KOZARA ULTRA TRAIL: Četiri atraktivne trke Krajiškom ljepoticom

I ove godine se nastavlja pozitivan trend razvoja domaće trkačke scene i uz konstantan porast broja novih trkača rađaju se i nove trke u ponudi, kako cestovne tako i trail.

3629

Moje trčanje – www.trcanje.net

Ovogodišnju sezonu trail trka u Bosni i Hercegovini otvara debitantsko izdanje Kozara ultra traila koji nudi četiri trke u sklopu manifestacije.

Organizaciju KUT-a potpisuju ljubitelji prirode okupljeni oko Udruženja građana Kozara Ultra Trail.

Najduža u ponudi je ultra od 100km, vrlo zahtjevna pa organizatori poručuju da je ne bi trebalo olako shvatiti. Ono što Kozaru posebno izdvaja jeste hladovina visokih četinara i stavlja je u red rijetkih planina na kojima će trkači preko 80% dužine staza biti zaštićeni od direktnog udara sunčevih zraka. Borove iglice, kao posute po stazama, stvaraju potpuno prirodnu trim stazu idealnu za trkače.

Pored ultre tu su i dvije kraće trke, 40 i 20 kilometara.

– Najljepša trka koju nudimo je 40km. Iako spada u niže planine, Kozara svojim prostranstvom, ljepotom, izvorima pitke vode i izraženim bogatstvom flore i faune, dominira u ovom dijelu zemlje. Staza je vrlo zahtjevna i veliki je izazov za trkače koji su malo manje iskusni u trail trkama. Naša najkraća staza, 20km, namijenjena je početnicima u trail trčanju. Mala staza starta u samom srcu Nacionalnog parka Kozara, Mrakovica. Staza nije jako zahtjevna, obuhvata kako istorijske tako i prirodne lokalitete, tako da će zadovoljiti kako početnike, rekreativce, tako i vrhunske sportiste, pojašnjava Nevena Stojaković iz Udruženja Kozara Ultra Trail.

Nevena Stojaković, 1. mjesto na Maxi trailu 84km 2016. godine (Foto: Jahorina ultra trail)

Posebno je zanimljiva takozvana Kids spartan race, namijenjena najmlađima, to jest djeci od 2 do 7 godina. Dužina staze je od 200 – 500 metara uz razne prepreke kako bi se djeca što bolje zabavila, a program KUT-a bio što raznovrsniji.

– Pozivamo sve trkače koji se još nisu prijavili na jednu od trka Kozara Ultra Trail da nam se pridruže 20. – 22. aprila 2018. i uživaju u ljepotama Kozare. Krajnji datum za prijave je četvrtak 19. 04. 2018. godine. Nakon ovog datuma moguće su prijave putem kontakt mail-a ili telefona organizatora, ali ne garantujemo da ćete dobiti finišersku medalju i službenu majicu trke. Kraj uplata za medalju i majicu je petak, 06.04. u ponoć, poručuje Stojaković.

Organizatori su pripremili brojne robne nagrade za pobjednike na svim trkama.

Detaljnije o stazama, prijavama i ostalim bitnim informacijama možete pronaći na službenoj stranici Kozara ultra traila.

Vaši komentari

Banner