MARATONSKA POLUSEZONA: Etiopljani najbrži, Kenijcima najviše pobjeda, Dubai top trka

Maratonska polusezona u svijetu nosi neke vrlo zanimljive statističke podatke. Ko su najbrži pojedinci, staze, nacije... možete provjeriti u tekstu ispod.

1897
Eliud Kipchoge i Vivian Cheruiyot

Moje trčanje – trcanje.net

Najbolje informacije pružaju same tabele u prilogu, ali vrijedi izdvojiti kako su Etiopljani dosad ove godine imali najbolje vrijeme i ukupno najbolji prosjek rezultata svojih deset najboljih trkača (posebno im se isplatio nastup na Dubai Marathonu).

Kod žena se ipak upetljala Kenijka Vivian Cheruiyot koja je sa 2:18:31 pobijedila u Londonu. Ali ipak prosjek najboljih deset Etiopljanki čini trkačice iz ove zemlje najbržim jer prosjek od ispod 2:20 za prvih 10 maratonki iz Etiopije dosad nije imala nijedna druga država.

Iza Etiopije i Kenije, kao očekivano dvije vodeće nacije u maratonu, se nalazi Japan sa najboljim prosjekom svojih prvih 10 maratonaca. Prosjek rezultata prvih 10 japanskih maratonaca je 2:08:38.

Kenijci su ipak ti koji su osvojili World Marathon Majors (Eliud Kipchoge i Mary Keitany) i imali u muškoj konkurenciji ukupno 46 pobjeda spram etiopskih 20 na velikim svjetskim maratonima (treći je Japan sa 13 pobjeda, četvrte SAD sa 4). Dubai Marathon je uradio svoje za Etiopljane kad je u pitanju brzina, ali gore spomenute činjenice ipak govore u korist kenijske dominacije.

Mosinet Geremew, vlasnik najbržeg maratona ove godine (2:04:00)

S druge strane u ženskoj konkurenciji Etiopija i Kenija su skupile po 29 pobjeda na velikim svjetskim maratonima (treće su Japanke sa 13, četvrte SAD sa 12…)

Dubai Marathon je donio najbolje vrijeme polusezone (2:04:00, Mosinet Geremew, Etiopija) i najbolji prosjek prvih 10 maratonaca (2:05:48), a iza njega je Tokio (2:07:25) koji je imao 15 maratonaca sa vremenom ispod 2:10. Najbolji rezultat kod žena je imala Vivian Cheruiyot na London Marathonu, ali je u prosjeku najbrža trka kad je u pitanju prvih 10 maratonki opet imao Dubai (2:21:37). U Dubaiju je bilo 11 finišerki sa vremenom ispod 2:28 i to je ukupno bila top maratonska trka u obje konkurencije ove sezone.

Vaši komentari

Banner