SP U TRAILU: Reprezentativci BiH spremni, Abdaković ističe da “borbe neće nedostajati”

Ultramaratonska reprezentacija Bosne i Hercegovine će u subotu, 8. juna, u Portugalu imati svoj drugi nastup na Svjetskom prvenstvu u trail trčanju.

2474
Banner
Banner
Banner

Piše: Nicolae Golea

Prošle godine je bh. ultra tim imao svoj debitantski nastup kao reprezentacija upravo na SP-u u trailu (Castellon de la Plana, Španija), a tad su nas predstavljali: Mirsad Abdaković, Jasmin Pajević, Jasmina Hodžić i Nataša Kaurin.

Ove godine BiH će nastupiti na SP-u u Portugalu (Miranda do Corvo, staza 44 km sa cca 2.200m uspona), a trčat će: Mirsad Abdaković, Branislav Pavić, Marko Kožul, Rašid Haračić i Kornej Arkoš te Jasmina Kavazović i Anela Bjelić Muhtarević. Prije puta razgovarali smo sa selektorom naše reprezentacije, Mirsadom Abdakovićem, o trenutnom stanju i ciljevima. Ekipa je sastavljena tako da su pozvani najboljeplasirani takmičari sa prošlogodišnjih takmičenja Jahorina ultra trail i Skakavac ultra trail.

Mirsad Abdaković

– Pošto živimo u različitim zemljama ne putujemo zajedno, ali ćemo se okupiti na odredištu u Portugalu. Sve smo uspješno organizovali i dogovorili. Ekipa je ozbiljna, složna i jaka, govori nam spremno Mirsad Abdaković i nastavlja dalje o atmosferi u reprezentaciji ali i o privatnoj nezgodi koja je zamalo kompromitirala nastup:

– Atmosfera je dobra i jedva čekamo trku. Svi su dobro spremni i stalno smo u kontaktu. Imali smo dobre pripreme, puno uspješnih trka i par pobjeda na raznim trail takmičenjima. Ja sam imao prije 2 sedmice nezgodu na poslu i rasjekao nogu, ali srećom nisam oštetio koljeno tako da ću moći učestvovati. Tek jučer sam vadio šavove. Nisam mogao trenirati, ali vjerujem i nadam se da nisam izgubio puno kondicije.

Budući da je bh. reprezentacija oformljena prije nepune 2 godine i sve je još u razvoju iza kojega stoji ogromni entuzijazam i želja, prije svega selektora Abdakovića, nerealno je očekivati na ovakvoj smotri velike rezultate, ali nas svakako zanima trenutna forma i mogući rezultatski doseg reprezentativaca.

– Cilj i želja nam je da svi uspješno završimo trku u limitu, bez odustajanja i povreda. Konkurencija je stvarno jaka, prejaka, a mi nismo još ultra trail sila koja može računati na visok plasman. Međutim borbe neće i ne smije faliti. Iz mnogih prošlih takmičenja znam da su svi iz tima borbeni i da stalno daju sve od sebe, poručuje Abdaković.

Trasa

Start trke u subotu je u 9 sati, a učesnici moraju finiširati unutar 8 sati. Duž staze su i dvije mjerne stanice do kojih se mora doći u propisanom vremenu, u suprotnom slijedi diskvalifikacija.

Želimo puno sreće našem reprezentativnom timu na Svjetskom prvenstvu i što bolji plasman. Reprezentaciju su podržali u vidu sportske opreme slovenska firma Nandika i domaći brend Haad Get a Game.

Vaši komentari

Banner