Alma Hrnjić, prvakinja BiH na 3.000m: Još se tražim, ali cilj je popraviti vrijeme na polumaratonu

Jedno od imena koje je osvježilo ženski svijet trčanja u našoj zemlji je Alma Hrnjić koja se trčanjem počela ozbiljno baviti tek prije dvije godine i to tako što ju je na školskom takmičenju zapazio Sead Kondo i doveo u svoj tim.

4740
Banner
Banner

Piše: Nicolae Golea

AK Novi Grad Sarajevo svojim formiranjem prije tri godine pokrenuo je niz dobrih akcija koje su rezultirale novim imenima unutar bh. atletike. Jedan od najboljih poteza zasigurno je i dovođenje u svoje redove kao trenera legendarnog bh. maratonca Seada Konde.

Alma je 1997. godine rođena u Sarajevu i upravo pred njom su ozbiljne seniorske godine trčanja. Pogotovo prošle godine sa brojnim postoljima na trkama u BiH i nakon godinu dana treninga pokazala je potencijal za sami vrh domaće dugoprugaške scene.

– Trčala sam na par školskih takmičenja i tu me je primijetio moj trener Sead Kondo, pa sam počela da se bavim atletikom prije 2 godine. Od tada učestvovala sam na Evropskom prvenstvu u krosu u Slovačkoj i Evropskom timskom prvenstvu na Malti, zauzela sam 4. mjesto na Balkanskom prvenstvu na 3.000m u Novom Pazaru. Izdvojila bih i lični rekord 10:36 na 3.000m koji sam ostvarila u Splitu. Također, istrčala sam i svoj prvi polumaraton prošle godine u Metkoviću za 01:36:45, govori Alma o svojim prvim uspjesima.

Prije trčanja trenirala je nekoliko godina košarku, a od ove godine je i studentica Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Alma je prvakinja BiH na 3.000m (Zenica 2017. – 10:39), kao i viceprvakinja na 1.500m (Zenica 2017. – 5:00).

Lični rekordi: 3.000m – 10:36; 5.000m – 19:20; 10.000m – bez službenog rezultata, polumaraton – 01:36:45.

Protekle godine trčala je većinom kraće trke, 3.000m i 5.000m, no oprobala se i na polumaratonu (5. najbolje vrijeme u 2017. među bh. takmičarkama u našoj tabeli) i tek joj predstoji pronalazak distance koja joj najbolje odgovara.

– Istrčala sam mnogo trka u prošloj sezoni, još pokušavam da pronađem šta mi najviše odgovara, mada imam za cilj da pokušam da istrčim polumaraton za 1:30:00, ako ne čak i brže, također cilj mi je da 3.000m pokušam da istrčim za 10 minuta, objašnjava za trcanje.net svoje planove mlada atletičarka AK Novi Grad Sarajevo.

Sa trenerom Seadom Kondom

Početak ove sezone i nove trke nešto je otežala ozljeda koljena pa će prvu trku trčati u Banjaluci 12. maja. A bolji rezultat na polumaratonu ove godine ima u planu da istrči ponovno u Metkoviću (ne zna se još tačan datum 2. izdanja Mandarine polumaratona u Metkoviću).

– Prva trka će mi biti u Banja Luci, tu sam odlučila da trčim Fun run (3.000m), imala sam problema sa koljenom, tako da još teku pripreme za ovu sezonu, ali nadam se da će i ova sezona biti uspješna kao i prošla.

Osim postolja na koja se popela u više navrata prošle godine, Alma je izabrana i za najuspješniju sportašicu općine Hadžići.

Vaši komentari

Banner