaj: agresivno) u realizaciju, i završavala povrijeđena, gubila kontinuitet, i beskrajno mnogo puta morala da krećem ispočetka. Ovaj put ću pokušati drugačije. Cilj je kontinuitet, i cilj je pobijediti dosadu. Naime, moj drugi veliki problem, osim spomenute agresivnosti, je to što mrzim spore kilometre. Trčanje preko 70 minuta je za mene teška kazna. Zato sam se raspala na maratonu – jer mi je jedina i najveća dužina u pripremama bila 24km. Nije nimalo fino raspasti se na maratonu, mnogo čovjek pati. Ako uspijem da pobijedim autodestruktivnost i dosadu, valjda će biti i neki lijep rezultat za nagradu.

Mirzet Halilović

 – Glavni trkački cilj za 2018. je učešće na Bečkom maratonu 22. aprila. Tu ću pokušati da oborim lični rekord sa Berlinskog maratona koji iznosi 3:19:04, a sa kojim sam zauzeo 16. mjesto među bh. maratoncima za 2017. godinu. Cilj za Beč je 3:10:00. Trčat ću 300% svojih mogućnosti. Pojačao sam treninge, tako da sam već u decembru 2017. godine istrčao 355 kilometara, a januar je još jači, u prvih 10 dana već imam 130 kilometara. Trčim svaki dan bez odmora od 13.12.2017, a ubacio sam i puno treninga brzine. Planski se radi i nema sumnje da rezultat neće izostati.

Obzirom da se u jednoj godini mogu trčati dva maratona, trčat ću i maraton u Minhenu. Ali tamo neću ići brzo, jer idem sa nekim novim maratoncima koje hoću da podržim, da ostvare svoje PB.

Osim ta dva maratona, otrčat ću još 30-ak trka u regionu (2017. godine trčao sam 34 trke): polumaratoni: Split, Dubrovnik, Gradiška, Banja Luka, Sarajevo, Novi Sad noćni; trke na 10K: Zenički cener, Kula, Ugljevik, Sarajevski cener; 1 km: Beli kros Beograd; stepenice: Metković, Sarajevo Avaz Toranj.

Tu su i trke Atletske rekreativne lige u Sarajevu. Najvjerovatnije ću trčati i dvoransko Balkansko prvenstvo u atletici za veterane Beograd 10. i 11.3.2018., kao i 28. Balkansko prvenstvo u atletici za veterane, koje će se održati u Sloveniji, Celje 21-23.09.2018. Moje discipline na trkama za veterane su 800 metara i 5 kilometara.

Dugoročni cilj mi je učešće na Boston maratonu u proljeće 2019., a u septembru 2018. bih trebao aplicirati.

Elma Kablar

 – Već sam aplicirala za dva polumaratona i dvije trail trke. Prvi polumaraton je 21. 1. u Chibi, a drugi je 25. 3. u Miyagi prefekturi. Prva trail trka je 1. 4. u Ome, 30km, a druga, i meni najveći izazov za 2018., je Spa Trail od Šime do Kusacu, 72 km u Gunma prefekturi. Ovo je samo početak 2018. a definitivno planiram trčati još jedan ili dva maratona i dvije ili tri trail trke i još koji polumaraton. Za sada znam definitivno da želim ponovo trčati Madarao Forest trail u oktobru i najvjerovatnije Fujisan maraton u novembru koji još uvijek predstavlja veliki izazov. I naravno opet ću pokušati da se prijavim za Tokio maraton i nadam se da ću ove godine biti izvučena da trčim 2019. Čekam i da Spartan Race objavi kada će biti održana ‘Beast’ dionica u Japanu pa da se prijavim. Za Spartan trku imaju tri kategorije, a Sprint (7km) i Super (15km) sam trčala prošle godine. Sada ostaje još da trčim Beast, 25km sa preprekama.

Erol Mujanović

 – Trkačke ciljeve u ovoj godini dijelim na tri kategorije. Prvi su ciljevi vezani za utrke koje ću ja istrčati, a radi se o desetak  polumaratona  u regionu (Split, Dubrovnik, Banja Luka, Mostar, itd) i prije svega o Ironman triatlonu u Barseloni u oktobru, te o Beirut maratonu u novembru, na kojem ću učestvovati po šesti put zaredom.

Drugi ciljevi su mi još važniji, a radi se o trenerskom radu u Školi trčanja Klix gdje očekujemo 200 novih polaznika od aprila.

Treći trkački ciljevi su organizatorski, jer ćemo u Sarajevu imati četiri trkačka datuma u 2018. godini (22. 04. 5K Spring Run, 22. 06. Noćni cener, 09. 09. Djevojke na trčanju i 16. 09. Sarajevski polumaraton) i za sva četiri planiramo izvrsne i zanimljive događaje i rekordan broj učesnika, što naravno znači mnogo posla i obaveza za mene.

Mladen Stevanović

 – Planiram u martu u Beogradu ultru na 6h na Maratonu maratona. Osim toga, pokušaću vrijeme na polumaratonu spustiti blizu 1:15, istrčati nekoliko maratona i možda jedan triatlon. Uglavnom, planovi su  trenirati, uživati, obilaziti nove trke, upoznavati ljude… a rezultati ako dođu, dođu.

 

Srđan Samardžić

 – 2017. godina mi je bila jedna od najgorih, imao sam probleme sa sinusima, što me je prilično udaljilo od atletike. Šest mjeseci nisam uopšte trčao, tako da sam bio u baš lošem trkačkom stanju. Ove godine mi je cilj da se vratim u formu u kojoj sam bio 2016. kada sam trčao i lični rekord u polumaratonu.

 

Mirela Babić Čučak

 – U mom kalendaru za predstojeću godinu su ‘obavezne’ utrke, one koje su mi prirasle za srce, kao što su Mostar Half i Sarajevo Polumaraton. Ove godine mislim nastupiti na nekoliko trail utrka: Mostar Challenge, Kozara i Vučko. To je znatno veći broj trail utrka nego prethodnih godina jer nisam trail trkačica, ali volim tu dodatnu dozu izazova. Naći će se tu i nekoliko triatlona: Sprint Triatlon Split, Ocean Lava, a nadam se i nekoliko biciklističkih utrka koje će biti odrađene kroz klub za koji vozim, BK Mostar. Kroz godinu se uvijek nakupe one ‘iznenadne’ neplanirane utrke, pa sam sigurna da će se još koja takva ušunjati u moj kalendar.

Amela Trožić

 – Kad su u pitanju planovi za 2018., nisam još definitivno sastavila listu trka za cijelu godinu. U svakom slušaju ću otići na par polumaratona u regionu i jedan u neku dalju državu, čisto da napravim mali godišnji odomor. Ove godine ću pokušati više da radim na unaprjeđenju svog trčanja. Takođe planiram za kraj godine i jedan maraton, ali imam nekoliko opcija u glavi, tako da nisam još definitivno odlučila. U svakom slučaju, biće mnogo pređenih kilometara i ove godine.

Vladimir Selec

Moje TRK-ačke odluke za 2018. su: 10.000 učesnika na 4. Banjalučkom polumaratonu, lični rekord u maratonu – vrijeme ispod 3:18, polumaratonu – 1:29:01, 10 km – 39:59, 5 km – 19:59… Za to će poslužiti trke u Splitu, Roterdamu, Zagrebu, Čikagu i još nekim gradovima… Sretno svim trkačima sa njihovim trkačkim ciljevima!

Vaši komentari

Banner