3. MOSTARSKI POLUMARATON: Trka limitirana na 600 učesnika, staza će biti certificirana

Od početka ovog mjeseca su otvorene prijave za prvi bh. polumaraton u 2019. godini, onaj Mostarski, raspoređen za 23. marta.

5811
Foto: Mostarski polumaraton (facebook)
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Oni koji žele učestvovati u trci sa limitom od 600 učesnika mogu se prijaviti na ovom LINK-u, a o tome kako idu pripreme za kompletnu manifestaciju, pričali smo sa predsjednikom Organizacionog odbora, doc. dr. sc. Franjom Lovrićem.

Tri dionice

U sklopu projekta pod nazivom “Mostar Run Weekend 2019.” bit će održane tri trke, polumaraton kao glavni događaj, Humanitarna trka građana u dužini od cca 4 kilometra, kao i trka za djecu u dužini od 1 kilometar. Smisao svog naziva,

Franjo Lovrić

mostarskog trkačkog vikenda, upotpunjuje trkačka konferencija “How To Run” koja će biti održana dan prije same trke, odnosno 22. marta.

– Postavili smo limit polumaratonske trke na 600 natjecatelja kako bi se mogli organizacijski pripremiti i svim natjecateljima pružiti ono što zaslužuju. Time želimo osigurati povoljne uvjete za organizaciju i mislim da smo spremni to ostvariti. Sljedeće godine već želimo taj limit podignuti, a za par godina imati 1.000 polumaratonaca u Mostaru, kaže dr. sc. Franjo Lovrić.

Foto: Vlado Bulić

Trka uvrštena u kalendar ASBiH

Važna novost za trkače je da će staza sigurno biti certificirana od AIMS-a, odnosno Asocijacije međunarodnih maratona i trka na duge staze.

Šansa za sve

U posebnom fokusu sportske manifestacije će biti dvije kraće utrke u Mostaru.

– To su Humanitarna utrka građana na 4km gdje želimo ići prema srednjoškolcima, studentima i građanima kako bi privukli što veću masu različitih dobnih kategorija i promovirali trčanje na taj način, te Dječja utrka na 1 kilometar gdje su uključeni predškolci i osnovnoškolci, a gdje je cilj da svako dijete sudjeluje, dobije medalju, da se osjeća kao pobjednik, da svi okuse draž trčanja. Imamo jako lijepa iskustva od prošle godine u tom smislu.

– U tijeku je priprema certifikacije staze kako bi svi rezultati bili međunarodno priznati. To je jedan iskorak koji će Mostaru donijeti međunarodno natjecanje. Plan je da trasa bude postavljena kroz iste ulice i predjele kao i prethodna utrka, pojašnjava Lovrić te dodaje:

– Ove godine smo htjeli institucionalizirati utrku na način da smo išli prema Atletskom savezu BiH gdje je utrka uvrštena u kalendar ASBiH, a samim tim i u kalendar Europske atletske federacije.

Entuzijastična mostarska ekipa na čelu sa Franjom Lovrićem, a uz Ivana Skaramucu i Marina Musu, će nastojati sve uraditi kako bi trkači iz Mostara otišli zadovoljni novim iskustvom.

– Pokušat ćemo da polumaratonski paket bude što kvalitetniji i sadržajniji kako bi trkači pamtili našu utrku.

“How To Run”

U sklopu manifestacije će biti održana specijalizirana konferencija o trčanju pod nazivom “How To Run” 22. marta, a sa svim aktuelnim temama iz tog područja.

– To će biti međunarodna konferencija stručnog karaktera gdje ćemo nastojati pokriti što širi spektar tema o trčanju, a u završnim smo pregovorima sa predavačima. Trkači će moći dobiti kvalitetne informacije iz raznih segmenata i na taj način obogatiti svoje znanje uz samo iskustvo utrke, zaključio je Franjo Lovrić.

Vaši komentari

Banner