(VIDEO) “OHRID TRČAT” EKSPEDICIJA: Tamo gdje sunce ponekad zataji

Ohridsku trkačku ekspediciju koja je kao polaznu tačku imala Mostar, činili su promoteri Mostarskog polumaratona i članovi MT tima, nas ukupno 10.

3184
Banner

Tekst: Ersan Bijedić/Foto i video: Dražen Filipović

A s obzirom na već poprilično izgrađenu saradnju organizatora trka na relaciji Ohrid – Dubrovnik – Mostar – Banjaluka, tamo smo se družili sa dosta poznatih trkačkih lica iz regije.

Put

Jedina mana koju ističem odmah je dužina koju treba preći. Od Mostara, preko Bileće, Podgorice, Skadra, Tirane, Elbasana do Struge i Ohrida, uz poneko ležerno zaustavljanje radi odmora – skupi se 12 sati. U dobrom društvu je to sve ipak manje stresno, ali sigurno da nije lako u 3 dana odvojiti 24 sata za vožnju. Međutim sigurno je i to da su na kraju svi bili puni pozitivnih dojmova i lijepih uspomena.

Manifestacija

Kroz tri dana koliko traje “Ohrid trčaT” bilo je evidentno na svakom koraku da organizatori na čelu sa predsjednikom Jonom Stankovskim i direktorom Ivanom Cvetkovskim posjeduju dovoljno resursa kako bi mogli komotno i besprijekorno organizovati jedan uspješan trkački događaj. S obzirom da smo iz Mostara krenuli u 5 u jutro, imali smo priliku već prvog dana (petak) prisustvovati “Night Light Run-u” na 2km i zabavi koja je privukla veliki broj trkača. Dan kasnije je bio posvećen Expu u sklopu kojeg su na panel diskusiji, između ostalih, učestvovali i organizatori trka iz BiH: Vladimir Selec (Banja Luka), Alen Bošković (Dubrovnik), Veroljub Zmijanac (Beograd) i Kire Sinadinovski (Skopje). Podizanje brojeva na Expu ide brzo, a sve gore pobrojano je održano na istom mjestu u centru grada i uz Ohridsko jezero, tamo gdje je u nedjelju startala i sama trka.

Franjo Lovrić

Naši organizatori su dominirali u Ohridu. Učestvovali su na panel diskusiji i samoj trci, bili na prijemu kod gradonačelnika Ohrida, Konstantina Georgievskog, a Vlado Selec je opet briljirao sa #idemolajv – direktnim izvještavanjem sa terena koje bi se vrlo skoro sa ličnog Facebook profila moglo preseliti na MT Facebook i pretvoriti u našu redovnu rubriku #idemolajv, dok je Franjo Lovrić na bini “Ohrid trčaT” uredno mijenjao Dadu Topića izvodeći “Makedoniju”.

Trka

Čim provjerite mapu staze u Ohridu, jasno vam je da možete prekrižiti pokušaj trčanja ličnog rekorda na 5 ili 10 kilometara, što su bile dionice dosadašnja tri izdanja “Ohrid trčaT” (organizatori su samo dan po završetku trećeg izdanja najavili da će sljedeće godine imati i polumaraton). Staza ima dosta okreta i po mom shvatanju malo komplikovana rješenja sa startom 5K trke 10 minuta poslije 10K, a na nekim okretima u ponovljenom krugu na 10K donosi u brzini nedoumice o tome na koju stranu pojuriti. Na 5K se trči jedan krug, a na 10K dva kruga (uz dvije kraće dionice različite u odnosu na 5K). Već u drugom krugu je velika gužva pošto su trkači na 5K krenuli 10 minuta kasnije (start za 10K je bio u 9:00, a za 5K u 9:10). Za trkače je svakako najveća prepreka uspon podno Samuilove tvrđave. Međutim na jako kišovitoj trci meni lično je teži bio spust niz klizavu kaldrmu, nego taj uspon. Sumnjam da je puno lakše kad je suho. Bilo je puno trkača koji su tu padali. S druge strane takva jedna dionica pruža mogućnost da protrčite starom jezgrom koja je međutim svakako nezaobilazni dio u onom turističkom dijelu ovakve jedne posjete. Jedna dionica se trči i kejom uz Ohridsko jezero, a što je poseban doživljaj.

