VELMIR ZAHIROVIĆ: Uz promociju atletike cilj nam je očuvati 3 zvjezdice za kvalitet utrke

Nema puno utrka u Bosni i Hercegovini koje se mogu pohvaliti sa nešto dužom tradicijom održavanja. Tek u zadnje vrijeme, sa masovnijim razvojem rekreativnog trčanja, dolaze i organizacije novih utrka. Prije devet godina, dok je još rekreativno trčanje u našoj zemlji bilo nepoznat pojam i čime se bavilo jako malo ljudi, u Velikoj Kladuši je grupa ljubitelja atletike i vrijednih atletskih radnika hrabro pokrenula Međunarodnu atletsku utrku Velika Kladuša.

2078
Foto: kladusa.net
Banner

Pripremio: Nicolae Golea

Da su mislili ozbiljno pokazala je kvalitetna organizacija od samih početaka, pa je tako utrka iz izdanja u izdanje rasla i našla se u kalendarima ozbiljnih natjecanja, kao ulična utrka sa 3 zvjezdice za kvalitet dodijeljene od Europske atletske federacije.

Već smo pisali o tome kako je nastao AK Krajišnik Velika Kladuša i koliko toga je jedan mali kolektiv, ali sa puno želje i rada, uspio napraviti u 10 godina postojanja na promociji i razvoju atletike, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini. Ono čime se posebno mogu pohvaliti je spomenuta ulična utrka na 5000m i status jednog od najmanjih gradića na Balkanu sa utrkom koja ima 3 zvjezdice za kvalitet.

– Prije devet godina, s ciljem promovisanja atletike kao kraljice sportova, rekreativnog trčanja, te poticanja što većeg broja ljudi na aktivan i zdrav način života, pokrenuli smo atletsku utrku na kojoj su već u prvom izdanju učestvovali takmičari iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, ali je pobjedu iznenađujuće odnio domaći takmičar, što je ujedno i jedina pobjeda nekog takmičara iz BiH do sada. Uslijedile su pobjede takmičara iz Hrvatske, Mađarske, a onda višegodišnja dominacija kenijskih atletičara, od kojih je jedan postavio i rekord staze koji je i dan danas aktuelan. Ipak, prošle godine prekinuta je dominacija Kenijaca, te je pobjedu odnio Mađar Tamash Nagy, dok je u ženskoj konkurenciji slavila Lucia Kimani, govori nam Velmir Zahirović, osnivač AK Krajišnik Velika Kladuša.

Pobjedu na prvom izdanju ostvario je bh. trkač Nevres Hairlahović sa vremenom 16:25, na sveopće iznenađenje prisutnih. Rekord staze u ženskoj i muškoj konkurenciji drže Kenijski takmičari Agnes Chebet sa rezultatom 17:11,22 i Julius Lagat 14:53,56.

Velmir Zahirović (prvi s lijeva) sa pobjednikom prvog izdanja Nevresom Hirlahovićem

Osim jako kvalitetne utrke profesionalnih trkača, tu su i rekreativci, te djeca i osobe s posebnim potrebama.

– Svake godine na utrci je prisutan prvenstveno veliki broj djece i mladih koji se bore za titule prvaka USK-a, što nama i jeste prevashodni cilj. Pored toga, imamo utrke djece predškolske dobi, kao i djece iz Udruženja “I mi postojimo”(djeca sa posebnim potrebama) koji revijalnom utrkom zvanično otvaraju takmičenje, te na taj način želimo skrenuti društvu pozornost za značaj uključivanja u sport i ove, u mnogo čemu obespravljene i zaboravljene populacije. U utrci seniora nastupaju takmičari od kategorije mlađih juniora do veterana u već poznim godinama, te nam rekord po godinama od svih takmičara drži Nikola Lukač koji je sa navršenih 80 godina istrčao našu utrku u svake pažnje vrijednom vremenu, pojašnjava bivši atletičar, a danas trener Velmir Zahirović.

Kako ističe Zahirović, najveća im je želja zadržati već postojeći kvalitet utrke koji je na zavidnom nivou za jedan manji gradić i uz mizerne uvjete koje imaju, ali sa velikom željom i radom, ne sumnjamo da će u tome i uspjeti.

– S obzirom da se radi o malom gradu, teško bi bilo očekivati da nadmašimo status od 3 zvjezdice, jer je za status od 5 zvjezdica potrebna i neka druga infrastruktura i prateća logistika, kao i druge osnove koje su daleko van okvira mogućnosti uticaja našeg kluba. Ali svakako za nas nije ni cilj da se uspoređujemo sa nekim s kime to nije ni realno ni racionalno, već da ostvareni nivo zadržimo i iz godine u godinu promoviramo atletiku, trčanje, naš grad i državu u lijepom svijetlu. Da naše najmlađe sugrađane upoznajemo sa atletikom i sticanjem sportske kulture življenja, a oni klubovi ili trkačke organizacije koji na neki način prirodno imaju bolje i veće mogućnosti, neka teže statusima većeg od ovog, u čemu im svakako želimo što bolji uspjeh. Primjer jedne takve sredine je i utrka u Brčkom (Vidovdan road race op.a.).

Ovogodišnje, 9. izdanje Međunarodne utrke Velika Kladuša održati će se 30. 6. 2018. godine sa početkom u 19 sati. Prijaviti se možete na ovom linku. Prijave su moguće do 27. 6. 2018 do 24:00 h. Prijaviti se može i na dan utrke, s tim da organizator ne garantira za učesničku medalju i lunch paket. Kotizacija je 15 KM, a start i cilj je na Trgu mladih i trči se ulicama i Gradskim parkom.

Nagradni fond: 1. mjesto 300 KM,  2. mjesto 200 KM,  3. mjesto 150 KM, 4. mjesto 100 KM,  5. mjesto 50 KM (nagrade su identične u muškoj i ženskoj kategoriji za sveukupne pobjednike).

Svaki takmičar ima osiguranu: učesničku medalju, okrepu, lunch paket, medicinsku službu, elektronsko mjerenje vremena.

Vaši komentari

Banner