UTMB: Četiri bh. predstavnika na prestižnom trail takmičenju

Ove godine su se četiri trail trkača iz Bosne i Hercegovine plasirala na prestižno takmičenje Ultra Trail du Mont Blanc (u nastavku: UTMB).

3331
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

To su Branislav Pavić i Benjamin Krnić koji nastupaju na UTMB trci, najtežoj dionici manifestacije (170 km/10.000m akumuliranog uspona), Mate Ćurić koji će trčati Courmayeur – Champex – Chamonix (CCC; 101km/6.100m+) te Nataša Kaurin na trci Orsières – Champex – Chamonix (OCC; 55km/3.300m+).

UTMB se dešava svake godine na kraju avgusta i početkom septembra na Alpima (ove godine konkretno od 27. 8. do 2. 9.) prateći rutu “Tour de Mont Blanc” preko Francuske, Italije i Švicarske. Najduža ruta iznosi 170km sa 10.000 metara kumulativnog uspona, gdje se veliki dio trke odvija na visinama preko 2.500m. Slovi kao jedna od najtežih planinskih utrka na svijetu, a sa svojih skoro 10.000 učesnika sigurno je najatraktivnija i predstavlja prvorazredni sportski događaj.

Put do plasmana na surovi izazov

Da bi uopšte nastupili na trci potrebno je prikupiti kvalifikacione bodove na certificiranim trkama, a zatim i proći lutriju jer se prijavi puno više takmičara nego je limit. Za vrijeme trke takmičari se suočavaju sa umorom, okrutnim planinskim terenom, promjenjivim vremenskim uslovima koji uključuju vjetar, kišu, nekad i snijeg. Svaki takmičar mora biti vrhunski opremljen i sposoban da autonomno boravi u planini. Savršena organizacija podrazumijeva preko 2.000 volontera i tehničkog osoblja, policije, vojske, spasilačkih službi itd.

BRANISLAV PAVIĆ (UTMB, 170km/10.000m+)

Ultratrail i ultramaraton trkač iz Novog Grada. Član i suosnivač AK Sloboda Novi Grad – Bosanski Novi, član SRK Alba Labin (Hrvatska), rekorder BiH u ultramaratonu na 24h sa pretrčanih 212km (od 2013. do 2017. godine), učestvovao na mnogobrojnim prestižnim trail i cestovnim trkama širom Europe, kao što su Berlin maraton, Ljubljana maraton, Zagreb i Beograd maraton i polumaraton, Gothenburg polumaraton, Oslo ultramaraton na 24h i još mnogo drugih kraćih trka u BiH i regionu.

Branislav Pavić

BENJAMIN KRNIĆ (UTMB; 170km/10.000m+)

Ultratrail trkač iz Sarajeva. Član i jedan od osnivača kluba Trail running Sarajevo. Učesnik brojnih trka i zemlji i inostranstvu. Kompletirao četiri maratona: Beograd, Podgorica, Novi Sad, Treviso. Ultratrailom se bavi intenzivno od 2014. i učestvovao je na brojnim trkama kao što su Jahorina Ultra Trail 100km (2x), Istra 100km, Dalmacija Ultra trail 155km, itd. Također je ljubitelj planinarenja i prirode uopšte.

Benjamin Krnić

MATE ĆURIĆ (CCC; 101km/6.100m+)

Ultratrail trkač iz Tomislavgrada. Član Atletskog kluba Puls Tomislavgrad, planinarskog društva Kamešnica, speleološkog društva Mijatovi Dvori, pripadnik GSS HB županije. Prvi predstavnik BiH na neslužbenom prvenstvu svijeta u trail trčanju 2014. i 2015., UTMB Chamonixu. Sudionik mnogobrojnih ultra trail trka u BiH i regionu.

Mate Pavić

NATAŠA KAURIN (OCC; 55km/3.300m+)

Trail trkačica iz Banjaluke. Aktivno trči od 2014. godine, učestvuje na kraćim trkama i polumaratonskim dužinama (30-ak trka) u BiH i regionu, ukuljučuje se u trail trčanje i ultramaratonske dužine. Bila je šesta na JUT (69km), druga na Skakavac trail (32km), prva na uličnoj trci u Zenici 2015., treća u Novskoj. Aktivan je član stanice Gorska služba spasavanja Banja Luka od 2014. godine. Učestvuje i na orjentiring takmičenjima, a bavi se i rekreativnim biciklizmom.

Nataša Kaurin

Vaši komentari

Banner