Ohrid

U dijelovima uz kej podsjeća na primorska mjesta duž Dalmacije, a zbog Ohridskog jezera, jednog od najvećih i najdubljih na jugu Europe (na nadmorskoj visini od 695m), se ovoj regiji tepa kao “makedonsko more”. Ipak unutrašnjost je drukčija i nosi orijentalne karakteristike. Grad ima oko 55.000 stanovnika te bogato istorijsko i kulturno naslijeđe, a na potezu od centra do Samuilove tvrđave većinu znamenitosti koje su obavezne za posjetiti.

Gradovi prijatelji

Bh. organizatori trka su iskoristili posjet da prodube saradnju sa domaćinima iz Ohrida koji su već učestvovali na Mostarskom i Banjalučkom polumaratonu sa grupom trkača. Mostarci planiraju otići korak dalje jer su aprila 2018. godine predstavnici gradskih uprava Mostara, Kotora, Dubrovnika i Ohrida potpisali Memorandum o prijateljstvu kojim je predviđeno zajedničko apliciranje ta četiri grada prema inostranim projektima te razmjena iskustava u oblasti kulture i sporta.

– Probat ćemo ići ka čelnim ljudima kroz turističku zajednicu kako bi tu saradnju dalje poboljšavali. U planu je da pokušamo poboljšati sve sportske manifestacije ovih UNESCO gradova i nadamo se da ćemo to uspjeti, rekao je direktor Mostarskog polumaratona, doc. dr. sc. Franjo Lovrić.

Jone Stankovski, predsjednik “Ohrid trčaT”

“Bez obzira na jaku kišu imali smo opet odličnu trku u Ohridu sa velikim brojem učesnika. Imamo odličnu saradnju sa Mostarskim polumaratonom i pozvao bih trkače iz BiH da dođu kod nas. Sljedeće godine će ova trka imati i polumaraton, sigurno veći broj učesnika, tako da će imati razlog više da dođu u Ohrid, upoznaju grad i uživaju u našim prirodnim bogatstvima”.

Rezultati

Trka u Ohridu je imala preko 1.200 trkača na dvije dionice, 5 i 10 kilometara. Domaći takmičar Dario Ivanovski je oborio rekord staze Stanleya Kipruta (Kenija) za više od jedne minute sa, na ovakvoj trasi, izuzetnih 31:55. Kod žena je na 10 kilometara slavila Teodora Simović (Srbija) sa 37:56. Na 5km su najbrži bili domaći trkači, Kristian Stojani (18:32) u muškoj konkurenciji, a Elena Danilovska (24:17) kod žena.

Ivan Skaramuca, Franjo Lovrić, Adi Čučak

Naš tim od 10 ljudi (od kojih je 8 trčalo) su činili: Franjo Lovrić (10K, 53:21), Adi Čučak (10K, 53:20), Ivan Skaramuca (10K, 53:20), Sanja Skaramuca (5K, 38:10), Dragan Trboglav, Vanja Krešić (5K, 36:56), Marija Bakula (5K, 33:02), Stela Ećimović (5K, 28:41, 18. mjesto), Dražen Filipović i Ersan Bijedić (10K, 41:53, 15. mjesto). Iz BiH su u Ohridu trčali i odlični veterani Zoran Dedić iz Sarajeva (5K, 22:47, 18. mjesto) te Vladimir Selec iz Banjaluke (10K, 49:04).

Za kraj

Ohrid je sigurno vrijedan posjete, ali je upitno koliko ima smisla ako idete na dvije noći. Za ovakav put bi svakako vrijedilo odvojiti bar 4 – 5 dana. Sam grad bez sumnje ima dovoljno sadržaja za ponuditi. Dio atmosfere trkačkog vikenda u Ohridu može vam dočarati i naš video prilog, ali i FOTO ALBUM.

Zoran Dedić

Vaši komentari

Banner